Βαγενά: “Βολεψάκηδες” υπάρχουν σε όλα τα κόμματα – Η διαφορά είναι ότι κάποια κόμματα το έχουν ως κυρίαρχη ιδεολογία

Βαγενά: “Βολεψάκηδες” υπάρχουν σε όλα τα κόμματα – Η διαφορά είναι ότι κάποια κόμματα το έχουν ως κυρίαρχη ιδεολογία
Η Άννα Βαγενά στο στούντιο του News 24/7 στους 88,6 News 24/7 στους 88,6

Οι μνήμες από τη Βουλιαγμένη, η τελευταία υπόσχεση στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, το αρχειακό κομμάτι για τη μεσαία τάξη, το αγαπημένο κοκκινιστό και οι "βολεψάκηδες" των κομμάτων στην εκπομπή "Πολιτικοί στο πιάτο", με την υποψήφια βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα Άννα Βαγενά.

«Ο Λουκιανός τα τελευταία χρόνια νοσηλευόταν συχνά στο Ωνάσειο γιατί έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Τότε, χτιζόταν το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Του έλεγα, λοιπόν, όταν θα τελειώσει και θα γίνει καλά, θα κάνουμε εδώ μια συναυλία. Τώρα, θέλω να σου πω Λουκιανέ, ότι αυτή συναυλία θα γίνει», λέει με μεγάλη συγκίνηση η Άννα Βαγενά. 

Ανήμερα των γενεθλίων της, στα 72 χρόνια της, η ηθοποιός και εκ νέου υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα κυρία Άννα Βαγενά, σε μία ανεπιτήδευτη συνέντευξή της, στο ραδιόφωνο του Νews 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή «Πολιτικοί στο πιάτο» με την Έλλη Τριανταφύλλου, μίλησε για όλη της ζωή, τον λατρεμένο της σύντροφο Λουκιανό Κηλαηδόνη και την Αριστερά, στην οποία δραστηριοποιείται από τα 14 χρόνια της.

Η κ. Βαγενά, μητέρα και γιαγιά που ξυπνάει από το χάραμα, κάνει δουλειές και «είναι καλή νοικοκυρά» όπως μας λέει, αρνείται ότι ο κόσμος αποδοκίμασε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποξενώθηκε από τον κόσμο και αποδίδει την ήττα στις Ευρωεκλογές στην εφαρμογή του μνημονίου και το Μακεδονικό. «Διαχειριστήκαμε την αδικία. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που μας υποχρέωνε να είμαστε άδικοι και λιγότερο άδικοι σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Εμείς βρήκαμε μια πτωχευμένη χώρα» λέει η κυρία Βαγενά. Θεωρεί ότι κακώς αιφνιδιάστηκαν οι σύντροφοί της από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών καθώς η ίδια δεν την θεωρεί πολύ μεγάλη τη διαφορά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και εφάρμοσε μνημόνιο κατόρθωσε να κρατήσει τον χώρο της Αριστεράς. «Και αυτό ελπίζω ότι θα κατορθώσουμε και τώρα», λέει.

Η πιο δύσκολη προσωπική της στιγμή στα κυβερνητικά χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξομολογείται στην εκπομπή ήταν με τις πρόσφατες μετατάξεις στη Βουλή: «Πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες. Εγώ θα το ζητούσα μόνο για τις μετατάξεις, που θεωρούνται προνομιακές. Είναι το χειρότερο που κάναμε και με πλήγωσε περισσότερο κι απ’ όταν αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα σκληρά μέτρα που πήραμε. Και νομίζω ότι έκανε πολύ μεγάλο κακό, παρ’ ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτά που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα κόμματα εξουσίας. Οι “βολεψάκηδες” υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Η διαφορά είναι ότι κάποια κόμματα το έχουν ως κυρίαρχη ιδεολογία. Ελπίζω και εύχομαι όσο ζω ακόμα να μη συμβεί αυτό στην αριστερά. Κατά τα άλλα, παντού υπάρχουν άνθρωποι με τις αδυναμίες τους», προσθέτει.

Στο ερώτημα πως βλέπει τη στροφή της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη, η κυρία Βαγενά απάντησε με ένα αρχειακό κομμάτι από τα Μικροαστικά του Λουκιανού Κηλαηδόνη, σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, «Η τάξις η μεσαία»! Η τάξη, που όπως είπε, είναι η  πιο ανθεκτική, η πιο συμπαγής που πάει πότε δεξιά, πότε αριστερά….

Στη συνέντευξή της η  κυρία Βαγενά υπερασπίστηκε τον Παύλο Πολάκη, γιατί όπως είπε, άσχετα με το αν έκανε καλό ή κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ειλικρινής άνθρωπος, πολύ άξιος υπουργός που συγκρούστηκε με τεράστια συμφέροντα στο χώρο της υγείας, αλλά και τον έντιμο εταίρο, όπως τον χαρακτήρισε, Πάνο Καμένο.«Άλλοι είναι που κάνουν λαμογιές και γυρίσματα…», είπε.

Από την εποχή της Βουλιαγμένης νοσταλγεί την αισιοδοξία και το κέφι των νέων στην εποχή που μόλις ξεκινούσε η μεταπολίτευση, θεωρεί το διαδίκτυο ως μεγάλο εργαλείο αλλά και τεράστια καταστροφή που αποξενώνει τους ανθρώπους.

Όταν μιλάει για τον επί 43 χρόνια σύζυγο της Λουκιανό Κελαηδόνη, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Με τον Λουκιανό αλληλοσυμπληρωνόμασταν. Ακόμα και στο φαγητό. Αυτά που δεν έτρωγε ο Λουκιανός, τα έτρωγα εγώ. Ας πούμε, άφηνε τα ζυμάρια γύρω από την πίτσα, που εγώ, προερχόμενη και από τη Θεσσαλία, λατρεύω. Τα έτρωγα εγώ, λοιπόν!  Μαγειρεύω και είμαι καλή νοικοκυρά. Μαγειρεύω πάρα πολύ ωραίο κοκκινιστό, τη σύβραση της πίτας, που έλεγε η μαμά μου,  κεφτέδες τηγανητούς κ.ά.

Η Άννα Βαγενά θεωρεί ότι το  μεγάλο κέρδος στη ζωή της είναι η εκτίμηση του κόσμου. «Ο λογαριασμός μου στην τράπεζα είναι μικρότερος απ ότι ήταν ότι εκλέχθηκα βουλευτής», λέει.

Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια έδωσε μάχη για τα θέματα του πολιτισμού, τον οποίον θεωρεί μοχλό ανάπτυξης που αν συνδυαστεί με τον αγροτουρισμό, μπορεί να κάνει θαύματα. Τη δεύτερη μέρα που εκλέχθηκε βουλευτής πήρε τηλέφωνο τον Περιφερειάρχη Λάρισας κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος, αν και προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, είναι ένας άνθρωπος πολύ δραστήριος και ικανός. Τον ρώτησε, λοιπόν, τι πρόκειται να γίνει με το Αρχαίο θέατρο Λάρισας, μέσα στον οικοδομικό ιστό της πόλης, τον οποίον γνωρίζουν κορεάτες τουρίστες, για παράδειγμα, και όχι οι Ελληνες. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια δική της και συνεργασία όλων των φορέων, έγινε μελέτη αποκατάστασης, έχουν γίνει ήδη πολλά έργα, και ελπίζει ότι μέχρι το 2022, θα μπορεί να φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος. Φιλοδοξία της για την επόμενη τετραετία είναι το αρχαίο αυτό θέατρο να συνδεθεί με το βουνό της μυθολογίας, τον Ολυμπο και τα Μετέωρα και να γίνει ένας παγκόσμιος πολιτιστικός προορισμός με τεράστια οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Το δεύτερο στοίχημά της είναι να γίνει στο Κιλελέρ ένα μουσείο αγροτικού κινήματος, όπως αυτά που υπάρχουν πχ στην Ιρλανδία, να ενταχθεί στα εθνικά μουσεία  και να γίνει εκεί η έδρα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η έδρα του Ινστιτούτου Αγροτικής Ερευνας.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κυρία Βαγενά μας εκμυστηρεύτηκε ότι οργανώνει  μία εκδήλωση, φόρο τιμής  στον Λουκιανό Κηλαηδόνη στο  πάρκο του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρου Νιάρχου στις 20 Ιουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί γνωστοί  καλλιτέχνες, τραγουδιστές αλλά και ηθοποιοί.

«Ο Λουκιανός τα τελευταία χρόνια νοσηλευόταν συχνά στο Ωνάσειο γιατί έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Τότε, χτιζόταν το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Του έλεγα, λοιπόν, όταν θα τελειώσει και θα γίνει καλά, θα κάνουμε εδώ μια συναυλία. Τώρα, θέλω να σου πω Λουκιανέ, ότι αυτή συναυλία θα γίνει», λέει με μεγάλη συγκίνηση η Άννα Βαγενά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα