Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018. Eurokinissi

Τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσίασε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τη ΝΔ για παιδιάστικη αντίδραση, προκειμένου να αποδράσει από τη διαδικασία. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει για τον τρόπο εκλογής ΠτΔ. Τι πρότεινε για τη σχέση Εκκλησίας- Κράτους. Το Νοέμβριο στη Βουλή τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Το γάντι πίσω στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση πέταξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και χαρακτήρισε παιδιάστικη την αντίδραση της ΝΔ, η οποία χθες διεμήνυσε πως δε θα ψηφίσει την αναθεώρηση εάν δεν συμπεριληφθούν στα προς αναθεώρηση άρθρα και όσα προτείνει εκείνη.

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για πρόταση- ρουλέτα από την πλευρά της ΝΔ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλουν να αποδράσουν από τη διαδικασία προκειμένου να μην ψηφίσουν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Κάλεσε συνεπώς όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην πάει η ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος χαμένη, ενώ τόνισε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πάρουν θέση και ως προς τα κοινωνικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στη ΔΕΘ και τα οποια θα αρχίσουν να νομοθετούνται εντος του Νοεμβρίου.

Ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η εκλογή θα αποσυνδεθεί από πρόωρες εκλογές, όμως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει έαν ο Πρόεδρος θα εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή με 151 ψήφους ή εάν θα επιλέγει ο λαός μεταξύ των δύο υποψηφίων που είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ως προς το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, ένα θέμα για το οποιο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε λόγο για κατάργηση του άρθρου 3, αλλά για ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους στο Σύνταγμα, με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι αυτή η ρητή κατοχύρωση θα βρει σύμφωνη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος, ενώ αναφέρθηκε στην καλή σχέση και επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Πιο αναλυτικά ο πρωθυπουργός είπε για:

Τη στάση της ΝΔ απεναντι στην αναθεώρηση

*Διάβασα την αντίδραση χθες της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή που έστειλα στους πολιτικούς αρχηγούς και ειλικρινά μου δημιουργήθηκαν ερωτήματα. Διαπίστωσα μια αμήχανη στάση. Μια παιδιάστικη αντίδραση : Βάλτε και τα δικά μου αλλιώς εγώ δε παίζω… Ή μια αντίδραση που αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαιχτικούς όρους του τύπου ρελάνς και άλλα παρόμοια.

*Ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτή τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, μια με 180 και μια με 151 ψήφους, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις. Σε ώριμα αιτήματα. Δεν προέβλεψε αυτή τη διαδικασία ο νομοθέτης για να προσκαλεί η μια πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα…

*Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κο Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών.Τον καλούμε λοιπόν να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα.

Για την ψήφο δυσπιστίας:

*Προτείνουμε την καθιέρωση παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα, αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός.

Για την εκλογή ΠτΔ:

*Προτείνουμε να αποτρέπεται η διάλυση του κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο.

Μια λύση είναι η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας, που θα απαιτεί απλή πλειοψηφία, 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και σήμερα πρέπει να καταλήξουμε στην τελική μας απόφαση.

Οχι σε πρωθυπουργούς τύπου Παπαδήμου:

*Ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Μία πρόταση που λαμβάνει υπόψη την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από τα χρόνια της κρίσης. Ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς Πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου. Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από το λαό και να λογοδοτούν στο λαό και μόνον σε αυτόν.

*Νέες ανεξάρτητες αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

Δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία:

*Επειδή όμως εμείς είμαστε με τη δημοκρατία και όχι με την αριστοκρατία, θα επιμένουμε να την υπερασπιζόμαστε ακόμη και όταν θεωρούμε ότι η πλειοψηφία δεν παίρνει τις αποφάσεις που εμείς επιθυμούμε. Επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Νόμος περί ευθύνης υπουργών- βουλευτική ασυλία- θητείες βουλευτών

*Ο περιβόητος Νόμος για την ευθύνη των υπουργών και το άρθρο 86 αποτελεί τη θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας. Έφτασε λοιπόν η ώρα -και ας αναλάβουν σε αυτό την ευθύνη τους όλα τα κόμματα – για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

*Να προσδιοριστεί ταυτόχρονα ότι η ειδική δικονομική διαδικασία που προβλέπει αρμοδιότητα της βουλής δεν αφορά τα αδικήματα που τελούνται απλώς επ΄ευκαιρία αυτών των καθηκόντων

*Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας

*Είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Και άρα να ζητείται από τη βουλή να κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί προστασία και όχι να κρίνει αν χρειάζεται να αρθεί η δεδομένη και πάσης φύσεως προστασία.

*Προτείνουμε να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα

Για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας:

*Έχω την εκτίμηση ότι και εδώ διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή.

*Έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Και αυτή η ρητή κατοχύρωση είμαι βέβαιος ότι θα βρει σύμφωνη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος.

*Θέλω να διαβεβαιώσω και από αυτό εδώ το βήμα την Ηγεσία της Εκκλησίας ότι εμείς προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο με ακριβώς αυτό το πνεύμα σεβασμού ειλικρίνειας και καλής θέλησης. Το ίδιο εξάλλου με έχει διαβεβαιώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον οποίο μας συνδέει αμοιβαία εκτίμηση

Για τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ:

*Το προσχέδιο προϋπολογισμού που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Τα μέτρα αυτά θα ξεκινήσουν να νομοθετούνταιεντός Νοεμβρίου και εκεί πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν θέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα