Βενιζέλος: Χαίρομαι γιατί πράγματι η ΕΚΤ έλαβε δυο σημαντικές αποφάσεις

Στιγμιότυπο από την κεντρική προεκλογική συγκεντρωσή με ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο γήπεδο Σπόρτινγκ την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Στιγμιότυπο από την κεντρική προεκλογική συγκεντρωσή με ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο γήπεδο Σπόρτινγκ την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε την απόφαση Ντράγκι να μην αποκλείσει τη χώρα μας από το σχέδιο αγοράς ομολόγων, σημείωσε όμως πως αυτό εξαρτάται από την παραμονή της χώρας σε συγκεκριμένο πρόγραμμα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ που δεν εξαίρεσε την Ελλάδα από το πρόγραμμα, τονίζοντας φυσικά πως θα τύχει της εφαρμογής του υπό προϋποθέσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χαρούμενος για το αποτέλεσμα της απόφασης. Εξήγησε πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα ήταν δίκαιο να μην μπει στο πρόγραμμα, αλλά τόνισε πως η χώρα θα είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή εφόσον πληροί τους όρους ενός προγράμματος.

«Χαίρομαι γιατί πράγματι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε δυο σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη ήταν να ανοίξει την διαδικασία του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, τον περιβόητο ELA, για τις 15 επόμενες μέρες, αλλά αυτό ανανεώνεται σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Και δεύτερο, σε σχέση με το δημόσιο αυτό καθεαυτό, σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, φυσικά δεν τα εξαίρεσε από το μεγάλο πρόγραμμα που τώρα θα αναπτύξει από το Μάρτιο και μετά, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. Δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα, αλλά βέβαια τίθενται οι όροι οι οποίοι είναι προφανείς, η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, είναι ακόμη σε μια κατάσταση ιδιαίτερη, ιδιόμορφη, προστασίας. Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά για να μην υπάρχει κενό πρέπει να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

Εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει θώρακα προστασίας και εκπληροί τους όρους θα έχει ίση μεταχείριση γιατί ούτως ή άλλως τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά είναι πάρα πολύ λίγα, είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια. Δηλαδή ένα ποσό μεγάλο για κάποιον που τα ακούει, αλλά μηδαμινό για τα δεδομένα του δημοσίου χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης και για τα ομόλογα που κυκλοφορούν.

Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά δικά μας ομόλογα παλιά για τα οποία μας επιστρέφουν τα κέρδη τους. Δεν κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδος».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενιζέλος, ΠΑΣΟΚ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΣΥΡΙΖΑ για ΕΚΤ: Διαψεύδονται όσοι έσπειραν φόβο και πανικό

Διάγγελμα Σαμαρά για ΕΚΤ: Ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες. Η τελική επιλογή ανήκει στον ελληνικό λαό

Ντράγκι: Τον Ιούλιο στο πρόγραμμα της ΕΚΤ η Ελλάδα, αφού πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν

Συμπέρασμα από το παγκάκι: Τελικά, ΠΑΣΟΚ!

SHARE:

24Media Network