Τσίπρας σε αγρότες: Ακούω τις προτάσεις σας, αντιληφθείτε το δημοσιονομικό πρόβλημα

Τσίπρας σε αγρότες: Ακούω τις προτάσεις σας, αντιληφθείτε το δημοσιονομικό πρόβλημα

Να προσεγγίσει τον αγροτικό κόσμο, απομονώνοντας ταυτόχρονα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και φέρνοντας τους συνδικαλιστές αντιμέτωπους με την κοινωνία, επιχειρεί ο πρωθυπουργός με τη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου

Καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα αιτήματα και τις προτάσεις των αγροτών υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρωθυπουργός ήταν πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις προτάσεις των αγροτών, πρέπει όμως και εκείνοι να λάβουν υπόψη τους το γενικότερο πρόβλημα και τις δημοσιονομικές συνθήκες. Στόχος του κ.Τσίπρα να δείξει ότι βρίσκεται δίπλα στο πλευρό των αγροτών με πραγματικά προβλήματα, θέτοντας όμως τους χρωματισμένους κομματικά αγροτοσυνδικαλιστές προ των ευθυνών τους και έτσι αφενός να αποτρέψει τις διαρροές αγροτών ψηφοφόρων προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και να έχει με το μέρος του την ευρύτερη κοινωνία.

Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Μάρκος Μπόλαρης και οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος, Αναστάσιος Πετρόπουλος, Σταύρος Αραχωβίτης. Από την πλευρά δε της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη διευκρινίζεται πως όταν είπε στο ΑΠΕ ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τους αγρότες μέχρι τελευταία στιγμή εννοεί μέχρι σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν απαντώντας σε αγροτοσυνδικαλιστές που κατήγγειλαν ότι εξαιρέθηκαν ορισμένοι εκπρόσωποι τους από τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση έβαλε βέτο μόνο για ένα πρόσωπο, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής. Αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ευχαρίστως θα ορισθεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Θα λάβουμε υπόψη τις προτάσεις σας, λάβετε υπόψη σας το συνολικότερο πρόβλημα”

“Το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής”, είπε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας έτσι να βγει εξ αριστερών στους αγροτοσυνδικαλιστές και να απευθυνθεί στον αγροτικό πληθυσμό.

“Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καλώντας έτσι τους αγρότες να περιορίσουν τις διεκδικήσεις τους στο πλαίσιο του δυνατού λαμβάνοντας υπόψη τους και την υπόλοιπη κοινωνία.

Ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε επίσης με νόημα, καθώς στο δρόμο βρίσκονται και αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να προσεγγίσει τους αγρότες (Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά έχουν σήμερα το απόγευμα επίσης συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αγροτών), τις ευθύνες των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση. Υπογράμμισε ειδικότερα ότι “τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου. Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή” και πρόσθεσε:

“Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό”

Δηλώσεις θα κάνει μετά τη συνάντηση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ήταν παρούσα στο ραντεβού και η οποία νωρίτερα το πρωί μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ είχε πει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικό σχέδιο για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση του αγροτικού χώρου, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση θα εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία του αγροτικού κινήματος και των μπλόκων.

Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγρκότηση της χώρας. Ερωτηθείσα, δε, για το ενδεχόμενο ξεχωριστής συνάντησης με εκπροσώπους αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι “δεν έχει φτάσει τέτοιο αίτημα” στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε πως οποιοσδήποτε εκπροσωπεί μια συλλογικότητα ή μπλόκο είναι ευσπρόσδεκτος στον διάλογο ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα