Βαρουφάκης 'συμβουλεύει' Μακρόν: Κάν'το όπως ο Ντε Γκολ

Σύνοδος του "Athens Democracy Forum", την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Σύνοδος του "Athens Democracy Forum", την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να υιοθετήσει μία πολιτική «εποικοδομητικής ανυπακοής», για να προωθήσει το ομοσπονδιακό μοντέλο

Την πολιτική της «άδειας καρέκλας» προτείνει ο Γιάννης Βαρουφάκης στον Εμανουέλ Μακρόν, αν θέλει να περάσουν οι προτάσεις του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euractiv.com, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για ομοσπονδιακής κατεύθυνσης βήματα στη ζώνη του ευρώ και δηλώνει ότι μόνο μία πραγματική απειλή θα μπορούσε να μεταπείσει τη Γερμανία υπέρ των προτάσεων αυτών.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντε Γκολ, ο οποίος είχε αποσύρει όλους τους Υπουργούς του από το Συμβούλιο της ΕΕ, ασκώντας εκ των πραγμάτων βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Η διαφορά θα είναι, όπως λέει, ότι ο νυν Πρόεδρος θα υιοθετήσει την τακτική της «άδειας καρέκλας», μία πολιτική «εποικοδομητικής ανυπακοής», για να προωθήσει το ομοσπονδιακό μοντέλο και όχι για να προασπίσει τα εθνικά κράτη, όπως ο πρώτος διδάξας.

«Ο Μακρόν έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά έχει ήδη χάσει, έχει υποτιμηθεί από τη Γερμανία», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, ενώ παραμένοντας στο θέμα της Γερμανίας ισχυρίζεται ότι η άνοδος του ακροδεξιού AfD στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές προσφέρει στη Γερμανία την τέλεια δικαιολογία για να οπισθοχωρήσει στο επίμαχο ζήτημα.

Αναφερόμενος στη γαλλική οικονομία, προέβλεψε ότι, εάν συνεχίσει την ίδια πολιτική δημοσίων δαπανών, η χώρα θα καταδικαστεί σε συνεχή στασιμότητα, αφού η γερμανική βιομηχανία έχει το μονοπώλιο σε πολλές αγορές. Η πιο σημαντική προτεραιότητα αφορά τις επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να ανέλθουν στα 500 δισ. κατ’ έτος. Στο πλαίσιο αυτό αποκαλεί «φάρσα» το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Προτείνει, συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) να εκδίδει πράσινα ομόλογα για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των μεταφορών. «Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τις συνθήκες. Είναι εφικτό και υπό τις παρούσες συνθήκες – χρειάζεται απλώς να δοθεί η έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΤΕ», εξηγεί.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και προσυπογράφει τις «φεντεραλιστικές» προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, είναι ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά τα πρώτα του βήματα: «Η ομιλία που έδωσε στην Ελλάδα ήταν τραγική. Το να μας πει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση είναι μια προσβολή και μιλώντας μάλιστα από το Λόφο της Πνύκας, απ’ όπου αμέτρητοι δικτάτορες απευθύνθηκαν στους Έλληνες, απλώς επιτείνει την προσβολή», δήλωσε ο οικονομολόγος.

Τέλος, αποκαλύπτει ότι στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου το 2019, θα είναι υποψήφιος στη Γερμανία «για να δείξει ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο είναι εφικτό, καθώς και ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Γερμανία είναι επιβλαβής και για τους Γερμανούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μέρκελ στηρίζει επί της αρχής Μακρόν για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη

SHARE:

24Media Network