Τσίπρας βάζει φρένο σε Κοτζιά, προειδοποιεί Καμμένο

Τσίπρας βάζει φρένο σε Κοτζιά, προειδοποιεί Καμμένο
Στιγμιότυπο από την 2η ημέρα της Ευρωασιατικής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες,που συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Φωτογραφία από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, Παρασκευή 19 Οκτωρβίου 2018 (EUROKINISSI/ POOL EUROPEAN UNION) Eurokinissi

Το θέμα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών έχει λήξει δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δε θα δώσει συνέχεια και δε θα δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησης. Διεμήνυσε όμως και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ πως όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, πρέπει να φορά το καπέλο της εθνικής γραμμής

Διπλό μήνυμα σε Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο απέστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τις φήμες για ψήφο εμπιστοσύνης και πρόωρες εκλογές, ενώ για το οικονομικό μέτωπο δήλωσε αισιόδοξος ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι θετική στις αγορές.

 «Ενημερώθηκα για μια επιστολή που βρίσκεται το γραφείο μου σε ένα φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», είπε ο πρωθυπουργός για την επιστολή Κοτζιά. «Θα τη διαβάσω με ενδιαφέρον –θα συναντηθώ άλλωστε και κατ’ ιδίαν με τον κ. Κοτζιά. Θα σας πω λοιπόν ότι δεν κοινοποιώ αυστηρά προσωπικές επιστολές», τόνισε.

«Θα ήθελα λοιπόν με απόλυτη σαφήνεια να πω ότι το θέμα έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια. Θέλω να πω όμως και ότι ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του στο ΥΠΕΞ σπουδαίο έργο, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για όλους μας, ώστε να συνεχίσουμε μια σειρά στρατηγικές στην εξωτερική μας πολιτική που εκείνος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε», υπογράμμισε.

«Σε ότι αφορά εμένα, θέλω να πω ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν ήταν απλώς ένας υπουργός μου και συνεργάτης μου, αλλά και ανοιχτό βιβλίο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό με κάνει να είμαι ακόμη ευτυχής είναι ότι θα έχω τη δυνατότητα να το συμβουλεύομαι τακτικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Σαφής ήταν ο Πρωθυπουργός και σε σχέση με τον κυβερνητικό του εταίρο.

«Οι συμμαχικές κυβερνήσεις μπορούν να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Στην Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένο, αλλά στην Ευρώπη είναι κάτι σύνηθες. Ωστόσο, είναι άλλο να εκφράζεται μια διαφορετική άποψη στο δημόσιο διάλογο και τα συλλογικά όργανα της κυβέρνησης και άλλο η εθνική γραμμή που αποτυπώνεται διεθνώς από αρμόδια πρόσωπα. Να είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό: όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, με το καπέλο της εθνικής γραμμής», τόνισε με νόημα.

Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όσους μιλούν για εκλογές «να παίξουν λόττο, αφού αυτό προβλέπουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια».  Διέψευσε και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. «Αυτό συμβαίνει όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής. Τώρα,  η κυβέρνηση χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα», είπε.

Ο ιδιος επανέλαβε ότι «θα κρατήσει την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι και την επιτυχή ολοκλήρωση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα στα Σκόπια», παρατήρησε. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και με ενδιαφέρον. Να επαναλάβω ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση είναι μονόδρομος για τους γείτονές μας αν επιθυμούν την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Να ευχηθώ καλή τύχη στον Ζάεφ».

Στο οικονομικό μέτωπο, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από το news247 για την επαφή που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Η κουβέντα μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Ήθελα να μάθω τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία. Ο Μάριο Ντράγκι ανέλυσε ότι έχουμε αναταράξεις από την κρίση στην Ιταλία. Και συμφωνήσαμε ότι υπάρχει η ενδιαφέρουσα και θετική τάση,  ανεβαίνοντας το σπρεντ της Ιταλίας να μην παρασύρει το ελληνικό. Αυτό μας κάνει να  πιστεύουμε ότι σιγά σιγά οι αγορές αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ιδιαίτερα θετικά, ότι η  προοπτική είναι θετική και άρα αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι η ιταλική κρίση στο τέλος της ημέρας δε θα επηρεάσει πορεία για ολοκληρωτική έξοδο από την κρίση», είπε.

Σε σχέση με την αναστολή της περικοπής των συντάξεων, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις και τις προθέσεις μας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε στους θεσμούς. Δεν υπάρχει σκέψη για μικρότερη μείωση συντάξεων. Δεν έχω λόγο να απαντήσω σε φανταστικά σενάρια. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα υφεσιακά μέτρα, αλλά φιλοαναπτυξιακά μέτρα, να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις, να έχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κι εμείς καταθέσαμε μέτρα ανάπτυξης ύψους 1 δις. ευρώ αφού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Θα κάνουμε αυτά που εξήγγειλα στη ΔΕΘ. Και θα έχει την ατυχή συγκυρία η αντιπολίτευση που τοσο καιρό μιλάει για τέταρτο μνημόνιο, να ψηφίσει τα θετικά μέτρα», είπε.

Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα ενημερώνει πώς θα υλοποιήσει οικονομική της πολιτική για το 2019 και τους στόχους της, κάτι που είναι σαφής ένδειξη ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, δε βρίσκεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την εκλεγμένη κυβέρνηση για το μίγμα πολιτικής».

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαλόγου με εταίρους μας. Μας βοηθάει συγκυριακά να κατανοήσουμε τη διαδικασία το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τον ιταλικό  προϋπολογισμό. Εμείς καταθέσαμε προϋπολογισμό, στον οποίο η απόδοση υπερβαίνει κατά κάτι μικρό, αλλά υπερβαίνει. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει διαμαρτυρία από Κομισιόν, αλλά θετική εξέλιξη στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις για την έγκριση των προϋπολογισμών», συμπλήρωσε.

«Δύο μεγάλα επιτεύγματα έχει καταφέρει η Ελλάδα, την έξοδο από τα Μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνοντας την οικονομική σταθερότητα και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Είμαι εδώ, αποφασισμένος να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Πολύ δε μάλλον που στην προκειμένη περίπτωση, η προστασία του ενός να αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία του άλλου». Τόνισε.

Ενδιαφέρουσα απάντηση έδωσε ο Πρωθυπουργός και για την Τουρκία που συνεχίζει την προκλητικότητά της. «Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και σε αυτήν την περίπτωση, έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Δε θέλω μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που έχει. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με άλλους ηγέτες για προοπτική ελληνοτουρκικών σχέσεων, ειδικά με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν, οι οποίοι μου είπαν ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Τουρκία ως το τέλος του έτους να συζητήσουν το Συριακό με Τούρκο πρόεδρο και με τη Ρωσία».

«Το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία ήταν απολύτως σαφές και για πρώτη φορά κρυστάλλινο στη Σύνοδο Μαρτίου. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο, δε θα επιτρέψουμε με ένταση να δημιουργηθούν τετελεσμένα», τόνισε. «Σε ο,τι με αφορά, τόσα χρόνια είμαι πρωτεργάτης της προσπάθειας για γέφυρες, διάλογο, δίαυλους επικοινωνίας με την Άγκυρα. Στηρίζουμε την επανέναρξη ων συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση για Κυπριακό», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα υπερασπίζεται πάγια τα κυριαρχικά δικαιώματα «χωρίς ανέξοδες εθνικιστικές κορώνες που μπορούν να μας παρασύρουν σε ολισθηρό δρόμο χωρίς διάλογο με Τουρκία».

Στο μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αναβλητικότητα ηγεσίας της ΕΕ. «Έχουμε ζητήσει και έχουμε συμφωνήσει μέχρι ευρωεκλογές να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση ασύλου. Το δικό μου διαρκές αίτημα είναι να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο αυστριακής προεδρίας, ωστόσο ο Καγκελάριος Κουρτς δεν έχει αυτή τη βούληση. Εξήγησα ότι είναι άλλο να μην έχει βούληση και άλλο να μην είναι ειλικρινής. Να μην αλλάζουμε συμφωνημένα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ρεαλιστικές δυσκολίες, αλλά όχι να μετατοπίζουμε τα γκολ ποστ και να κριθεί η αυστριακή προεδρία για το αν πέτυχε το θέμα αυτό. Θέλω να πιστεύω και να συνεχίσω να ελπίζω ότι δεν θα παραπεμφθεί η μεταρρύθμιση αυτή που είναι υπαρξιακού χαρακτήρα στις μετεκλογικές καλένδες. Και θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουν όλα τα συμφωνηθέντα», είπε.

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι αναζητεί ευρύτερες συμμαχίες της κεντροαριστεράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα