Τσίπρας: Χάσατε τον έλεγχο και οι υπουργοί σας πανηγυρίζουν

Τσίπρας: Χάσατε τον έλεγχο και οι υπουργοί σας πανηγυρίζουν
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Σφοδρή επίθεση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική της κυβέρνησης και στην άρνηση στήριξης του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «βέρντιγκο» και έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας ενώ η ιδεοληψία της αποτρέπει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή την πολιτική εκτίμηση κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή, που ακολούθησε αυτή του πρωθυπουργού. Μάλιστα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει να ενστερνίζεται τις απόψεις των υπουργών του, που πανηγυρίζουν ενώ υπάρχουν 100 νεκροί την ημέρα.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν την πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η κατάσταση που βιώνουμε είναι δραματική, έχουμε κάθε μέρα εκατόμβη νεκρών στα δημόσια νοσοκομεία». Επισήμανε ότι «επισκέπτομαι δημόσια νοσοκομεία σε όλη την χώρα όπου βλέπω την τεράστια προσπάθεια που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές» τονίζοντας πως  «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνεται κ.Μητσοτάκη είναι ότι βρίσκεστε σε βέρτιγκο. Σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και το περιβάλλον».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν σας ζητάμε ούτε να γίνεται Μεσσίας, ούτε Αη Γιώργης να σκοτώσετε τον ιό όπως ο Αη Γιώργης τον δράκο» αλλά «να μην νομίζετε και εσείς και οι υπουργοί σας ότι απευθύνεστε σε κρετίνους» και «να μην βγαίνουν υπουργοί σας ενώ χάνουμε κάθε μέρα πάνω από100 συμπολίτες μας και να μας λένε ότι πανηγυρίζουν, γιατί υπάρχουν άλλες χώρες που πεθαίνουν περισσότερες». Αναφέρθηκε μάλιστα και στον υπουργό Επικρατείας λέγοντας ότι «ο κ.Γεραπετρίτης  λέει ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς». Μάλιστα έθεσε το ερώτημα στον πρωθυπουργό:  «Τι συμπεριφορά είναι αυτή; Θα δώσετε μια εξήγηση; Αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας τις καλύπτετε; Τις συμμερίζεστε;»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «έχουμε διαφορετικές θέσεις για την λειτουργία του ΕΣΥ, αλλά τουλάχιστον να ασχοληθείτε λίγο με την ουσία και όχι με την επικοινωνία». Ειδικά αναφέρθηκε στο θέμα των μονιμοποιήσεων επικουρικών γιατρών τονίζοντας πως «ανακοινώσετε χθες για να καλύψετε την γκάφα του κ.Γεραπετρίτη ότι κάνετε μια μεγάλη παρέμβαση σε ότι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς μέσα στις ΜΕΘ. Αυτό όμως το είχατε ή ανακοινώσει. Με τους άλλους επικουρικούς γιατρούς τι θα γίνει;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι μέσα στις ΜΕΘ ο μεγάλος κίνδυνος είναι στα τμήματα εκτάκτων περιστατικών, εκεί που κανείς δεν ξέρει αν νοσεί με τον ιό η όχι. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι στις κλινικές Covid όπου είναι 4 γιατροί που οι μισοί είναι επικουρικοί. Αυτοί δεν δικαιούνται μονιμοποίηση;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την άμεση ανάγκη προσλήψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είναι μια ευκαιρία τώρα να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια» καλώντας τον πρωθυπουργό να κάνει σύγκριση στις δαπάνες για την υγεία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τονίζοντας πως «εσείς στον προϋπολογισμό τις μειώνετε κατά 600 εκατομμύρια». «Η χώρα μας είναι προτελευταία σε δαπάνες για την υγεία από την έναρξη της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά κατηγορώντας την κυβέρνηση για ιδεοληψία απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα ζητήματα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων λέγοντας προς τον Κ.Μητσοτάκη πως «οι άνθρωποι θα βράζουν από θυμό αν άκουσαν την ομιλία σας». Επισήμανε πως «ο προϋπολογισμός που προβλέπει 3,6 εκατομμύρια περισσότερα σε φόρους κι έρχεστε να τους πείτε ότι παίρνουν ζεστό χρήμα». Παράλληλα διευκρίνισε πως «οποιαδήποτε μείωση και ελάφρυνση είναι θετική. ¨Όμως αν την ελάφρυνση το επωμίζονταν ο κρατικός προϋπολογισμός θα ήταν θετικό μέτρο. Αν την χασούρα την επωμισθεί ο ΟΑΕΔ θα στερούνται παροχές οι άνεργοι θα στερούνται παροχές οι εργαζόμενοι». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα