Τσίπρας στην Καισαριανή: Να είμαστε φάρος ανθρωπισμού για τους πρόσφυγες

Τσίπρας στην Καισαριανή: Να είμαστε φάρος ανθρωπισμού για τους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια οφειλή απέναντι στην ιστορία κι έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορικότητα του χώρου, στους αγώνες και στο αίμα που χύθηκε ενώ είπε πως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την άνοδο του φασισμού

"Η σημερινή ημέρα έχει μια συναισθηματικό φόρτιση. Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής , το σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι", ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχής.

"Η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση" ανέφερε υπογραμμίζοντας πως τελεσίδικη είναι η καταδίκη του φασισμού στη συνείδηση μας.

Τσίπρας στην Καισαριανή: Να είμαστε φάρος ανθρωπισμού για τους πρόσφυγες

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, λέγοντας ότι αρχικά ήταν κρατούμενοι κομμουνιστές του δικτατορικού καθεστώτος Μεταξά το οποίο τους παρέδωσε και τους παρέλαβαν οι ναζί κατακτητές. "Να θυμόμαστε την ιστορία για να αναλογιζόμαστε", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά ας τα θυμούνται "κάποιοι που δίνουν μάχη μήπως και τους πάρει την κληρονομιά του Μεταξά η φασιστική Χρυσή Αυγή".

"Η θυσία της πρωτομαγιάς του 1944 ήταν θυσία στο πλαίσιο τις εθνικής αντίστασης και μας κάνει όλους υπερήφανους", ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως "η θυσία αυτή ανήκει σε κάθε Έλληνα αγωνιστή". "Ποιος μπορεί να διεκδικεί μια τέτοια βδελυρή κληρονομιά;" είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι όποιος επιχειρεί να συμψηφίσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό αποβλέπει στο να δικαιώσει τον φασισμό.

"Εμείς πρέπει να δείξουμε σαν φάρος δημοκρατίας τον ανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι στη χώρας μας", ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας στην Καισαριανή: Να είμαστε φάρος ανθρωπισμού για τους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η τελευταία εκτέλεση στην Καισαριανή έγινε το 1949 και αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έσυραν τον λαό όχι μόνο ξένοι, αλλά και ντόπιοι "καθώς φοβούνταν την δύναμη του λαού και της μεγαλύτερης οργάνωσής του, του ΕΑΜ". Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στην "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα, λέγοντας για αυτήν την χαμένη άνοιξη, (για να μην υπάρξει ξανά) "παλεύουμε όλοι, γι' αυτό θα αγωνιστούμε, και δεν θα κάνουμε πίσω".

"Τιμούμε την δρακογενιά της Αντίστασης, η ιστορία μας είναι ο Γοργοπόταμος, οι ματωμένες κορυφές του Γράμμου, η Κορέα, το Πολυτεχνείο, η Κύπρος, ιστορικές στιγμές που εναλλάσσονται, είμαστε εδώ στην Καισαριανή τιμώντας τον τόπο της θυσίας και γεμάτοι δέος γι' αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια, να γεννήσουν ιστορία", είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του απέναντι σε αυτούς κάνουμε το καθήκον μας, βάζουμε την ιστορία στην θέση της και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

"Απέναντι σε αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια κάνουμε το καθήκον μας και συνεχίζουμε στα βήματά τους. Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στο λαό της", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε το Φ.Ε.Κ. στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, με το οποίο η απόδοση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο δήμο και το λαό, αποτελεί νόμο του κράτους.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού προηγήθηκε χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρη Παλαιολόγου, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Σκοπευτηρίου και τους αγώνες που δόθηκαν για να αποδοθεί στον Δήμο Καισαριανής και στον λαό της.

Την ομιλία του πρωθυπουργού ακολούθησε συναυλία του Χρήστου Λεοντή ο οποίος διηύθυνε το εμβληματικό του έργο "Καταχνιά", το οποίο συνέθεσε πριν 50 χρόνια. Το έργο σε στίχους Κώστα Βίρβου και κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι αφιερωμένο στην ιστορική εποχή Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση.

Ο κ. Λεοντής δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και τιμώμενος που το έργο αυτό απέδωσε υπό την διεύθυνσή του η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα "Χ. Λεοντής", στον Σκοπευτήριο της Καισαριανής, "τον χώρο" , όπως είπε, "για τον οποίο γράφτηκε το έργο".

Πριν την ομιλία Τσίπρα σημειώθηκαν πάντως μικροεπεισόδια όταν μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησαν να φτάσουν στο Σκοπευτήριο και απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Απουσία του δημάρχου

Θυμίζουμε πως ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος με επιστολή του γνωστοποίησε ότι δε θα παρευρεθεί στη εκδήλωση, αναφέροντας πως η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού, δεν του χαρίστηκε από κανέναν και δε μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εξιλέωσης της κυβερνητικής Πολιτικής.

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολίασε μεταξύ άλλων:

"Ο δήμαρχος Καισαριανής και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις συνεργάστηκαν στενά με την κυβέρνηση για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παραχώρησης του σκοπευτηρίου, το ΚΚΕ άλλωστε υπερψήφισε τη ρύθμιση. Ο δήμαρχος απλώς εξυπηρετεί την επιλογή του ΚΚΕ να δημιουργήσει εντυπώσεις τις οποίες ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα θυμάτα".

Προστίθεται ακόμη, ότι η απόδοση του σκοπευτηρίου στο δήμο είναι μία ιστορική δικαίωση που ανήκει σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο, και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης συνεργάστηκαν στενά με την κυβέρνηση τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καισαριανή: Χημικά σε διαδηλωτές πριν την ομιλία Τσίπρα

SHARE:

24Media Network