Τσίπρας: Ιστορικό και ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Τσίπρας: Ιστορικό και ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε αναλυτικά στις απαράγραπτες αξιώσεις και στην ρηματική διακοίνωση η οποία θα τις επαναλαμβάνει. "Βασικός μας στόχος να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι" είπε ο πρωθυπουργός.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να απευθύνει ρηματική διακοίνωση προς την κυβέρνηση της Γερμανίας «αμέσως μετά από την ομόθυμη προτροπή του κοινοβουλίου» για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα αναμένουμε με καλή θέληση και συναισθήματα φιλίας» την απάντηση της Γερμανικής κυβέρνησης και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να ομονοήσουμε ότι αυτήν την φορά θα επανέλθουμε και δεν θα παραπέμψουμε το θέμα στις καλένδες», όπως συνέβη με την ρηματική διακοίνωση του 1995.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την Γερμανία «σαν ισότιμοι εταίροι». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ρηματική διακοίνωση που θα απευθυνθεί προς την κυβέρνηση της Γερμανίας θα επαναλαμβάνει τις «απαράγραπτες αξιώσεις» της χώρας μας για τέσσερα βασικά θέματα:

Τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Τις αποζημιώσεις για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και τους συγγενείς τους

Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Φόρος τιμής στα θύματα του Ναζισμού και τους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής για τις Γερμανικές οφειλές «ιστορική», καθώς και «φόρο τιμής» στα θύματα του Ναζισμού και του Φασισμού, αλλά και στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν τους Ναζί, χωρίς να αποφύγει αναφορές και στην αντίσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας και της Ιταλίας. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Ελληνικής εθνικής αντίστασης που «δεν δείλιασαν μπροστά στην πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας» και «τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι μαζί με εκατομμύρια ανυπότακτους».

Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε τις αναφορές στην αντίσταση κατά του Ναζισμού με την σημερινή συγκυρία στην Ευρώπη όπου «οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι» και «θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών, την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, την ίδια τη Δημοκρατία». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε και την στάση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που «είχαν το θράσος να σηκωθούν και να μιλήσουν» για τις Γερμανικές οφειλές, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν έστω και μία στον όρο «Ναζί».

“Θα αξιοποιήσουμε όσα μέσα μας δίνει ο Ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός”

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης της Γερμανίας στην ρηματική διακοίνωση η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «όσα μέσα μας δίνει ο Ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός κι αν χρειαστεί εξισώνοντας και το δικό μας νομικό πολιτισμό με όσα συμβαίνουν στον Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» σχολιάζοντας με νόημα ότι «κατανοείτε φαντάζομαι όλοι σας τι εννοώ».

Ειδική αναφορά στους Γερμανούς αλληλέγγυους της οργάνωσης “Σεβασμός για την Ελλάδα”

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στους Γερμανούς αλληλέγγυους προς τα δίκαια της χώρας μας, την οργάνωση «Σεβασμός για την Ελλάδα». Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ποιοτικό στοιχείο διαφοράς» σε σχέση με το 1995 την δράση αυτών των πολιτών και παρατήρησε ότι το παράδειγμα της οργάνωσης «Σεβασμός για την Ελλάδα» «δείχνει το δρόμο για να υπερβούμε το παρελθόν κι είναι παράδειγμα για το μέλλον». Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα η Γερμανική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα «αυτών των πρωτοπόρων και γενναίων ανθρώπων».

“Η διεκδίκηση αποτελεί για μας ένα χρέος ιστορικό και ηθικό”

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «πάνω από όλα αυτή η διεκδίκηση αποτελεί για μας ένα χρέος ιστορικό και ηθικό» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει «ουσιαστική και φιλική σχέση με την Γερμανική κυβέρνηση». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, χρειάζεται να κλείσουμε τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος» κι έδειξε κατανόηση για την στάση της Γερμανίας που «έχει καθοριστεί ιστορικά από μια αβάσταχτη ενοχή». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε όμως, με ψυχαναλυτική χροιά, ότι «η ανάδυση του απωθημένου είναι η αρχή του τέλους του συμπτώματος».

Αντίδραση στην κριτική της αντιπολίτευσης: «Εκεί που μας χρωστάγανε, θα μας πάρουν και το βόδι»

Ο Αλ. Τσίπρας αντέδρασε έντονα στην κριτική της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση της συζήτησης του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, αλλά και για τις αναφορές του σε «πρωτίστως ηθικό χρέος». Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι από το 1974 ως το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «εκεί που μας χρωστάγανε, θα μας πάρουν και το βόδι» κι υπογράμμισε ότι ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε το θέμα στην Γερμανία μπροστά σε Γερμανό καγκελάριο, σε αντίθεση με τα «ουδείς αναμάρτητος» του Αντώνη Σαμαρά. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις αναφορές του σε «πρωτίστως ηθικό χρέος» «σοβαρή γραμμή διεκδίκησης».

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε και τις αναφορές στελεχών της αντιπολίτευσης σε ρηματική διακοίνωση του Γενάρη του 2015, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε «να μην παίζουμε» τονίζοντας ότι ένα σχόλιο σε δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου υπό προεκλογική πίεση δεν είναι ρηματική διακοίνωση.

Επιλογή να μην συνδεθεί η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών με τα Μνημόνια

Σε σχέση με την καθυστέρηση σχεδόν τριών ετών μεταξύ της ολοκλήρωσης του πορίσματος και της συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό ήταν επιλογή ώστε να μην συνδεθούν οι Γερμανικές οφειλές με τα Μνημόνια. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «δεν μπορούν τα θύματα να εξισώνονται με τους θύτες», αλλά κάτι τέτοιο «κάποιοι τόλμησαν να το κάνουν» την περίοδο της κρίσης υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της για να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για το χρέος.

«Αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν, όχι την Ελλάδα» υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσαμε ποτέ να βάλουμε το «Απόλυτο Κακό» του Ναζισμού, σε ζυγαριά», καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν προσβολή στα θύματά του Ναζισμού».

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι σε όλη την Μνημονιακή περίοδο οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δεν ήταν καλές και πολλοί πολίτες χρέωσαν πολλά από όσα έγιναν επί των Μνημονίων στην Γερμανική αδιαλλαξία. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «η ηθικολογική στάση κάποιων πολιτικών που θέλησαν να παραστήσουν τους ηθικοδιδάσκαλους προς συνετισμό του Ελληνικού λαού» δεν βοήθησε, αλλά, αντίθετα, επιβάρυναν το κλίμα των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα