Τσίπρας: Κυρίαρχος άξονας η αποκομματικοποίηση του κράτους

Τσίπρας: Κυρίαρχος άξονας η αποκομματικοποίηση του κράτους

Την δημιουργία ενός "νέου ελληνικού κράτους" με ορίζοντα την "μεταμνημονιακή Ελλάδα" ανέλυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην παρουσίαση της "Εθνικής Στρατηγικής για την Διοικητική Μεταρρύθμιση". Ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ θέσεις στο Δημόσιο

Τους άξονες επί των οποίων θα κινηθούν οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση στο Δημόσιο σε βάθος τριετίας ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Μουσείο Μπενάκη, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ανεξάρτητο”, “αξιοκρατικό” και “αποτελεσματικό” Δημόσιο, ανέφερε πολλές φορές ως στόχο τη συγκρότηση της “μεταμνημονιακής Ελλάδας της επόμενης δεκαετίας”, ενώ εξήγγειλε ταυτοχρόνως “εμβληματικές μεταρρυθμιστικές τομές σε όλα τα μέτωπα”.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ θέσεις στο Δημόσιο “για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων”, προσθέτοντας, μάλιστα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν και πρόσθετα κίνητρα που θα αφορούν στον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του “brain drain”.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι ως το 2020 θα διεξάγονται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο, αποκάλυψε ότι ως τώρα 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και διαβεβαίωσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση “θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ως σήμερα”. Τόνισε, άλλωστε, ότι το Δημόσιο πρέπει “να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο”, ενώ εξαπέλυσε βολές προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ξορκίζοντας ταυτοχρόνως το σύνθημα “όλοι μαζί τα φάγαμε”. “Το Δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ για πριν την κρίση μίλησε θετικά για τις παρεμβάσεις σχετικά με τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Διαύγειας. “Το πρόβλημα αυτών των παρεμβάσεων, όμως, είναι ότι ήταν αποσπασματικά μέτρα”, τόνισε.

“Εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών όμως το κράτος παρέμενε ψηφιακά σχεδόν αναλφάβητο”, διαπίστωσε. “Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ για μία ακόμη φορά απέρριψε το πρότυπο ενός “μικρού κράτους”. “Όσοι επιθυμούν μικρό κράτος που θα παρεμβαίνει ελάχιστα, θέλουν τα συμφέροντα να δρουν ανεξέλεγκτα. Θα έπρεπε να σιωπούν από σεμνότητα όσοι χρησιμοποίησαν το Δημόσιο ως κομματικό παραμάγαζο”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε και προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη: “Το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις.”

ΝΔ: Με φιέστες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις

“Ο κ. Τσίπρας ανέξοδα και ανεύθυνα παριστάνει το μεταρρυθμιστή της Δημόσιας Διοίκησης. Βέβαια το ακροατήριό του μικραίνει όλο και περισσότερο”, δήλωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, για την ομιλία του πρωθυπουργού.

“Δυόμιση χρόνια τώρα ξηλώνει τις μεταρρυθμίσεις που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση και η πραγματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση είναι: Κομματικοποίηση, στρατιές μετακλητών και συμβασιούχων, τοποθετήσεις συγγενών και κολλητών σε θέσεις ευθύνης, χειροτέρευση της θέσης της χώρας στη διαφθορά, ατιμωρησία των επίορκων και αναξιοκρατία.

Σήμερα επιχείρησε να αντιγράψει την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.

Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αναρωτιέται γιατί του πήρε δυόμιση ολόκληρα χρόνια για να κατανοήσει ότι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σωστή.

Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, δεν έχει την πολιτική βούληση και δεν μπορεί να τις κάνει πράξη. Όσες γραφικές φιέστες κι αν πραγματοποιήσει”, δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα