Τσίπρας για εξοπλισμούς: Γυρίζουμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου

Τσίπρας για εξοπλισμούς: Γυρίζουμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου
Eurokinissi

Οι δύο όροι που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ψηφίσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας μιλώντας στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

«Γυρίσαμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;». Με την φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα διαφάνειας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που φέρνει την Πέμπτή για ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση μιλώντας σήμερα στην Κ.Ο και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Ταυτόχρονα επανέλαβε τις δυο βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την συμφωνία: Η Γαλλία να δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την χώρα σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ και η κυβέρνηση ότι δεν θα αποστείλει έλληνες στρατιώτες σε επιχειρήσεις στην κεντρική Αφρική.

Αναφερόμενος στην ουσία της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και στην ΑΟΖ» και την ίδια στιγμή «εκθέτει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μακρινές περιοχές όπως το ΣΑΧΕΛ της Αφρικής». Ειδικά για αυτό το δεύτερο σημείο επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την χώρα «σε μια εποχή ασύμμετρων απειλών από ακραία φονταμενταλιστικά κέντρα». Συνολικά είπε πως «η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει στην ΑΟΖ μας ούτε 7 μίλια ανατολικά της Κρήτης» ενώ «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο ΣΑΧΕΛ που έχουν ήδη σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε για την συμφωνία πως «αν δεν γίνουν διορθώσεις, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Πρότεινε συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση πρέπει «να εξασφαλίσει δημόσιες δηλώσεις, μία σαφή τοποθέτηση από την Γαλλική Κυβέρνηση, μια ρηματική διακοίνωση, ότι θα συνδράμει την χώρα αν χρειαστεί και αν παραβιαστούν κυριαρχικά της δικαιώματα» και ταυτόχρονα να υπάρξει είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Άμυνας «μία διαβεβαίωση ότι δεν θα διακινδυνεύσει να στείλει στρατιώτες στο Σαχέλ ή σε άλλες περιοχές». Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πνεύμα της συμφωνίας συνιστά «ριζική αλλαγή σε πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και απομάκρυνση από τον εθνικό στόχο η χώρα να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή»

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των εξοπλισμών. Έθεσε ξεκάθαρα θέμα διαφάνειας και υπόνοια διασπάθισης του δημόσιου χρήματος αναρωτώμενος αν «ξαναγυρίσαμε στην χρυση δεκαετία του 2000; Στην εποχή του Άκη και του Γιάννου; Κι αυτοί στο όνομα της αποτροπής της απειλής έκαναν ότι έκαναν;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αξιοπερίεργη την συμπεριφορά της κυβέρνησης που ενώ αρχικά είχε απορρίψει την αγορά των φρεγατών, που είχε προετοιμαστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέχεια ζήτησε από την αντιπολίτευση να στηρίξει αρχικά την αγορά των αεροσκαφών Rafale και στην συνέχεια αγορά πολεμικών Φρεγατών. Δίχως μάλιστα να υπάρχουν εισηγήσεις των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως «μας γυρίζει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας τον εξοπλισμών».

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε «αστρονομική επένδυση στο κέντρο εκπαίδευση της Καλαμάτας, εμείς το διαπραγματευόμαστε 3 φορές κάτω από την τιμή που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» αλλά και το «πρόγραμμα των F-35 που θα είναι 2 με 2,5 φορές πάνω». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε κατά 41% ενώ ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 12%» ενώ παράλληλα «δεν ακούμε κουβέντα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας». Θύμισε μάλιστα ότι αυτό αφορά την οικονομία μιας χώρας της οποίας το δημόσιο χρέος είναι ύψηλό. «Που θα φτάσει εν τέλει ο λογαριασμός για μια χώρα που το χρέος της έχει εκτοξευθεί πάνω από 200% του ΑΕΠ;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική συνολικά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως «ο κ.Μητσοτάκης προωθεί μία υπερκινητική μέν αλλά παθητική εξωτερική πολιτική. Καθιστά την χώρα από πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας σε προκεχωρημένο φυλάκιο».

Οικονόμου: Ανερμάτιστη ομιλία

Απαντώτας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε τα εξής: “Για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό, τον πολιτικό του καιροσκοπισμό. Σήμερα χρειάστηκε το ντεκόρ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να δηλώσει μέσα από μια ανερμάτιστη ομιλία ότι θα καταψηφίσει την ιστορική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας. Το αντιπολιτευτικό του μένος θέλει μια Ελλάδα αδύναμη και εκτός του δικτύου των διεθνών συμμαχιών, μια Ελλάδα φοβική. Τυφλωμένος από τις εμμονές και το κομματικό του πάθος δεν μπορεί να διακρίνει ότι η συμφωνία με την Γαλλία είναι πρώτα και πάνω από όλα εθνική επιτυχία και μετά επιτυχία της κυβέρνησης. Ο ελληνισμός όμως γνωρίζει ότι τα εθνικά μας δίκαια δεν διασφαλίζονται με κορώνες και θεωρίες αλλά με ενεργητική διπλωματία και πράξεις”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα