Τσίπρας VS “53” και “παλαιάς φρουράς” σημειώσατε 1

Τσίπρας VS “53” και “παλαιάς φρουράς” σημειώσατε 1
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Eurokinissi

Έγινε το αποφασιστικό βήμα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του κόμματος να πετάει το γάντι στους διαφωνούντες. Η στάση Τσακαλώτου, Σκουρλέτη, Φίλη και Βούτση.

Αποφασιστικό βήμα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ έγινε την Κυριακή το βράδυ στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζει έστω και με οριακή πλειοψηφία την κρίσιμη ψηφοφορία για τον τρόπο εγγραφής νέων μελών, μετά από σύγκρουση με τους «53+» και την «παλαιά φρουρά» του κόμματος.

Αιφνιδιαστικά, στη λήξη της συνεδρίασης, στελέχη των  «53+» κατέθεσαν τρεις τροπολογίες στην ομόφωνη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη του κόμματος την περασμένη Δευτέρα. Η μια εξ αυτών, για τον αυτοπρόσωπο τρόπο εγγραφής των νέων μελών, απορρίφθηκε  με οριακή πλειοψηφία, καθώς η πρόταση Τσίπρα συγκέντρωσε 55 ψήφους, ενώ η πρόταση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης 50!

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως υπέρ της πρότασης των «53+» για την αυτοπρόσωπη παρουσία επιχειρηματολόγησε ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε τη μη ύπαρξη εικονικών μελών», ενώ υπέρ ψήφισε και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε «αδειάσει» στην ομιλία του γιατί είχε χαρακτηρίσει « followers» τα μέλη του κόμματος που εγγράφονται ηλεκτρονικά και δεν πηγαίνουν στις οργανώσεις.

Υπέρ της πρότασης των «53+» ψήφισε και ο Νίκος Φίλης, επιβεβαιώνοντας τη συμμαχία μαζί τους και τους νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς στην Κουμουνδούρου, ενώ τελικά απείχε από την ψηφοφορία ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στελέχη της μειοψηφίας, μάλιστα, που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση επιμένουν πως αν δεν απείχαν ο Νίκος Βούτσης και ορισμένα ακόμα στελέχη, όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, η ηγεσία ενδέχεται και να έχανε την ψηφοφορία, ενώ μάλιστα εκτιμούν πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα προτίμησαν την αποχή προκειμένου να μην χάσει την ψηφοφορία η ηγεσία και δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Στελέχη της πλειοψηφίας, πάντως, αντιτάσσουν πως απλώς αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση των «53+» να καταθέσουν τροπολογία για ένα θέμα που οι ίδιοι υπερψήφισαν στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος!   την πλειοψηφία, μάλιστα,τάχθηκε η τάση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης, και η Έφη Αχτσιόγλου, που προέρχονται από την κίνηση των «53+».

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις αποφάσεις της ΚΠΕ και τη σύγκρουση σε αυτή, έδειξε ότι παίρνει πάνω του τον μετασχηματισμό -και όχι  πλέον διεύρυνση – του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα για το οποίο υπήρξε ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του. Ο πρόεδρος του κόμματος, για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, για πρώτη φορά ήταν τόσο ξεκάθαρος υπέρ του μετασχηματισμού, πετώντας το γάντι σε όσους επιδιώκουν απλώς τη διεύρυνση, καθώς προκάλεσε οι διαφωνίες που υπάρχουν να εκφραστούν τώρα και να σταματήσει η ψευδεπίγραφη-όπως τη χαρακτήρισε-  ομοφωνία.

Επιπλέον, η εισήγηση για την προσθήκη στο όνομα , καθώς και ο οδικός χάρτης πέρασε από την ΚΠΕ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία- το όνομα, μάλιστα, επέλεξε να το αφήσει να το αφήσει την απόφαση για αργότερα, ώστε αυτή να ληφθεί σε συνεργασία με τους συμμάχους. Η πεποίθηση πως ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει την υπόθεση του μετασχηματισμού πάνω του, συγκρουόμενος όπως χρειάζεται με την λεγόμενη «παλαιά φρουρά» του κόμματος, είναι πλέον κοινή. Όπως και ότι η σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση θα συνεχιστεί με ένταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα