Τσίπρας: Η παθητική εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε μια κακή συμφωνία

Τσίπρας: Η παθητική εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε μια κακή συμφωνία
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην Κ.Ο και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Υπέρμετρο κόστος, καμία δέσμευση για την ελληνική ΑΟΖ ακόμη και κινδύνους από την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θα καταψηφίσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Η παθητική εξωτερική πολιτική που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνδυασμό με την απουσία στρατηγικής οδήγησαν στην υπογραφή μιας συμφωνίας με την Γαλλία που όχι μόνον δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη υπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων, αλλά «χρεώνει» τον ελληνικό λαό με υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες ενώ εγκυμονεί ακόμη και κινδύνους. Την εικόνα αυτή περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Αιτιολόγησε έτσι την αρνητική στάση που – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση την ερχόμενη Πέμπτη οπότε και θα συζητηθεί στην Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Για μια ακόμη φορά προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις αν θέλει την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παθητική εξωτερική πολιτική

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες προκειμένου η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας να κινηθεί σε ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που θα επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να την ψηφίσει.

Δηλαδή ούτε θα επιδιωχθεί μία δήλωση του Παρισιού που θα αναφέρει ότι η Γαλλική πλευρά θα στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση παραβίασης της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας της. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεσμευθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Εκεί που όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «έχουν σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες». Έτσι η καταψήφιση της συμφωνίας θα είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι την αλλαγή των δύο επίμαχων αυτών άρθρων έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας.

Παρόλα αυτά στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επερχόμενη πολιτική κόντρα που θα υπάρξει στην Βουλή και στην συζήτηση της συμφωνίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δεν θα είναι απλά η άρνηση της συμφωνίας που προτείνει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την ανάδειξη των θετικών χαρακτηριστικών που αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να έχει αν η κυβέρνηση είχε λειτουργήσει με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας αλλά και την αρχή της εξωτερικής πολιτικής που θέλει την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης και όχι «προκεχωρημένο φυλάκιο» άλλων δυνάμεων.

Eurokinissi

Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα που επικράτησε σε πολλές από τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά την χθεσινή συζήτηση του θέματος στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν τοποθετήσεις βουλευτών που επισήμαναν την λειτουργία που θα είναι μια συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με τα χαρακτηριστικά που προκρίνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημάνθηκε η εικόνες του περασμένου Αυγούστου με το Oruc Reis να κινείται ανεξέλεγκτο στην ελληνική ΑΟΖ και ανατολικά της Κρήτης δεν θα υπήρχαν.

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υιοθετεί μια «παθητική εξωτερική πολιτική» έχει μετατρέψει την χώρα «σε ευρωπαϊκή ασπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και εσχάτως και σε μέρος εκστρατευτικών σωμάτων πολύ πέρα από αυτήν». Μάλιστα σημείωσε ότι αυτό δεν φαίνεται μόνον στην απουσία δεσμεύσεων της γαλλικής πλευράς στην τελευταία συμφωνία αλλά και στην σχέση που διαμορφώνει με τις ΗΠΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι με την λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη «θα μπορούν να αποβιβάζονται Αμερικανοί στρατιώτες στην Σούδα ή στην Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα η Τουρκία πιθανώς θα μπορεί να παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς αμερικανική παρέμβαση, διότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής και ως προς τους φόβους του σχετικά με την πιθανότητα να μεταβληθεί η χώρα σε στόχο εμπλεκόμενη σε πολεμικές επιχειρήσεις μακριά από τα σύνορά της. Μίλησε ευθέως για «διακινδύνευση της χώρας σε μια περίοδο και σε μια εποχή ασύμμετρων απειλών από ακραία φονταμενταλιστικά κέντρα».

Υπέρμετρο κόστος

Στην χθεσινή του ομιλία πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε και μία ακόμη πλευρά της υπόθεσης που σχετίζεται τόσο με το υπέρμετρο κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων όσο και με τα ζητήματα διαφάνειας στις δαπάνες δισεκατομμυρίων που αυτές συνιστούν. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην διασπάθιση δημόσιου χρήματος για εξοπλιστικές δαπάνες την «σημητική» περίοδο επι υπουργίας είτε του Άκη Τσοχατζόπουλου ή του Γιάννου Παπαντωνίου. Υποθέσεις που – θυμίζουμε – διαλευκάνθηκαν μετά από 10ετίες, αφού όμως είχαν οδηγήσει την χώρα σε μια τεράστια κρίση χρέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύεται καθόλου την κυβέρνητική διαχείριση όσον αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες όχι μόνον λόγο της συνολική συμπεριφοράς της στη διάθεση του δημόσιου χρήματος, αλλά και εξαιτίας των …αιφνίδιων αλλαγών διάθεσης στα εξοπλιστικά ζητήματα.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η κυβέρνηση είχε «έτοιμη» μια συμφωνία με την Γαλλία για την αγορά φρεγατών λόγω της διαπραγμάτευσης που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξυπηρετήσει την ενίσχυση που είχαν ζητήσει για το πολεμικό ναυτικό τα στρατιωτικά επιτελεία της χώρας. Όπως είπε «αντί να προχωρήσει, από εκεί που είχαμε σταματήσει, να προχωρήσει την συμφωνία αν όχι το 2019, το καλοκαίρι του 2020 και να εξασφαλίσει την διπλωματική και αμυντική στήριξη που χρειαζόταν τότε η χώρα από την Γαλλία απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία της τελευταίας 25ετίας, ακύρωσε την τελευταία στιγμή αυτή τη συμφωνία. Και όταν ο πρωθυπουργός τότε συνάντησε κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, τόσο σε εμένα όσο και στους άλλους, μας είπε ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει φρεγάτες για αυτό δεν προχωράω». Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε αναφέροντας πως «σήμερα και αφού η Ελλάδα, μια υπερχρεωμένη χώρα, επωμίστηκε όλο το αμυντικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος αυτής της παλινδρόμησης και της κωλυσιεργίας του κ. Μητσοτάκη, έρχεται και μας προτείνει να στηρίξουμε μια νέα αμυντική συμφωνία, που ξαφνικά έγινε εφικτή, που συνοδεύεται όχι μόνο από την αγορά φρεγατών, αλλά από την αγορά και φρεγατών και κορβετών, ύψους περίπου 5 δις ευρώ.Και αναρωτιέμαι: Αυτό που δυο χρόνια πριν κρίθηκε ανυπέρβλητα ακριβό για τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, τί έγινε σήμερα και κρίνεται εύλογο;Σήμερα που εντωμεταξύ έχουμε δαπανήσει επιπλέον 2,5 δις για τα Ραφαλ».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε συνολικά με την λογική της κυβέρνησης τονίζοντας πως βάζει στην κούρσα των εξοπλισμών «μια χώρα που το χρέος της είναι πλέον πάνω από 220% του ΑΕΠ της, όπου σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία, τον τελευταίο χρόνο, ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε μεταξύ 2020-2021 κατά 41% ενώ ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 12,5%».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα