Τσίπρας με Γκουρία για μεταρρυθμίσεις, κοινωνική συνοχή, προσφυγικό

Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ανάπτυξη το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα, χείρα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση.

Με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται, καθώς σήμερα βρίσκονται στην πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι των δανειστών για δεύτερη ημέρα, την Αθήνα επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία ο οποιος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και από κοινού έστειλαν μεταρρυθμιστικό μήνυμα.

Ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ σχολίασε το γεγονός ότι είχε βρεθεί ξανά στην ελληνική πρωτεύουσα πριν από ένα χρόνο, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακήρυξη του κ.Τσίπρα ως πρωθυπουργού. "Μου φαίνεται ότι έχουν περάσει χρόνια από τότε. Μόνο ένας χρόνος ήταν τελικά, απάντησε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την καλή συνεργασία που είχε με τον κ.Γκουρία τον τελευταίο χρόνο και σημείωσε ότι: "Ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να ανακάμψουμε όλοι." Επισήμανε δε στον πρόεδρο του ΟΟΣΑ ότι βρίσκεται πάλι εδώ σε μία κρίσιμη στιγμή, με τον κ.Γκουρία να σχολιάζει: "Φαίνεται ότι είμαστε εδώ πάντα τις κρίσιμες στιγμές."

Ο κ.Τσίπας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προκλήσεις της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας του κ.Γκουρία στην Αθήνα.

"Θεωρούμε ότι έχετε κάνει πολύ μεγάλη δουλειά για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη προς αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες τις οποίες, όμως, χειρίζεσθε αποτελεσματικά και βλέπω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια οδό σύγκλισης", είπε από την πλευρά του ο κ.Γκουρία, προσφέροντας χείρα στήριξης στην κυβέρνηση σε μία κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης.

"Από τη μια πλευρά έχουμε να δούμε τα οικονομικά ζητήματα, όμως στο κέντρο πρέπει να βάλουμε και τις κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη που προσβλέπουμε. Το επόμενο υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη μαζί με την οικονομική ανάπτυξη. Θεωρώ ότι πρέπει στο κέντρο της σχεδίασης αυτής της πολιτικής ανάπτυξης θα πρέπει να μπει και η κοινωνική διάσταση", συνέχισε ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ.

" Όσον αφορά το ερώτημα της μετανάστευσης, που έχει ανακύψει τόσο έντονα, και αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό και το οποίο έχει και οικονομικές επιπτώσεις και συνέπειες, αλλά και κοινωνικές", πρόσθεσε καταλήγοντας:

"Βεβαίως, κύριε πρωθυπουργέ, ως ο ΟΟΣΑ είμαστε εδώ, για να σας στηρίξουμε και να δουλέψουμε και για εσάς, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συμμετοχικό τρόπο."

Ανάπτυξη το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,9% το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ, που παρέδωσε ο κ.Γκουρία στον κ.Τσίπρα. Για εφέτος πάντως προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,1%. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει από το 25% πέρυσι σε 24,7% εφέτος και 23,8% το 2017. Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να κινηθεί εφέτος και το 2017 σε θετικό έδαφος (0,5% κάθε χρονιά) από -1,1% πέρυσι.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 191,6% του ΑΕΠ και το 2017 στο 187,1% του ΑΕΠ από 190,2% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

Η μελέτη μας αναγνωρίζει ότι «το ρεύμα μπορεί να αλλάζει για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γκουρία σε γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία δείχνει αρκετά σημαντικά σημάδια αντοχής:

• Πρώτον, η ύφεση το 2015 ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μόνο, με τη βοήθεια μίας ακόμη περιόδου - ρεκόρ για τον τουρισμό, με τους τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα να φθάνουν σχεδόν τα 24 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων ήμουν εγώ και η σύζυγός μου.

• Δεύτερον, παρά το ότι αναμένουμε μηδενική ανάπτυξη το 2016 (-0,1%), κάτι που οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από το περασμένο έτος , η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχίσει να αποκτά δυναμική το 2017, με έναν ρυθμό σχεδόν 2%.

• Τρίτον, η αγορά εργασίας δείχνει τώρα ενδείξεις σταδιακής βελτίωσης, με τα επίπεδα ανεργίας να υποχωρούν από τα υψηλά του 2013. Η Ελλάδα έχει ακόμη την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ (στο 24,6%), αλλά το επίπεδό της είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2012.

• Τέταρτον, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν, επίσης, βοηθήσει να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και θα ενισχύσουν την αποκατάσταση τη εμπιστοσύνης και των πιστώσεων».

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, θα προκαλέσει επενδύσεις από τις επιχειρήσεις και εξαγωγές που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργήσει μείζονα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, ιδίως αν η συμβολή της Ε.Ε. αποδειχθεί ανεπαρκής. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος της εισροής προσφύγων υπολογίζεται σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ για το 2015.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network