Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Η ΕΕ να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Η ΕΕ να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στα Σκόπια.

Στη Συμφωνία των Πρεσπών, στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και της Ευρώπης στο σύνολό της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο του Economist που διεξάγεται στη Βόρεια Μακεδονία.

Πολλαπλά μηνύματα τόσο προς την ΕΕ όσο και προς το εσωτερικό της χώρας απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το συνέδριο του Economist που διεξάγεται στα Σκόπια.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στα Σκόπια.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να έχει η ΕΕ λέγοντας ότι “η Συμφωνία αναδεικνύει την αξία της ΕΕ” και πως “η προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας, αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να προωθείται η διεύρυνση. Αποτελεί λοιπόν, μείζον ζήτημα αξιοπιστίας για την ΕΕ να δώσει πράσινο φως στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι επί της ουσίας η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια νίκη της διπλωματίας σε μια περίοδο που η αξία της αμφισβητείται. Μία νίκη απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, της αδράνειας, της περιχαράκωσης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι “αποτελεί μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της, ενώ υπογράμμισε ότι “αν δεν μπορεί η ΕΕ να προωθήσει την ειρήνη στην γειτονιά της στα Δυτικά Βαλκάνια, να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στη γειτονιά της πώς θα μπορέσει να παίξει ένα καθοριστικό και κρίσιμο ρόλο στην διεθνή σκηνή, σε άλλα μέρη του κόσμου;”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα μας. “Ο φίλος Ζόραν τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μα ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί της δίνει την δυνατότητα να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Αυτός πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή , όπως ήταν σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Βαλκανικής ιστορίας.

Όπως τον 18ο αιώνα που ο Ρήγας Φεραίος οραματίστηκε την συνεργασία των λαών της Βαλκανικής. Αλλά και τον αγώνα τους για ανεξαρτησία, που ακολούθησε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στα Σκόπια.

Όπως έκανε η Ελλάδα στον μεσοπόλεμο, με τη διπλωματία του Ελευθέριου Βενιζέλου και την πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Παπαναστασίου για Βαλκανικές Συνδιασκέψεις στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Όπως έκανε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κυρίως του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όπως έκανε το 2003 με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης” τόνισε και κατέληξε: “Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μου το επόμενο διάστημα. Και γι αυτό πιστεύω, δεσμεύομαι προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να εργάζονται παρά τις δυσκολίες και να δουλεύουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στα Σκόπια.

Κι ας μην ξεχνάμε, αυτή η συμφωνία, αυτό το σημαντικό βήμα επετεύχθη διότι είχαμε την ευτυχή συγκυρία να βρίσκονται δύο προοδευτικές κυβερνήσεις, και στην Ελλάδα και στην Βόρεια Μακεδονία. Σε αυτήν την κατεύθυνση πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούν όλες οι κυβερνήσεις της περιοχής και το σήμα που πρέπει να δώσει η ΕΕ πρέπει να είναι σαφές και να είναι σήμα αισιοδοξίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα