Τσίπρας για ασφαλιστικό: Καμία επιβάρυνση για 2,1 εκ. συνταξιούχους

Τσίπρας για ασφαλιστικό: Καμία επιβάρυνση για 2,1 εκ. συνταξιούχους
Discussion and vote on the Plenum of the Greek Parliament for the new social security reform bill, in Athens, on May 8, 2016 / , , 8 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

"Έρχονται καλύτερες ημέρες", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε για την επόμενη ημέρα του Eurogroup και τι μήνυμα έστειλε στο Σόιμπλε. Υπερασπίστηκε το ασφαλιστικό- φορολογικό και κατηγόρησε τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερες εμμονές

Διαβεβαιώσεις ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν επιβαρύνεται από το ασφαλιστικό πολυνομοσχέδιο έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι δεν επιβάλλεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

«Φέραμε στη Βουλή νομοσχέδιο που δεν μειώνει συντάξεις. Για 2,1 εκ. συνταξιούχους δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ. Καταφέραμε μετά από σκληρή μάχη» είπε και υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί μια πραγματική μεταρρύθμιση και όχι σειρά «μπαλωμάτων» και περικοπών όπως έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Το σχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε. Κατηγόρησε, μάλιστα, τα «ΜΜΕ της διαπλοκής» ότι με τα ψέματα και το «πες, πες» προσπαθούν να πείσουν τους φοβισμένους συνταξιούχους ότι θα υπάρχουν περικοπές. 

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις αιτιάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες παραδεχόμενος ότι υπάρχουν αυξήσεις για το 10% των πιο εύρωστων οικονομικά. Τόνισε, όμως, ότι το 90% έχει περικοπές. Απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις των συναδέλφων του μηχανικών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχουν περικοπές όλοι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 17.000 ευρώ.  Μίλησε, μάλιστα, για «σπέκουλα» της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ σε σχέση με το ύψος των εισφορών των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών. 

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup περιλαμβάνεται η συζήτηση για το χρέος και μίλησε για «ιστορική ημέρα για την Ελλάδα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι πλέον η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και επικαλέστηκε τη δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που μίλησε για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας. Κάλεσε όμως και το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δείξει αντίστοιχη εποικοδομητική στάση. “Αυριο είναι μία πολύ σημαντική ημέρα, για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια το  Eurogroup που συζητούσε μέτρα λιτότητας συνεδριάζει με θέμα την ελάφρυνση χρέους”, είπε προσθέτοντας: “Χρειάζεται τόλμη όπως αυτή που επιδεικνύει απόψε η εθνική μας αντιπροσωπεία . Τώρα βγαίνουμε επιτέλους σε ήρεμα νερά . Ερχονται καλύτερες ημέρες”
Παράλληλα αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί παράλογες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Θα προστατεύσουμε τις δυνάμεις που σήκωσαν μόνοι τους το βάρος της κρίσης τόσα χρόνια. Τους μικρομεσαίους, τους αδύναμους, τους άνεργους» είπε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι στερείται στοιχειωδώς κάποιας εναλλακτικής πρότασης. «Κινδυνεύετε να κάνετε την ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν έχετε καμία θετική πρόταση. Τον κάλεσε να βρει «το σθένος» και να πει θαρραλέα ποιες περικοπές δαπανών επιθυμεί. «Θέλετε μισθούς και περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις και απολύσεις. Θέλετε οριζόντιες περικοπές» είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι το ασφαλιστικό κατέστη μη βιώσιμο λόγω της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ασφαλιστικό ξώκειλε από τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και το PSI» σημείωσε. 

Ο κ. Τσίπρας  κατηγόρησε ταυτόχρονα τον κ. Μητσοτάκη ότι την ώρα που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «οπορτουνισμό» ζητεί εκλογές για να διασώσει τη διαπλοκή. «Θέλετε να σώσετε τους φίλους σας που διώκονται τους εκδότες και τους  καναλάρχες. Θέλετε να σώσετε αυτούς που βλέπουν το σύστημα της διαπλοκής να καταστρέφεται» είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Μητσοτάκη και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το απόστημα της διαπλοκής.

Αντέκρουσε, όμως, και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση. «Μόνος ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα φέρετε νέα συμφωνία. Ο τρόπος διαπραγμάτευσής σας είναι να αποδέχεστε τις απόψεις των πιο σκληρών από τους δανειστές» καταλόγισε στη ΝΔ και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξοικονόμησε 20 δις ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Κατηγόρησε άλλωστε τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερες εμμονές για απολύσεις, που όπως είπε επιβαρύνουν την ανεργία. “Παραλάβαμε ένα κράτος που δεν ήταν δικό μας δημιούργηιμα αλλά των δικών σας κυβερνήσεων κ.Μητσοτάκη”, είπε, ενώ απάντησε και στο Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ: “Είναι αριστερή Δημήτρη η προσέγγιση μας”.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα