Τσίπρας: Ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε από τις 18 Ιουνίου

Τσίπρας: Ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε από τις 18 Ιουνίου
Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, στο ξενοδοχείο NOVUS, Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Τι είπε για το πακέτο λιτότητας, τα νέα μέτρα και την προοπτική διακυβέρνησης από την αριστερά

Την εκτίμηση ότι η “κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει” διατυπώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να κυβερνήσει “ήδη από τις 18 Ιουνίου”.

Ερωτηθείς για την υπερψήφιση των νέων μέτρων, απάντησε:

“Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να κρύψει τα αληθινά του συναισθήματα. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς δεν είναι ανακουφισμένος, είναι σε πανικό. Η τρικομματική κυβέρνησή του, μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου αριθμούσε 179 βουλευτές. Στην προχθεσινή ψηφοφορία, κι ενώ δεν έχουν περάσει 5 μήνες, συγκέντρωσε 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει. Τώρα έχει να εφαρμόσει το μόλις ψηφισμένο πακέτο λιτότητας. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία”.

Στη συνέχεια στάθηκε στην πολιτική Σαμαρά:

“Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια τελείως λανθασμένη στρατηγική, η οποία οδηγεί απευθείας σε αδιέξοδο, δηλαδή: “εφαρμόζω πάντα αυτό το οποίο η Τρόικα των δανειστών ζητάει από μένα, και, ακολούθως, είμαι ικανοποιημένος με ό,τι μου δίνει κάθε φορά”. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ο ίδιος υποσχέθηκε πριν τις εκλογές, δηλαδή να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα. Αλλά για ποια αξιοπιστία που δήθεν απολαμβάνει μιλάμε, όταν μέσα σε τέσσερις μήνες μια σειρά από κυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να τον ακολουθήσουν, και όταν σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία συγκεντρώνει μια τόσο ισχνή και εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο;”.

Κληθείς να σχολιάσει τη στήριξη της Ευρώπης στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι βλέπει το εν λόγω θέμα από διαφορετική οπτική, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της “Ντόιτσε Μπανκ”, κ. Ακερμαν, ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι ένα γενναίο “κούρεμα” του χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα εμποδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποκρατικοποιήσεις, ο  κ. Τσίπρας είπε ότι η ίδια η αγορά θα φροντίσει γι’ αυτό και πρόσθεσε:

“Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανήσει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, που το αποφάσισε αυτό, τελειώνει. Μια τόσο καταστροφική πολιτική θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί σε μια αφρικανική χώρα, όχι στην Ευρώπη με το νομικό της πολιτισμό. Θα έπρεπε να καταργηθεί το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο”.

Σε άλλη ερώτηση, ότι κατηγορείται για λαϊκισμό και ότι ξεσηκώνει τον κόσμο, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν χρειάζεται να ξεσηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ το λαό. Αρκεί, συμπλήρωσε, “μια δήλωση της κ. Μέρκελ, ότι χώρες με χρέος άνω του 80% του ΑΕΠ οφείλουν να χάσουν την κυριαρχία τους. Αυτό προκαλεί θυμό στον κόσμο”.

Ο κ. Τσίπρας διευκρινίζει, επίσης, ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στην πολιτική της κ. Μέρκελ και ότι δεν έχει κανενός είδους αντιπαλότητα με το γερμανικό λαό.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι ήταν έτοιμος από τις 18 Ιουνίου και σημειώνει:

“Αν δεν είχαν κινήσει θεούς και δαίμονες για να μας αποτρέψουν από την εξουσία, η Ελλάδα δεν θα είχε τώρα ένα νέο Μνημόνιο. Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε σήμερα. Η χώρα έχασε μια ευκαιρία. Αλλά σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα