Τα επιχειρήματα Τσίπρα απέναντι στους αρχηγούς για το Eurogroup

Τα επιχειρήματα Τσίπρα απέναντι στους αρχηγούς για το Eurogroup
Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and his Turkish counterpart Benali Yildirim, in Athens, on June 19, 2017 / Benali Yildirim, 19, 2017 Nick Paleologos / SOOC

Με τα σημερινά του ραντεβού με Κουτσούμπα-Γεννηματά-Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει τον κύκλο της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, έχοντας ως βασικό στόχο να τεκμηριώσει γιατί η συμφωνία της 15ης Ιουνίου οδηγεί την Ελλάδα στο “ξέφωτο”

Τη μάχη της πολιτικής υπεράσπισης της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να έχει πλέον αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να διαμηνύει στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως η νέα κατάσταση απαιτεί… νέα καθήκοντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΝΔ, , ενώ ήδη από όσα φέρεται ειπών χθες στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών του.

“Αλγόριθμος για το χρέος”

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες από ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του στους συνομιλητές του και θα πει ό,τι είπε και χθες στους Σταύρο Θεοδωράκη-Βασίλη Λεβέντη, υπέρ της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά για τις παραμέτρους και τους όρους της συμφωνίας, ενώ, όπως έκανε και χθες, θα εξηγήσει ότι το “συνολικό πακέτο” των συμφωνιών, ο συνδυασμός των δύο αποφάσεων, είναι εκείνος που μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε τροχιά μακροπρόθεσμης διαχειρισιμότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις αποφάσεις των Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 αλλά και της 15ης Ιουνίου 2017, αναλύοντας μία σειρά στοιχείων από τις δύο αποφάσεις που στοιχειοθετούν το “φως στο τούνελ”, που επικαλείται η κυβέρνηση: δηλαδή, τον ορισμό του 15% ως ανώτατου ετήσιου ορίου εξυπηρέτησης δανειακών αναγκών, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό για στόχο 2% πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και εξής, αλλά και με τις προβλέψεις για την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα τρία στοιχεία, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει ήδη από χθες ο Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς, συγκροτούν έναν αλγόριθμο που αφενός προσδιορίζει τα απαιτούμενα μέτρα για την διευθέτηση του χρέους, αφετέρου αφετέρου θέτει σε τροχιά διαχειρισιμότητας το χρέος.

Αυτοδύναμα η χώρα στις αγορές

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός σημειώνει στους συνομιλητές του ότι λόγω και των ως άνω στοιχείων, η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών έχει γίνει θετικά αποδεκτή από τις αγορές και σημειώνει ότι “για πρώτη φορά, σε σχέση με το παρελθόν, είναι πλέον βάσιμος ο στόχος να βγει η χώρα αυτοδύναμα στις αγορές και να μην υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα”, όπως έλεγε αργά χθες τη νύχτα ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Συν τοις άλλοις, ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο πρωθυπουργός στις “σαφείς δεσμεύσεις”, που υπάρχουν στην απόφαση του Eurogroup για αναπτυξιακή τράπεζα”. Μάλιστα, αυτή αποτελούσε “πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης”, ενώ βάσει της ενημέρωσης που παρέχει στους αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι έτοιμη και λειτουργική τον Σεπτέμβριο η εν λόγω τράπεζα.

Για το Κυπριακό

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή τη φορά, οι επαφές του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος και της μείζονος αντιπολίτευσης δεν επικεντρώνονται μόνο στα της οικονομίας, αλλά επεκτείνονται και στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ενόψει της δεύτερης διάσκεψης στη Γενεύη στις 28 του μηνός, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του την σταθερή θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντάς τους πως η Αθήνα προσέρχεται στη Γενεύη με τις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας. “Στη Γενεύη έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά”, είναι η φράση που ακούγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός ζητεί από τους συνομιλητές του και την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή την “εθνική γραμμή” για την επίλυση του Κυπριακού.

Άλλωστε, στις συζητήσεις του, ο πρωθυπουργός τόνισε χθες και θα επαναλάβει και σήμερα ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., ζητώντας “να υπάρχει συνεννόηση και όχι σκληρή εσωτερική αντιπαράθεση στα εθνικά θέματα”.

Φορτωμένο πρόγραμμα

Πέραν των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, που ολοκληρώνονται σήμερα, το πρωθυπουργικό πρόγραμμα είναι φορτωμένο και αύριο και ως τα τέλη της εβδομάδας: συγκεκριμένα, Τετάρτη πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να σκοπεύει να ζητήσει από τους υπουργούς του “περισσότερη δουλειά”, προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα ότι πλέον “δεν υπάρχει το άλλοθι της διαπραγμάτευσης”. Αμέσως μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για την εκδήλωση Αριστεράς-Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και, κυρίως, για να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα