Τσίπρας για Σκοπιανό: “Είμαστε στην πηγή, να πιούμε νερό”

Τσίπρας για Σκοπιανό: “Είμαστε στην πηγή, να πιούμε νερό”
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

“Επιδιώκουμε καθαρή λύση” διαμηνύει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του News 24/7, πριν τη συνάντησή του με τον Ζάεφ στη Σόφια και αναφέρει για τον Νίκο Κοτζιά που τον ενημέρωσε χθες λεπτομερώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων: "Πήγε τη διαπραγμάτευση άριστα. Καλύτερα απ’ ότι ανέμενα. Τώρα η υπόθεση είναι στα δικά μου χέρια"

Το στίγμα των εξελίξεων στο μακεδονικό λίγο πριν την -κρισιμότατη- συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη στη Σόφια δίνει ο πρωθυπουργός, ενώ αναδεικνύει και την αποφασιστική στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση.

“Είμαστε κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν έχουμε πιει ακόμα. Πρέπει να πιούμε και νερό” επισημαίνει σε συνομιλητές του, αμέσως μετά την μακρά και λεπτομερή ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ιδίως μετά την τριμερή στο Σούνιο το περασμένο Σάββατο με τον Μ. Νίμιτς και τον Ν. Ντιμιτρόφ.

“Ο Κοτζιάς πήγε τη διαπραγμάτευση άριστα. Καλύτερα απ’ ότι περίμενα. Τώρα η υπόθεση είναι στα δικά μου χέρια” υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός που παρατηρεί με ενδιαφέρον τη διεθνή κοινότητα να εκνευρίζεται με “παιχνίδια” των αρμοδίων της FYROM στη διαπραγμάτευση, όπως π.χ. να ζητούν να κάνουν συνταγματική αναθεώρηση στην οποία να κρατήσουν και το …τωρινό τους όνομα, για εσωτερική χρήση! “Θέλουν δηλαδή να συνταγματοποιήσουν το… μη erga omnes;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά όταν είχε ενημερωθεί από τον Ν. Κοτζιά για την απαίτηση αυτή των Σκοπίων, με την Αθήνα να γνωρίζει πως οι πιέσεις στην ηγεσία της FYROM από τη διεθνή κοινότητα για να συμβιβαστεί στο θέμα του ονόματος θα ενταθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

“Δεν θα μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ”

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, τονίζει στους συνομιλητές του πως τα Σκόπια «εάν δεν συμφωνήσουν στη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων (σ.σ. erga omnes) δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Όπερ συνεπάγεται- όπως τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση- και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος χώρας ως προϋπόθεση για την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

“Χρειάζεται προσοχή, επιμονή και σοβαρότητα”

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί πως στη διαπραγμάτευση «χρειάζεται ακόμα προσοχή, επιμονή και σοβαρότητα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, με την εμπειρία πλέον από τη διαπραγμάτευση του ’15 με τους Ευρωπαίους, γνωρίζουν ότι «ο χρόνος είναι με τους ισχυρούς»- και, συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι με την Ελλάδα.

Χωρίς τους υπουργούς Εξωτερικών

Στη Σόφια, πάντως, δεν θα μεταβούν τελικά οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, γεγονός που σημαίνει είτε ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη, είτε ότι θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος για «λευκό καπνό» ή για ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Περί “κομματικής πειθαρχίας” στη ΝΔ

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητη και η δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο ραδιόφωνο 24/7 ότι η ΝΔ θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τυχόν συμφωνία με το Σκοπιανό, επισημαίνοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εθνικιστική γραμμή που ακολουθεί, ως όμηρος του Αντώνη Σαμαρά και και του Άδωνι Γεωργιάδη»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα