Ο Αλ. Τσίπρας εξαγγέλλει αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση υποκατώτατου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή EUROKINISSI

Με ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 3 το μεσημέρι. Αμέσως μετά η Υπουργική Απόφαση για το ύψος της αύξησης. Την Τετάρτη η ψηφοφορία στην Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ανακοινώνει με ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς δεν απαιτείται νόμος.

Η αύξηση αναμένεται να είναι μεταξύ του 8% και του 10%, να αγγίξει δηλαδή ή και να ξεπεράσει τα 50 ευρώ, με το ακριβές ποσοστό να επιχειρείται να κρατηθεί μυστικό ώστε να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Με αύξηση 8% ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι 632,96 ευρώ (αύξηση 46,88 ευρώ), με 9% 638,82 ευρώ (αύξηση δηλαδή 52,74 ευρώ)και με 10% 644,48 ευρώ(αύξηση 58,60 ευρώ). Ταυτόχρονα καταργείται ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ μικτά για νέους έως 25 ετών, για τους οποίους θα ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, ενώ η αύξηση θα συμπαρασύρει και τα παγωμένα επιδόματα προϋπηρεσίας, καθώς και το επίδομα γάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν ζητήσει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, έως και 7%, η κυβέρνηση όμως απαντά ότι το θέμα είναι εκτός των αρμοδιοτήτων τους. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις της αξιωματικής κυρίως αντιπολίτευσης, καθώς εργοδοτικοί φορείς ακόμα και με αύξηση 5% , εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί κατά πολύ η συνολική μισθολογική δαπάνη στον ιδιωτικό τομέα και αντιπροτείνουν αύξηση αναλόγως της παραγωγικότητας.

ADVERTISING

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν από τον πρωθυπουργό και θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και ο νέος «νόμος Κατσέλη».

Την ερχόμενη Τετάρτη, τέλος, αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τις αντίστοιχες δυο ψηφοφορίες στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου να προγραμματίζονται για τα τέλη Φεβρουαρίου και τα τέλη Μαρτίου αντιστοίχως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε την Ελλάδα των πολλών

Τσίπρας: "Να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για το φασισμό"

Ο Αλέξης Τσίπρας υποκλίνεται στο μεγαλείο του Γιάννη Αντετοκούνμπο

SHARE:

24Media Network