Τσίπρας στον Πολ Μέισον: Η καρδιά μου έλεγε όχι. Αλλά θα γινόμουν ήρωας μόνο για μια μέρα

Τσίπρας στον Πολ Μέισον: Η καρδιά μου έλεγε όχι. Αλλά θα γινόμουν ήρωας μόνο για μια μέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στον Πολ Μέισον. Τι αναφέρει για όσους επέκριναν την στροφή των 180 μοιρών που έκανε. "Θα είχα γίνει ήρωας για μια μέρα, ίσως δύο", αναφέρει χαρακτηριστικά (Vid)

Συνέντευξη στον Πολ Μέισον έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ με τίτλο #ThisIsACoup που ετοιμάζει εδώ και καιρό ο Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Channel 4 News και του  Guardian μαζί με τη δημοσιογράφο Θεόπη Σκαρλάτου.

Η έκφραση This Is a Coup (Αυτό είναι πραξικόπημα) έγινε παγκόσμιο σύνθημα για τη στάση των Βρυξελλών προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και το twitter πήρε φωτιά. Το #thisisacoup έγινε το Νο.1 hashtag παγκοσμίως.

Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου θα προβληθεί online απόψε στις 5 το απόγευμα στο fieldofvision.org.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την "ιστορία του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας".

Τσίπρας στον Πολ Μέισον: Η καρδιά μου έλεγε όχι. Αλλά θα γινόμουν ήρωας μόνο για μια μέρα

Τα πλάνα καταγράφουν το πώς κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο της διαπραγμάτευσης, και το πώς φτάσαμε στον "έντιμο συμβιβασμό". Στα τέσσερα επεισόδια περιλαμβάνονται συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα, οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν τις απόψεις και τα συναισθήματα τους, από την ελπίδα της αρχής, στην απογοήτευση του σήμερα. "Η σειρά αυτή αναδεικνύει ένα κεντρικό θέμα: Οι Έλληνες άσκησαν το δημοκραστικό τους δικαίωμα και είπαν όχι στην λιτότητα, και η Ευρώπη εξαπέλυσε έναν οικονομικό πόλεμο για να τους συνθλίψει", αναφέρεται στο δελτίο τύπου που συνοδεύει το ντοκιμαντέρ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στον Μέισον, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το τί θα έκανε εντελώς διαφορετικά:

"Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή".

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως θα μπορούσε να είχε γίνει "ήρωας για μια βραδιά" αν είχε αρνηθεί τη συμφωνία:

"Αν έφευγα εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε "όχι" αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία".

Ο Πολ Μέισον σημειώνει: "Οι Έλληνες πίστεψαν πως θα μπορούσαν να νικήσουν τη λιτότητα ψηφίζοντας εναντίον της. Η Ευρώπη τους έδωσε μια επιλογή: Συμβιβαστείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας".

* Η σειρά έγινε από την Kallithea Films, με τη χρηματοδότηση του Bertha Foundation και την συμπαραγωγή των BRITDOC και Roast Beef Productions του Λονδίνου. Θα κυκλοφορήσει ως μέρος του Field of Vision, από τους Laura Poitras, AJ Schnack & Charlotte Cook σε συνεργασία με το The Intercept/First Look Media. Εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από το κοινό (crowdfunded) μέσω του Indiegogo.

SHARE: