Τζανακόπουλος: Σενάρια φαντασίας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος
Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος EUROKINISSI

Δεν τίθεται θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού. Η απάντηση Σπυράκη.

"Τα σενάρια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν μόνο στη φαντασία δημοσιογράφων που για δικούς τους λόγους κινδυνολογούν. Όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου εντός κοινοβουλίου διαστρεβλώθηκαν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Ο κ. Δραγασάκης απλώς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι κοινωνικό ζήτημα". "Υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές -συνέχισε- για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. Πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν το στόχο. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι συγκεκριμένες διατάξεις του οποίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, υπάρχει διάλογος και συνεννόηση, τα υπόλοιπα είναι τερατολογίες", είπε ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον News 24/7 στους 88.6.

Ως προς την διακηρυγμένη επιδίωξη για προοδευτικές συγκλίσεις ανέφερε ότι "η κα Γεννηματά αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κατηγορεί τον εαυτό της που απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών υιοθέτησε επιχειρήματα που προέρχονται από την άκρα δεξιά. Εχει ταυτιστεί πλήρως με τη ΝΔ την ταυτότητα της οποίας έχει μεταλλάξει ο κ. Μητσοτάκης. Εχει αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο έχει περάσει στην πλευρά της συντήρησης".

"Ο κ. Καμμένος -συνέχισε- έχει δικαίωμα να αντιπολιτεύεται. Δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε την πτώση της κυβέρνησης. Δεν θα μιλήσω με ηθικούς όρους. Ηταν μια πολιτική επιλογή να ρίξει την κυβέρνηση, δική μας επιλογή ήταν να προστατεύσουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα".

Σε σχέση με όσα είπε ο Μ. Βέμπερ από την Αθήνα σημείωσε ότι "η ΝΔ είχε συμφωνήσει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2031 τουλάχιστον. Ο κ. Βέμπερ είναι μάλλον ατόπημα να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντης του κ. Μητσοτάκη, είναι κακή αρχή γι αυτόν. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ανύπαρκτη δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το καρότο για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που αποτελεί το μαστίγιο και είναι το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με τις θέσεις του".

Μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ανέφερε ότι "τμήμα των αγροτών παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις, έχουν υλοποιηθεί πολλά μέτρα ελάφρυνσης για τους αγρότες, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Δεν μπορεί κανείς να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση καθορίζοντας τους συμμετέχοντες σ αυτόν, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τελεσίγραφα (σ.σ στην ερώτηση αν αποδέχονται διάλογο με τους δρόμους κλειστούς".

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές υποστήριξε ότι "θα είναι μάχη των δυνάμεων της προόδου απέναντι στις δυνάμεις της δεξιάς-ακροδεξιάς".

Σχόλιο Σπυράκη

«Θα ήθελα να αναφερθώ στα "κόκκινα δάνεια": Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα. Η ΝΔ υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα την προστασία πρώτης κατοικίας και επανήλθε το 2016 με πρόταση για δεύτερη ευκαιρία. Επισημαίνουμε στην κυβέρνηση ότι τρία χρόνια τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό να διευθετήσει το μείζον αυτό θέμα. Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στο 46% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 4%

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια θεαματική σύγκλιση Φλαμπουράρη - Δραγασάκη. Η ΝΔ προτείνει δίκαιη λύση για κόκκινα δάνεια με στόχο να καλυφθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη χωρίς κακοπληρωτές να προστατεύονται και λύση για ενήμερους. Η λύση δε θα πρέπει να διακινδυνεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» ήταν το σχόλιο που έκανε στις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες, Κόκκινα Δάνεια, Τζανακόπουλος
SHARE:

24Media Network