Τσίπρας- Καμμένος: Και μαζί και μόνοι

Τσίπρας- Καμμένος: Και μαζί και μόνοι
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος AP

Η πρωτοβουλία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να προτείνει στις ΗΠΑ plan B για το Σκοπιανό προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις συνηθισμένες, εξ ου και το χθεσινό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα περί τυφώνων. Ωστόσο η συγκυβέρνηση συνεχίζει με ορίζοντα το Μάρτιο, αφού δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τις συνήθεις μικρο-τριβές στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ: Η πρωτοβουλία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να προτείνει στις ΗΠΑ δικό του εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνούν την κλασική γκρίνια.

Και αυτό διότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αυτή τη φορά δεν προέβη σε δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης για το δικό του ακροατήριο, κάτι που στο Μαξίμου αντιμετώπιζαν πάντα με ανοχή. Αλλά σε επίσημο ταξίδι σε μία χώρα βασικό εταίρο της Ελλάδας επιχείρησε να ασκήσει δική του πολιτική, με γνώμονα βέβαια την πολιτική του επιβίωση.

Δεν ήταν τυχαίο ότι το Μαξίμου εξαρχής αντέδρασε με ένα σχόλιο ήπιο μεν, αλλά ξεκάθαρο ως προς το περιεχόμενο του, δηλαδή τη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών ως επίσημη κυβερνητική πολιτική. Δεν ήταν επίσης τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει επικοινωνήσει με τον κ.Καμμένο, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ, απάντησε με νόημα: “”Έχει τυφώνα στην Αμερική”. Και χαμογελώντας πρόσθεσε: “Αλλά δε λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ”.

Η αιχμή του πρωθυπουργού ήταν κομψή αλλά ξεκάθαρη και προφανώς σε αντίθεση με άλλες φορές δεν επιβεβαίωσε την καλή επικοινωνία με τον Πάνο Καμμένο, ούτε καν επικοινωνία. Κομματική πηγή πάντως στη συνέχεια επαναλάμβανε ότι ισχύει στο ακέραιο η συμφωνία που έχουν κάνει οι δύο εταίροι να συζητήσουν ξανά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών το Μάρτιο και πως η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή, δηλαδή η στήριξη της συμφωνίας έστω και εάν αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό εταίρο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα όρια τους με τη συγκυβέρνηση με τον Πανο Καμμένο και το θέμα θεωρείται βέβαιον ότι θα τεθεί κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Οσο όμως στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης (που έχει και… προηγούμενα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ) ή στελέχη εκ των 53 ζητούν διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, το Μαξίμου ειναι αναγκασμένο εκ των πραγμάτων να ακολουθεί τη ρεαλιστική οδό της αναγκαστικής συμβίωσης καθώς δυνατότητα ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλη δεν υπάρχει.

Ο κ.Καμμένος όμως έχει πρόβλημα επικοινωνίας και με το ίδιο το το κόμμα, στο οποίο είναι πρακτικά σχεδόν απομονωμένος. Η πλειοψηφία των βουλευτών του φλερτάρει με την ψήφιση της συμφωνίας (ορισμένοι όπως Παπαχριστόπουλος- Κουντουρά και με την συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ) και άλλοι λοξοκοιτάζουν προς τη ΝΔ με αφορμή και το Σκοπιανό και με την ελπίδα ότι εκεί μπορεί να διασφαλίσουν μία θέση στη Βουλή ή έστω σε ένα κομματικό μηχανισμό κόμματος εξουσίας και όχι ενός κόμματος προς διάλυση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως μετά το θόρυβο επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. Σύμφωνα με το Real FM ερωτηθείς γιατί επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση σε επίσημη επίσκεψη, ο κ.Καμμενος ο οποίος βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά προσέφερε μια εναλλακτική λύση βλέποντας ρεαλιστικά ότι είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των βάσεων ο Πάνος Καμμένος απάντησε: “Απαγορεύεται να συζητούμε; Δεν είπα ότι θα αποφασίσω μόνος μου ούτε ερήμην της κυβέρνησης, κάνω μια δημιουργική συζήτηση με συμμάχους και φίλους”.

Από τη ΝΔ την ίδια στιγμή επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς παρά τα ρητορικά λάβαρα των “μακεδονομάχων” και τις πιέσεις του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί πως θα επιχειρήσει ουσιαστικά την ακύρωση της συμφωνίας ως προς το σκελος της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, στο Μοσχάτο εύχονται στην πραγματικότητα να μη σκάσει αυτή η βόμβα στα δικά τους χέρια εφόσον η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα