Τζανακόπουλος: Καμία ανησυχία για το χρέος, καμία συζήτηση για προληπτική γραμμή πίστωσης

Τζανακόπουλος: Καμία ανησυχία για το χρέος, καμία συζήτηση για προληπτική γραμμή πίστωσης
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος sooc

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, με αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές, αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτική γραμμή

“Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 μιλώντας στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Β. Σκουρή και Α. Σπανού.

“Το αν θα συμμετέχει ή όχι το ΔΝΤ-συνέχισε- είναι δικό του θέμα, δεν θα επηρεάσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Δεν τίθεται θέμα για τη ρύθμιση του χρέους. Θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να πείσει τις αγορές για να επιτρέψουν την ομαλή έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Οι επενδυτές ξέρουν ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή του Ταμείου αλλά η αλλαγή του προφίλ χρέους. Αυτό σημαίνει ότι θα εγγυάται ότι οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως”. Σε σχέση με τον αντίκτυπο των εξελίξεων στην Ιταλία, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι “εξομαλύνονται τα επιτόκια δανεισμού, έχουμε πτωτική τάση όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων, και των ελληνικών, με μια καλή συμφωνία για το χρέος θα έχουμε αυτοδύμαμη έξοδο στις αγορές. Κάποιοι βιάστηκαν να θεωρήσουν ότι η ένταση στην αγορά ομολόγων λόγω της αστάθειας στην Ιταλία θα προκαλούσε επιδείνωση στο ελληνικό ζήτημα. Θα διαψευστούν”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για  προληπτική γραμμή πίστωσης: “Το θέμα έχει κλείσει εδώ και δύο μήνες. Θα βγούμε καθαρά από το πρόγραμμα με μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές. Η ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι δημιουργεί ένας απολύτως ασφαλές περιβάλλον”.

Ως προς τη μείωση των φόρων, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να μειώσει τους φόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά για την ολιγαρχία και τις ελίτ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να ανακουφίσει πρώτα τους ασθενέστερους.

Ως προς τις εξελίξεις στο σκοπιανό ο κ. Τζανακόπουλος είπε τα εξής: “Αναμένουμε από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχτεί τη συμφωνία

Κοτζιά-Ντιμιτρόφ. Είμαστε στην τελική ευθεία. Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα των διαδηλώσεων. Αλλά υπάρχει μια εθνική γραμμή από το 2008 την οποία υπηρετούμε. Θα δράσουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα”. Απέρριψε τις κατηγορίες ότι υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση. “Ο πρωθυπουργός -εξήγησε- έχει τακτική συνεργασία με τον κ. Κοτζιά”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβάθμισε τις διαφωνίες των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι “ο κ. Καμμένος έχει πει ότι εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών. Οταν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου θα έχουν πρόβλημα να βρουν επιχειρήματα για να μην υπερψηφίσουν”.

Σε σχέση την πρόταση μομφής που εξετάζει η ΝΔ ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε: “Ας την καταθέσουν αλλά ας τοποθετηθούν και επί της ουσίας, αν συμφωνούν σε λύση σύνθετης ονομασίας έναντι όλων με συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει συνεχώς παλινωδίες”.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευση για ανοχή στη βία και την ανομία δηλώνοντας ότι είναι “απολύτως αποφασιστική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Ρουβίκωνα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα