Τσίπρας: Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου είναι κίνηση μακράς πνοής

Τσίπρας: Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου είναι κίνηση μακράς πνοής
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Εντός της εβδομάδος ανακοινώνονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, το μανιφέστο και η Πανελλαδική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Σε «μυστική συνεδρίαση» του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζονται τα ονόματα των υποψηφίων, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο χρόνος των εκλογών. Ο Ευ. Τσακαλώτος απέρριψε πρόταση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Υπό το κλίμα των υψηλών προσδοκιών που δημιουργήθηκαν μετά τη συγκέντρωση του Σαββάτου στο Γαλάτσι ετοιμάζονται οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία.

«Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου είναι κίνηση μακράς πνοής, στόχος είναι η δημιουργία μιας ισχυρής δημοκρατικής παράταξης» διαβεβαίωσε τα στελέχη της κεντροαριστεράς με τα οποία συναντήθηκε το Σάββατο, πριν τη συγκέντρωση, ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας πως η μετεξέλιξη ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για τον ίδιο και την Κουμουνδούρου στρατηγική επιλογή.

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, το μανιφέστο- όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη διακήρυξη του πόλου- αλλά και η Πανελλαδική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Η Πανελλαδική Επιτροπή, που θα έχει κυρίως οργανωτικά καθήκοντα, αναμένεται να έχει γύρω στα 150 μέλη (αφού οι φιλοδοξίες των προσώπων είναι πολλές), ενώ θα οριστεί και Συντονιστικό Συμβούλιο με 17-21 μέλη και με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη.

Τα ονόματα των ευρωβουλευτών επρόκειτο αρχικά να δοθούν στη δημοσιότητα την Τρίτη, όμως η ανακοίνωσή τους θα εξαρτηθεί από τον χρόνο διεξαγωγής ΚΠΕ ή ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εγκρίνει τα ονόματα, ενώ πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση και συζήτηση για οριστικοποίηση του χρόνου των εκλογών. Η συνεδρίαση του οργάνου θα είναι «μυστική», υπό την έννοια ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί ο χρόνος πραγματοποίησής της, όπως ακριβώς έγινε και με τη συνεδρίαση που ενέκρινε τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες για συνεδρίαση της ΚΠΕ την περασμένη Τετάρτη ή Πέμπτη, οι οποίες είχαν …διαψευστεί από την Κουμουνδούρου.

Στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να τοποθετηθούν ένα ή δυο κυβερνητικά στελέχη, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν διαρρεύσει. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είχαν αναφέρει πληροφορίες για «βολιδοσκόπηση» του Γιάννη Δραγασάκη, πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, ενώ έχει γίνει πρόταση και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η πρόταση «απορρίφθηκε» από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς αρνητική υπήρξε η γνώμη των «53» που συνεδρίασαν σχετικά, ενώ αρνητική γνώμη φέρεται να είχε και ο Π. Σκουρλέτης.

Κουντουρά, Δανέλλης και Βαλντέν- η πλειοψηφία των 151 εδρών

Υποψήφιοι, πάντως, θα είναι η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης, παρότι σε περίπτωση εκλογής τους, θα αντικατασταθούν από βουλευτές που θα πρόσκεινται στον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη αντιστοίχως, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών.

Το Μαξίμου δεν φαίνεται να ανησυχεί από την εξέλιξη αυτή, καθώς σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβριο, το καλοκαίρι θα λειτουργούν θερινά τμήματα στη Βουλή και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν. Η κυβέρνηση θα μπορεί να πέσει μόνο από πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, όμως δεν φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει την πλειοψηφία των 151 εδρών που απαιτείται για την πτώση της κυβέρνησης, ενώ δύσκολα μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής ενώ απομένουν 4 μήνες έως το απώτερο όριο της λήξης της θητείας της κυβέρνησης.

Στο ευρωψηφοδέλτιο, πάντως, θα συμπεριληφθεί ο Σωτήρης Βαλντέν, ενώ την Τρίτη θα δοθούν και δυο ονόματα υποψηφίων από τη ΔΗΜΑΡ, ένας άνδρας και μία γυναίκα- ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, πιθανότατα (σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες) με σταυρό στην Αττική ή τη Βόρεια Ελλάδα.

Όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιμένει για τον Οκτώβριο, οι οριστικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν το προσεχές διάστημα, το αργότερο έως τις 20 Απριλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα