Βαρουφάκης: Ο Μητσοτάκης πρέπει να κάνει εικόνισμα τον Τσίπρα

Γιάνης Βαρουφάκης
Γιάνης Βαρουφάκης EUROKINISSI

Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 εξαπέλυσε επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανασύροντας μνήμες του 2015 και του δημοψηφίσματος και έκανε λόγο για μνημονιακό δικομματισμό. Επίθεση σε Μητσοτάκη για Χρυσοχοϊδη που το 2012 διαπόμπευε οροθετικές.

Επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιανης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για μνημονιακό δικομματισμό και ανασύροντας μνημες από το δημοψήφισμα του 2015.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ο κ.Μητσοτάκης θα έπρεπε να κάνει εικόνισμα τον κ.Τσίπρα, γιατί όπως υποστήριξε ανέσυρε τη ΝΔ από την αφάνεια το 2015.

ADVERTISING

Απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη, του είπε: “κύριε Πρωθυπουργέ, αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεστε ότι είστε ο τυχερότερος πρωθυπουργός της Μνημονιακής Ελλάδας”, προσθέτοντας ότι “αν και η χώρα σήμερα είναι πιο πτωχευμένη από ποτέ, εσείς αναλαμβάνετε χωρίς αγωνία για το πως θα αποπληρώνετε τους δανειστές τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό το χρωστάτε στον κ. Τσίπρα, στον κ. Δραγασάκη, στον κ. Τσακαλώτο. Όχι μόνο ανέσυραν την ΝΔ από τον πάτο μιας τεράστιας ήττας το βράδυ του δημοψηφίσματος, ζητώντας την ψήφο σας για να ανατρέψετε από κοινού το “όχι” του λαού, αλλά διότι τρία χρόνια μετά η κυβέρνηση εξασφάλισε νέα δάνεια από τα οποία θα προσωποποιείστε ότι αποπληρώνετε τους δανειστές”. Και σχολίασε ότι “δυστυχώς, η προσωπική σας τύχη συμπορεύεται με την δυστυχία των πολλών”.

Συνέχισε απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη: “Έχω νέα για σας: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του”. Έκανε λόγο για “φαρσοκωμωδία” στη Βουλή από τον Ιούλιο 2015 όπου οι βουλευτές της Συμπολίτευσης υπερψήφιζαν “μνημονιακά νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούσαν ενώ οι βουλευτές της ΝΔ τα καταψήφιζαν παρά το γεγονός ότι συμφωνούσαν”. Ο κ.Βαρουφάκης χαρακτήρισε προτεραιότητες να αποδράσει η χώρα από “τη φυλακή χρέους” και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποίησεις, τα εργασιακά.

Χαρακτήρισε παράδοξο ότι το κράτος “είναι πιο πτωχευμένο από ποτέ αλλά, παράλληλα, όσοι αγοράζουν κρατικά ομόλογα κερδίζουν αστρονομικά για την εποχή ποσοστά κέρδους” και πρόσθεσε: “η απάντηση απλή. Το 85% του δημόσιου χρέους έχει περάσει στην τρόικα. Όσο ο Μνημονιακός Δικομματισμός καλά κρατεί, το μικρό ποσοστό ομολόγων που διακινείται στην αγορά εξασφαλίζεται και έτσι μοσχοπουλιέται”. Έκανε επίσης λόγο για “αγαστή συνύπαρξη” στην νέα κυβέρνησή αυτοαποκαλούμενων φιλελεύθερων και ακροδεξιών. Κριτική άσκησε στην επιλογή του νέου επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά ως εκπρόσωπο των Βρυξελλών και σχολίασε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές“είναι η Ελλάδα να μην τους ενοχλεί – να αποσυρθεί στην γωνία της και να αργοπεθαίνει χωρίς φωνές και φασαρίες, με τα παιδιά να ψηφίζουν με τα πόδια τους, μεταναστεύοντας”.

Επίθεση εξαπέλυσε στον κ.Μητσοτάκη και για την επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υπενθυμίζοντας ότι το 2012 διαπόμπευσε οροθετικές μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΔΟΕ, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε κάνει το πρώτο βήμα απαξίωσης του το 2015.

Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κανονικοποίησε το κολαστήριο της Μόρια, δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση της δεξιάς να ακολουθήσει μοντέλο Σαλβίνι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
SHARE:

24Media Network