Τζανακόπουλος για Συμφωνία: Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να γίνει σεβαστή από την πΓΔΜ

Τζανακόπουλος για Συμφωνία: Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να γίνει σεβαστή από την πΓΔΜ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 σημειώνοντας πως "θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα". Τι είπε για το Ποτάμι.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα δοθούν διευκρινίσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ που δεν θα αφήνουν επιχειρήματα στις προοδευτικές δυνάμεις να μην στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Οταν η αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει τόσο εκτεταμένα επεισόδια πρέπει να ειπιδιώκει να περιοριστούν και ταυτόχρονα να μην υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμός πολιτών. Είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή. Δεν είναι επιχειρησιακό αλλά πολιτικό κοινωνικό και ιδεολογικό ζήτημα γιατί νέοι άνθρωποι στρέφονται στη βία. Τα κλισέ της αντιπολίτευσης για δήθεν ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στους αντιεξουσιαστές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Πρέπει να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα από την ΠΓΔΜ. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ζάεφ δίνει πολιτική μάχη για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και υπερβάλλει στις ερμηνείες. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα. Θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και γι αυτό δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό να μην κυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη. Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει  όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών. Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κρατάω την πολιτική δήλωση του κ. Καμμένου ότι ποτέ οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν με τη ΝΔ για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών επειδή υλοποιείται η πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το έχω πει και θα το ξαναπώ, για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς, για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα, θα εξαντλήσουμε τη συνταγματική μας θητεία. Το έχουμε πει πολλές φορές και αυτό θα κάνουμε.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η κα Γεννηματά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, από διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις Εκκλησίας-πολιτείας, με τη στάση της το μόνο που δεν θυμίζει είναι μια προοδευτική δύναμη. Είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική ταύτισης με τη ΝΔ η οποία την ίδια ώρα μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Μιλάμε για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Πολύς κόσμος της κεντροαριστεράς δεν νιώθει άνετα με αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή. Γι αυτό και εμείς επιχειρούμε πολιτικά ανοίγματα στη βάση γιατί είναι αναγκαία η συνάντηση της αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Σε σχέση με το άρθρο 16 δεν πρόκειται να επενεξετάσουμε τη στάση μας. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της δημόσιας δωρεάν παιδείας σε εμπορευματικό προϊόν. Είμαστε κάθετοι και κατηγορηματικοί ως προς αυτό. Αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αυτό το θέμα για να μην υπάρξουν συναινέσεις σε άλλα μείζονα ζητήματα. Ο κ. Βενιζέλος ψάχνει πρόσχημα για να μην ακυρωθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

ΝΔ

Ο κ. Σαμαράς είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ, αυτός επιβάλλει πρόσωπα και πολιτικές. Το αν θα προταθεί από τον κ. Μητσοτάκη ως επίτροπος είναι αδιάφορο γιατί η επιλογή θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές οπότε θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου σχετικά με τις ευρωεκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα