Τσίπρας: Πολιτικό παιχνίδι της ΝΔ- Δεν θέλει ανανέωση Παυλόπουλου λόγω συναλλαγών με το ΚΙΝΑΛ

Τσίπρας: Πολιτικό παιχνίδι της ΝΔ- Δεν θέλει ανανέωση Παυλόπουλου λόγω συναλλαγών με το ΚΙΝΑΛ
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας (Συνταγματική αναθεώρηση), την Τετάρτη 13 Φεβορυαρίου 2019. Eurokinissi

Κατά μέτωπο επίθεση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας" είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι "Σαμαράς-Άδωνις δεν σας αφήνουν να πείτε ούτε το ονοματεπώνυμο του Προέδρου της Δημοκρατίας".

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα με την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πίσω από την άρνησή του να δεχτεί την δεσμευτικότητα της κατεύθυνσης του προς αναθεώρηση άρθρου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ να μην εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ΝΔ επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές παρότι διαφωνεί με το σκεπτικό του «ώστε να έχει το άρθρο 180 ψήφους». Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η ΝΔ ευελπιστεί ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα αλλάξει το άρθρο 32 για να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι τον Πρ. Παυλόπουλο αλλά κάποιον άλλον.

Έχω ευθαρσώς δηλώσει στήριξη στην επανεκλογή Παυλόπουλου, να το πει κι ο κ. Μητσοτάκης

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχω ευθαρσώς δηλώσει» πριν λίγες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς «εκτελεί εξαιρετικά τα καθήκοντά του». Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώσει σαφώς ότι συμφωνεί με την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου, καθώς διαφορετική στάση θα σημαίνει ότι η ΝΔ κι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος ή «έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του».

Να περιορίσετε τις ορέξεις σας, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα βγάλετε 90 βουλευτές στην επόμενη Βουλή

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε προς την αντιπολίτευση «να περιορίσει τις ορέξεις της», καθώς «όσα σχέδια κι να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας» δεν χρειάζεται να αγχώνονται, γιατί «με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν».

Το δίλημμα των εκλογών: Εμάς που βγάλαμε την χώρα από την κρίση ή αυτούς που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι, αν κι αξιοποίησε την δυνατότητα του Συντάγματος για πρόκληση πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αποσύνδεση «με θεσμική ευθύνη κι ενόραση για το μέλλον» κι όχι με βάση την πολιτική συγκυρία. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «παιχνίδια στο ζήτημα αυτό δεν θα παίξουμε» κι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το φθινόπωρο.

Βάζοντας το δίλημμα των εκλογών, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι ο λαός «είτε θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια κι από την κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το κατώτατο μισθό», είτε «θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που μας οδήγησε ως εδώ».

Κριτική στην στάση της ΝΔ σε όλη την διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή σεβάστηκε «απόλυτα» το κύρος και την σημασία της διαδικασίας της Αναθεώρησης του Συντάγματος παρατηρώντας «με λύπη» ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο και για την στάση της ΝΔ. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αρχικά επιχείρησε να σαμποτάρει την διαδικασία και στην συνέχεια προσπάθησε να μετατρέψει την Συνταγματική Αναθεώρηση σε «παρτίδα πόκερ» χωρίς να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ευρείς συναινέσεις στην διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι η ΝΔ αρχικά απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την διαδικασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχτεί να ψηφίσει το σύνολο των προτάσεών της. «Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι με την αποχώρηση της ΝΔ όλοι θα καταλάβαιναν ότι θα το έκανε «μόνο και μόνο για να εμποδίσετε την διαδικασία που θα αναθεωρούσε το άρθρο 86» για την ευθύνη των υπουργών, άρθρο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επανειλημμένως «κατάπτυστο».

Είχα προαναγγείλει προεκλογικά ότι θα προχωρήσουμε στην Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ευθαρσώς» είχε διατυπώσει προεκλογικά την πρόθεσή του να προχωρήσει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ στην συνέχεια επιχειρήσει να ανοίξει την συζήτηση στον λαό και «να μην την αφήσουμε στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ειδικών και των συνταγματολόγων», παρά τον «ειδικό ρόλο» που έχουν σε αυτήν. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιούνται «πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα» και λαμβάνονται υπόψη «τα διδάγματα της κρίσης», αλλά κι οι «σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές εξουσίες».

Οι πέντε άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Αναλύοντας τους πέντε άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εποικοδομητική ψήφος εμπιστοσύνης και στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές ώστε να ομαλοποιηθεί ο εκλογικός κύκλος. Επίσης την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής, ώστε «να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας σε κανέναν τεχνοκράτη», αλλά και την απλή αναλογική ώστε να ισχυροποιηθεί το κοινοβούλιο και να γίνει «από κομπάρσος σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη τις προτάσεις που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν την κρίση εκπροσώπησης και την «δυσπιστία των πολιτών στο πολιτικό σύστημα», το οποίο αντιλαμβάνονται ως «κάστα ξεχωριστή που ενδιαφέρεται κυρίως για αναπαραγωγή προνομίων». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι το άρθρο 86 που υποδηλώνει αντιλήψεις για εξουσία που αποτελεί «νόμιμη ιδιοκτησία» κι οι φορείς της απολαμβάνουν «ειδικά προνόμια κι ειδική ποινική μεταχείριση», ενώ η σύντομη παραγραφή των αδικημάτων που εμπλέκονται οι υπουργοί λειτουργεί ως «μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστηματικού κουκουλώματος της διαφθοράς».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε αυτός να μην μετατρέπεται σε «έμπορο εξυπηρετήσεων» κι οι ψηφοφόροι σε «πελάτες», αλλά και στην εμπλοκή του λαού στην λήψη των αποφάσεων με καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος και λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος» όπως αυτό εκφράστηκε την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011 και 2012.

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την στάση του Κ. Μητσοτάκη εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 3 για την κατοχύρωση της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, παρά το γεγονός ότι δηλώνει φιλελεύθερος. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε και τις προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών, τα οποία απειλούνται σήμερα από τον νεοφιλελευθερισμό.

Σαμαράς-Άδωνις δεν σας αφήνουν να πείτε ούτε το ονοματεπώνυμο του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Σας πέταξα το γάντι, αλλά αποφύγατε να αναφέρετε ακόμα και το ονοματεπώνυμο του Προέδρου της Δημοκρατίας» επισήμανε στον Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας παρατηρώντας ότι απέφυγε να αναφέρει το όνομα του Πρ. Παυλόπουλου στην ομιλία του. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά ότι νόμιζε ότι ο Αντώνης Σαμαράς κι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν επιτρέπουν στον Κ. Μητσοτάκη να αποκαλεί την Βόρεια Μακεδονία με το όνομά της, αλλά τελικά συνειδητοποίησε ότι «δεν σας επιτρέπουν να αναφέρετε καν τον όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας» γιατί θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια.

Μην χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το 16, θέλετε περισσότερους πελάτες για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην κριτική του Κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 προτρέποντας την ΝΔ «μην χύνετε κροκοδείλια δάκρυα». Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι η ΝΔ έχει διαφωνήσει με όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αυξάνουν τους αριθμούς των εισακτέων στα δημόσια Πανεπιστήμια σχολιάζοντας ότι «αυτό που σας κόφτει περισσότερο είναι να υπάρχουν περισσότεροι πελάτες» για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Σε σχέση με την κριτική του Κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει και την αναθεώρηση του άρθρου 24 για το περιβάλλον, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς ζητά να ψηφίσει κάτι τέτοιο ένα κόμμα που έχει δώσει αγώνες για το περιβάλλον. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και στις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στην Βασιλική Θάνου θυμίζοντας την περίπτωση του Χαράλαμπου Αθανασίου που από εισαγγελέας έγινε υπουργός Δικαιοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα