Τσίπρας σε Μητσοτάκη: ‘Θεσμική χυδαιότητα να ξεπλένεις τη Χρυσή Αυγή’

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: ‘Θεσμική χυδαιότητα να ξεπλένεις τη Χρυσή Αυγή’

O Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν θετικά στην συμφωνία αντίθετα με την καταστροφολογία της ΝΔ. "Χωρίς βιασύνη η έξοδος στις αγορές". "Η Ελλάδα δεν θα γίνει Χιλή του Πινοτσέτ και Βρετανία της Θάτσερ", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός

Με επίθεση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε η προ ημερησίας συζήτηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup στη Βουλή με τον προωθυπουργό να επισημαίνει ότι η θετική υποδοχή της συμφωνίας στο εξωτερικό αποδεικνύει ότι αυτός που πρέπει να απολογηθεί δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η ΝΔ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προεξοφλούσε την καταστροφή.

«Έχουμε συμφωνία και μάλιστα καλή. Αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του δεν είναι η κυβέρνηση αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής» είπε ο κ. Τσίπρας και αντέστρεψε το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη που τον καλούσε να απολογηθεί στη Βουλή καθώς σημείωσε  ότι οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι εκείνος που τελικά οφείλει να απολογηθεί είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ η συμφωνία αποτελεί «θετικό ορόσημο» για την πορεία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του επικαλέστηκε μάλιστα την αντίδραση των αγορών. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι μετά τη συμφωνία παρατηρείται «ράλι» των ελληνικών ομολόγων στις αγορές. «Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009» ανέφερε και επικαλέστηκε τόσο την ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και του και της απόφαση του οίκου  Moody’s που αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι η απόφαση του Eurogroup αίρει τις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του χρέους καθώς περιλαμβάνει «σαφείς δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις». Τόνισε, μάλιστα, ότι το 2012 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιτύχει απλώς μια υπόσχεση για συζήτηση ενώ η τωρινή συμφωνία δίνει έναν σαφή οδικό χάρτη με συγκεκριμένο αλγόριθμο για το χρέος. Ανέφερε επίσης ότι πλέον υπάρχει σαφής δέσμευση των εταίρων για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα -αν και ταλαιπωρημένη επί χρόνια- κάνει πλέον σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη. Ανέφερε μάλιστα ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα του success story της κυβέρνησης Σαμαρά. “Σήμερα έχουμε μια πραγματική εικόνα που πείθει τις αγορές” τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να προετοιμαστεί για την έξοδο στις αγορές.

Χωρίς βιασύνη η έξοδος στις αγορές

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα προετοιμάσει την έξοδο στις αγορές “χωρίς βιασύνη” και με την κοινωνία “όρθια”. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι για την ελληνική κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές δεν είναι ο μόνος στόχος άλλά ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα στηρίζεται σε πολιτικής πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας με κατεδάφιση κάθε κοινωνικής προστασίας και μισθούς πείνας. Ανέφερε μάλιστα, ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. “Η Ελλάδα είναι αναπτυγμένη χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της κυρίας Θάτσερ” τόνισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να διαγράψει τις διαφορές αριστεράς και δεξιάς παραδιδόμενος σε όλες τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη ΝΔ να κάνει αντιπολίτευση  στην πατρίδα»

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη ότι βάζει συνεχώς τρικλοποδίες στη χώρα, και όχι μόνο στην κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση των γαλάζιων συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ υπέρ της συνέχισης της απεργίας στην καθαριότητα αλλά και της πρωτοβουλίας των συνδικαλιστικών οργάνων των Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) για κινητοποίηση στα Εξάρχεια. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε αντιπολίτευση, στην πατρίδα και την κοινωνία» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ και του καταλόγισε ότι «σέρνεται πίσω από την ατζέντα Γεωργιάδη» την οποία χαρακτήρισε «αρκετά καλή για έναν μικρό ακροδεξιό κόμμα όπως το ΛΑΟΣ».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της ΝΔ για τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με ισοβίτη επισημαίνοντας ότι αυτή αφορά την μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών, πανευρωπαϊκά. Δήλωσε μάλιστα ότι αυτό που έκανε ο υπουργός Άμυνας είναι να παροτρύνει εμπλεκόμενο να δώσει τα στοιχεία στην δικαιοσύνη.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, νοσηλευόσασταν τζάμπα στο Ντυνάν

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο χώρο της Υγείας υπογραμμίζοντας την ένταξη εκατομμύρια ανασφάλιστων με απόφαση της κυβέρνησης. Καταλόγισε, μάλιστα, στην αντιπολίτευση ότι δεν ενδιαφέρεται για την Υγεία και εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με βάση όσα αποκαλύφτηκαν στην Εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο του Ντυνάν όπου νοσηλεύονταν δωρεάν ή με τεράστιες εκπτώσεις πολυάριθμα στελέχη τους. «Για πολλούς από εσάς δεν υπήρχε θέμα αγωνίας γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο Ντυνάν εις υγείαν των κορόιδων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει φέρει απτά αποτελέσματα για στο χώρο της εργασίας καθώς για πρώτη φορά αναστρέφεται η αύξηση της ανεργίας, μια τάση που κυριάρχησε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν κερδηθεί 230.000 θέσεις εργασίας. Αντίθετα επί κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) χάθηκαν 543.000, επί της κυβέρνησης του εντολοδόχου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου χάθηκαν 93.000 θέσεις εργασίας και επί της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) χάθηκαν 259.000 θέσεις εργασίας. «Αυτά τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης «γέρνει προς την πλήρη απασχόληση». Ειδικότερα τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές ενίσχυσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας είχαν οδηγήσει τον λόγο πλήρους και μερικής απασχόλησης στο 40/60 ενώ τους τελευταίους μήνες αυτή η σχέση έχει ανατραπεί και οι θέσεις πλήρους απασχόλησης «παίρνουν την πρωτοκαθεδρία».

Κόντρα για τη Χρυσή Αυγή και το Politico

Προσωπικές βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ισχυρισμό του στο Politico ότι στη Ελλάδα υπάρχει μόνον αριστερή βία αλλά και για σειρά υποθέσεων αδιαφάνειας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει σε προσωπικό τόνο στις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη περί «θεσμικής χυδαιότητας» της κυβέρνησης μέσω των υπουργών Πάνου Καμμένου και Παύλου Πολάκη αναδεικνύοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες εξαίρεσε ουσιαστικά τη Χρυσή Αυγή από την πολιτική βία στην Ελλάδα. «Θεσμική χυδαιότητα είναι το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής» τόνισε σε οξύ ύφος ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα, με πλήθος αναφορών σε υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θεσμική χυδαιότητα» τα δάνεια που «έπαιρναν τα κόμματα και οι εκδότες με αέρα για να λιβανίζουν την πολιτική» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις μίζες της Siemens, το «να χαρίζεις το Ντυνάν στους ιδιώτες» αλλά και «να φροντίζεις να νοσηλεύονται τζάμπα δωρεάν συγγενικά σου πρόσωπα ή να δουλεύουν εκεί με αργομισθίες φίλοι και γνωστοί». Στο ιδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θεσμική χυδαιότητα το «να αξιοποιείς τη θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια δανεικά και αγύριστα» αλλά και να «μετατρέπεις το κόμμα σου σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στη Βουλή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ζήτησε μεν συζήτηση για την Οικονομία αλλά τελικά «αφιέρωσε 15 λεπτά της ομιλίας του σχολιάζοντας τα tweet του Πάνου Καμμένου και τις αναρτήσεις στο facebook του Παύλου Πολάκη». «Δεν είστε τρολ στα social media κύριε Μητσοτάκη, είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή λόγω ένδειας πολιτικών επιχειρημάτων.

“Αφού φάγαμε 5 γκολ γιατί αντιδρούν θετικά οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης;”

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ποδοσφαιρικούς όρους στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη (που αναπαρήγαγε αργότερα η Φώφη Γεννηματά) ότι η κυβέρνηση έχασε με «5 – 0» στη διαπραγμάτευση. «Αφού φάγαμε τόσα γκολ και δεν πετύχαμε τίποτα γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων και  γιατί μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Σχολίασε δηκτικά, όμως, και τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι οι αγορές αντιδρούν θετικά λόγω της στάσης της αντιπολίτευσης. «Μας είπατε ότι έχουμε στο πάγκο εσάς και σας βλέπουν οι αγορές και θα μπορέσετε να ισοφαρίσατε. Μα έχει ξαναειπωθεί τέτοιο επιχείρημα;» διερωτήθηκε δηκτικά. Πάντως ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη στους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα σημειώνοντας, όμως, ότι αποτελεί θετική εξέλιξη σε σχέση με την προηγούμενη δήλωσή του στο συνέδριο του Economist.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα