Ο Αλ. Τσίπρας εξαγγέλλει αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση υποκατώτατου

Ο Αλ. Τσίπρας εξαγγέλλει αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση υποκατώτατου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή Eurokinissi

Με ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 3 το μεσημέρι. Αμέσως μετά η Υπουργική Απόφαση για το ύψος της αύξησης. Την Τετάρτη η ψηφοφορία στην Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ανακοινώνει με ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς δεν απαιτείται νόμος.

Η αύξηση αναμένεται να είναι μεταξύ του 8% και του 10%, να αγγίξει δηλαδή ή και να ξεπεράσει τα 50 ευρώ, με το ακριβές ποσοστό να επιχειρείται να κρατηθεί μυστικό ώστε να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Με αύξηση 8% ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι 632,96 ευρώ (αύξηση 46,88 ευρώ), με 9% 638,82 ευρώ (αύξηση δηλαδή 52,74 ευρώ)και με 10% 644,48 ευρώ(αύξηση 58,60 ευρώ). Ταυτόχρονα καταργείται ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ μικτά για νέους έως 25 ετών, για τους οποίους θα ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, ενώ η αύξηση θα συμπαρασύρει και τα παγωμένα επιδόματα προϋπηρεσίας, καθώς και το επίδομα γάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν ζητήσει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, έως και 7%, η κυβέρνηση όμως απαντά ότι το θέμα είναι εκτός των αρμοδιοτήτων τους. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις της αξιωματικής κυρίως αντιπολίτευσης, καθώς εργοδοτικοί φορείς ακόμα και με αύξηση 5% , εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί κατά πολύ η συνολική μισθολογική δαπάνη στον ιδιωτικό τομέα και αντιπροτείνουν αύξηση αναλόγως της παραγωγικότητας.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν από τον πρωθυπουργό και θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και ο νέος «νόμος Κατσέλη».

Την ερχόμενη Τετάρτη, τέλος, αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τις αντίστοιχες δυο ψηφοφορίες στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου να προγραμματίζονται για τα τέλη Φεβρουαρίου και τα τέλη Μαρτίου αντιστοίχως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα