Βαρουφάκης στο BBC: Τα Γλυπτά μόνιμα στο Μουσείο Ακρόπολης, με αντάλλαγμα περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό

Διαβάζεται σε 2'
Ο Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ΜέΡΑ25

Ο Ρίσι Σούνακ πιάστηκε στην παγίδα των ακροδεξιών Τόρηδων κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παγίδα του Τζόρτζ Όσμπορν, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στο BBC σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Προσκεκλημένος στην τηλεόραση του BBC, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη «διαμάχη» Σούνακ-Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γιατί η μόνη αμοιβαία επωφελής λύση είναι η μόνιμη θέση τους στο εξαιρετικό Μουσείο της Ακρόπολης, με αντάλλαγμα περιοδικές εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων που θα κοσμούν την αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου σήμερα βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ακόμα ότι καμία λύση δεν θα προκύψει αν οι δύο κυβερνήσεις κάνουν το λάθος να επικεντρωθούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αντί για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών με τον Παρθενώνα, θυμίζοντας στους τηλεθεατές πως «το έγκλημα του Έλγιν δεν ήταν απλά η «μετακίνησή» τους στο Λονδίνο αλλά ο ακρωτηριασμός του Παρθενώνα του οποίου τα εν λόγω γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος».

Όσον αφορά την πολιτική διάσταση, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέδειξε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάστηκε στην παγίδα του Τζ. Όσμπορν (τ. υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας αλλά τώρα Πρόεδρου του Βρετανικού Μουσείου) ξεκινώντας, ένα χρόνο τώρα, διαπραγματεύσεις που εκκινούν από την αισχρή πρόταση δανεισμού μέρους των Γλυπτών με μόνιμη ομηρία των υπόλοιπων – δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε ως βάση διαπραγμάτευσης ένα νέο έγκλημα, ακόμα μεγαλύτερο από εκείνο του Έλγιν».

Από την πλευρά του, ο Ρίσι Σούνακ «πιάστηκε στην παγίδα της ακροδεξιάς, σχεδόν Τραμπικής, πτέρυγας των Τόρηδων για τους οποίους η οποιαδήποτε συζήτηση επιστροφής των Γλυπτών αποτελεί… προδοσία – κόντρα όμως στην βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού που επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα