Βίτσας: Η ΝΔ ρίχνει λάσπη στη χώρα και στην Κομισιόν για το προσφυγικό

Βίτσας: Η ΝΔ ρίχνει λάσπη στη χώρα και στην Κομισιόν για το προσφυγικό
O υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Βίτσας Eurokinissi

"Σήμερα οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας ξεπερνούν τις 65.000. Η ηγεσία ης ΝΔ πρέπει να απαντήσει αν πρέπει να λειτουργεί η συνθήκη της Γενεύης και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας", τόνισε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής

“Χθες μετακινήθηκαν 444 άνθρωποι από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα, άλλοι 1000 θα φύγουν μέχρι την Παρασκευή, μετά θα γίνει αποσυμφόρηση τη Σάμου και μετά θα επανέλθουμε ξανά στη Μόρια και στη Χίο. Συνολικά ο στόχος είναι  τον Νοέμβριο να έχουν μετακινηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα  6-7.000 άτομα. Βέβαια αυτά δεν φτάνουν, χρειάζεται ανακατανομή σε όλη την Ευρώπη”.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Και πρόσθεσε: “Σήμερα οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας ξεπερνούν τις 65.000. Η ηγεσία ης ΝΔ πρέπει να απαντήσει αν πρέπει να λειτουργεί η συνθήκη της Γενεύης και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Παίρνουμε τους ανθρώπους από τα νησιά και είναι βέβαιο ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικσίες για τη χορήγηση ασύλου. Οσο δεν υπάρχει πρόγραμμα δίκαιης ανακατανομής στην Ευρώπη οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πιέζονται. Είχαμε ισχυρό κύμα εισόδου και από τον Εβρο, αυτοί τακτοποιήθηκαν. Θα μπορούσαν να έχουν έρθει 4500, ήρθαν 11.000 το καλοκαίρι”.

Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για αδιαφανή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό ο κ. Βίτσας ανέφερε τα εξής:

“Εδωσα από την προηγούμενη Παρασκευή όλα τα νούμερα για τα κονδύλια που δικαιούται η χώρα μας από το 2015 μέχρι το 2020 για τη διαχείριση του προσφυγικού. Τα 1,6 δισ δεν έχουν απορροφηθεί όλα, έχει απορροφηθεί το 1 δισ, περίπου τα μισά έχουν πάει σε διεθνείς οργανισμούς. Οσα διαχειρίζεται η κυβέρνηση είναι όλα είναι στη Διαύγεια, ο έλεγχος της διαχειριστικής αρχής είναι εξαιρετικά λεπτομερής, ο έλεγχος που έγινε στο ΥΠΑΜ έβγαλε άριστα. Μια καλή πρακτική είναι να ρωτήσει κανείς τον Επίτροπο για το προσφυγικό. οι καταγγελίες της ΝΔ είναι λάσπη προς τη χώρα και προς την Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός, σήμερα 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε διμαερίσματα, 1000 σε σπιτάκια στη Βόλβη και ο αριθμός τους θα φτάσει στις 30.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατά την άποψή του ο Κ. Μητσοτάκης ασχολείται καταγγέλλοντας την κυβέρνηση με το ποσφυγικό επειδή “ηττήθηκε στη ΔΕΘ, σύντομα θα τελειώσει η ιστορία της Μόριας μετά θα πάει στη Σάμο για να εκφράσει το αντιπολιτευτικό του μένος. Στη Μόρια η κατάσταση είναι δύσκολη και οριακή αλλά δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις της ΝΔ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα