Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ξεχνά

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ξεχνά
ΑΡΤΑ-Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επίσημες εκδηλώσεις στο Κομμένο Άρτας στη μνήμη των 317 θυμάτων (άναμεσα στα οποία 97 βρέφη και παιδιά, καθώς και 119 γυναίκες) της Σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Αυγούστου 1943.(EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός από το μαρτυρικό Κομμένο Άρτας. Οι γερμανικές αποζημιώσεις, τα θύματα του ναζισμού και το χρέος στην Ευρώπη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη για αναγνώριση των εγκλημάτων, έστω και 73 χρόνια μετά (Vid)

“Η Ελλάδα και ο μαρτυρικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Κομμένο Άρτας, όπου βρίσκεται, για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή 317 ανθρώπων από το ναζιστικό καθεστώς, στις 16 Αυγούστου του 1943.

“Η Ελλάδα δεν ξεχνά την ιστορία της, τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού στρατού και απαιτεί έμπρακτη αναγνώρισή τους από τη γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του.

ΑΡΤΑ-Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επίσημες εκδηλώσεις στο Κομμένο Άρτας στη μνήμη των 317 θυμάτων (άναμεσα στα οποία 97 βρέφη και παιδιά, καθώς και 119 γυναίκες) της Σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Αυγούστου 1943.(EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ) Eurokinissi

 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, πως η αναγνώριση των εγκλημάτων πολέμου είναι χρέος απέναντι σε όλη την Ευρώπη, στον ίδιον τον γερμανικό λαό, στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη και χρέος ιστορικό στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.

Δεν επιθυμούμε ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε την ανοιχτή πληγή

“Ο ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτή που περνά τα τελευταία χρόνια. Και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες διεκδικώντας και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε δεν επαιτούμε”, τόνισε και συνέχισε:

“Είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το ιστορικό μας χρέος για δικαίωση σε σχέση με γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε αυτή την ανοικτή πληγή στο σώμα της Δικαιοσύνης”.

Και αυτό το ηθικό πρωτίστως και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη και απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος απέναντι στην δικαιοσύνη και την ειρήνη.

 

Ακόμη, όπως είπε, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά συγκροτημένη πολιτική για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό – και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο – προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατά την άφιξή του στο μαρτυρικό χωριό, άγημα του στρατού απέδωσε τιμές ενώ τον κ. Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, βουλευτές και ο Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στον οποίο ανήκει το Κομμένου, κ. Ευστάθιος Γιαννούλης.

(Φωτογραφία: [email protected])

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα