Τσίπρας: Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές

Τσίπρας: Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό AP

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, ρύθμιση που θα διαρκέσει όσο διαρκεί και η προσφυγική κρίση κι όσο ο ίδιος είναι πρωθυπουργός, όπως είπε. Τι προβλέπει η συμφωνία με Γερμανία και Ισπανία για το μεταναστευτικό, εν μέσω δύο τάσεων στην Ευρώπη, μίας ακραίας συντηρητικής και μιας δημοκρατικής - ουμανιστικής.

Ειδήσεις επιφύλασσε η συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της δραματικής Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. «Είναι ένα θέμα που είχα θέσει στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα. Το συζητήσαμε ξανά και η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά», είπε, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «εξαιρετικά θετική».

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για όλα τα θέματα τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ που «τζογάρει συνεχώς στο μαύρο».

Μεταναστευτικό

Στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία με την Γερμανία και την Ισπανία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο πλαίσιο αρχών. Ο βασικός άξονας αυτής της συμφωνίας είναι η ελαχιστοποίηση των παράνομων δευτερογενών ροών έναντι άμεσης επιτάχυνσης των επανενώσεων χωρισμένων προσφυγικών οικογενειών στη Γερμανία, κάτι που επιβεβαίωσε στις δηλώσεις της και η Καγκελάριος Μέρκελ, αλλά και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πάμπλο Σάντσεθ.

Δεδομένου ότι η Βαλκανική Οδός έχει κλείσει και ότι υπάρχουν δύο επιχειρήσεις FRONTEX στα σύνορά της Ελλάδας με την Αλβανία αι την ΠΓΔΜ, οι ροές είναι ελάχιστες. «Λιγότερες από 100-150 άτομα το μήνα -ενδεικτικά τονίζω ότι η Γερμανία έχει ζητήσει την επιστροφή 1000 ατόμων στην Ελλάδα τους τελευταίους 6 μήνες.», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Παράλληλα η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2,900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα, που έχει ήδη αποδεχθεί. Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό. Επιπλέον, αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ειδικά σε μια περίοδο που δυστυχώς, όπως είδαμε και στη σύνοδο, κάποιοι ξεχνούν ότι το προσφυγικό δεν αφορά δείκτες και αριθμούς. Αλλά αφορά ανθρώπινες ψυχές, που χωρίστηκαν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες», τόνισε.

Επιπλέον, η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου στη βάση της αλληλεγγύης, εντός του 2018, να στηρίξουν τη λήψη έκτακτων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την Ελλάδα, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής βαρών, σε περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση, καθώς και πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την άμεση οικονομική στήριξη των 5 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί από την κρίση.

Στο σύνολό της, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής “δύσκολη”, γιατί όπως είπε “δεν ισχύει – και πρέπει να το παραδεχθούμε – ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές”. «Η Ε.Ε. είναι διχασμένη αναμεσα σε δύο αντιλήψεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που απαντώντας σε ερώτηση του NEWS247 ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανοίξουν επιπλέον κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα (hotspots).

«Δύο είναι οι τάσεις στην Ευρώπη. Μια ακραία συτηρητική/ σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική/ ουμανιστική. Στη Σύνοδο υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, που συνιστά άλλωστε μια ευρωπαϊκή πρόκληση και σε αυτές που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών και όχι στη βάση του διαμμερισμού της ευθύνης, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ούτε στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών. Είναι σαφές, ποια Ευρώπη υπερασπίστηκε η Ελλάδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η Ευρώπη απέφυγε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον της και την ταυτότητά της. Ο πρώτος κίνδυνος αφορά στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Επίσης, ένας ακόμη κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen, ένας κίνδυνος που είχε επισημανθεί από τη Γερμανία και την Αυστρία κατά την άτυπη συνάντηση της Κυριακής.

«Ο κίνδυνος που επίσης απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Μπροστά σ’ αυτούς τους κινδύνους η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, του ανθρωπισμού, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης.

Η Ελλάδα τόνισε τη σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μια χώρα που – δεν πρέπει να ξεχνάμε – φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή όμως υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα – την οποία έχει αναστείλει – και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας. Και ασφαλώς, χωρίς διακρίσεις έναντι οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ (δηλαδή και έναντι της Κύπρου).

«Πιστεύω ότι ήμουν συνεπής με αυτές τις Αρχές, δικές μου και Ελλάδας και υπερασπίζομαι την ταυτότητα τςη Ευρώπης στη λογική του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης απέναντι στα κράτη μέλη», είπε ο Πρωθυπουργός.

ΠΓΔΜ

Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

«Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως άλλωστε και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία – μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ – αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας», είπε ο πρωθυπουργός. «Προφανώς τα ίδια μηνύματα έλαβα και στο πλαίσιο της συνάντησής μου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ’ιδίαν συνάντησή μας όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση. Κάτι που θα αποτυπώνεται άλλωστε, με σαφήνεια στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου ΝΑΤΟ. Ιέλω να τονίσω ότι ήδη η Συμφωνία αυτή, έχει αρχίσει να αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Σε σχέση με τα επεισόδια που καταγράφονται στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για “λογική διχασμού” που είτε έχουν βάση σε εσωτερικά προβλήματα ή σε πολιτικές σκοπιμότητες. «Είναι αδιέξοδη πολιτική που όσοι την επιχειρούν θα την βρουν σύντομα μπροστά τους», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατονομάζοντας σαφώς τη ΝΔ γι’ αυτό.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία. Αυτοί που φωνάζουν είναι μεμονωμένες μειοψηφίες που δεν εκφράζουν αυτούς που διαφωνούν με την απόφαση κυβένρνησης στο ζήτημα αυτό. Η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία καταδικάζει πρακτικές και τους απομονώνει. Και προσδοκώ ότι τις καταδικάζουν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις».

Μέλλον Ευρωζώνης

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους ομολόγους του, αλλά και τους Προέδρους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup για την θετική συμβολή τους στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα Μημόνια. «Τελειώνει η τελευταία εστία κρίσης της Ευρώπης. Το κλίμα πανηγυρικό γιατί όλοι οι συνάδελφοι καλά λόγια και να συγχαρούν την Ελλάδα», είπε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πάει καλά».

Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα απ’ το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι αν η ΝΔ συνεχίζει να βάζει όλα της τα λεφτά στο μαύρο, να τζογάρει δηλαδή στο χρώμα της καταστροφής, στο τέλος θα τα χάσει όλα.

Ερωτηθείς για τη σημερινή έκθεση του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η σημαντική είδηση σήμερα είναι η δήλωσή τους ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Όπως είπε, «οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επόμενα ραντεβού

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας προσκάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει στη Διαδικασία το Βερολίνου – στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων που θα παρευρεθώ, στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο. Παράλληλα, στις 7 Ιουλίου, η χώρα μας θα υποβάλει αίτηση προκειμένου η Αθήνα να λάβει μέρος στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1 με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Στις 4 Ιουλίου διοργανώνεται η 4η Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψε Συμφωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του αγωγού IGB μέχρι το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα