Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι επισκέψεις του στην Ελλάδα

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι επισκέψεις του στην Ελλάδα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται τη χώρα μας για να έχεις επίσημες επαφές με την πολιτική ηγεσία και εμείς θυμόμαστε τις προηγούμενες φορές που έχει πατήσει ελληνικό έδαφος. Ποιους είχε δει, τι είχε υπογράψει (pics)

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη χώρα μας καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενέργειας και μεταφορών. Προγραμματίζεται, επίσης, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία, στον πλαίσιο της έναρξης των αφιερωματικών ετών Ρωσίας και Ελλάδας, όπως επίσης και στο πλαίσιο του εορτασμού το 2016 της χιλιετούς (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, στον Άθω. Ο Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια ενώ στο μεταξύ πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν έρθει στη χώρα μας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά και οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από πολλά στάδια.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ (POOL ΑΠΕ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΣΑΡΤΖΗ)
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ (POOL ΑΠΕ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΣΑΡΤΖΗ) EUROKINISSI
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ EUROKINISSI

Πρώτη φορά επισκέφτηκε ως Πρόεδρος την Αθήνα πριν από 15 χρόνια και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2001. Ο Πούτιν είχε πραγματοποιήσει τότε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσει τον Κωστή Στεφανόπουλο.  Κατά τη διάρκεια των επαφών εξετάστηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις που συνδέονται με το φυσικό αέριο και με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ζητήματα εξοπλισμών. Οι δύο άνδρες υπέγραψαν έξι διακρατικές συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς καυσίμων και ενέργειας, ναυτιλίας και αερομεταφορών, καθώς και συμφωνίες για αστυνομική συνεργασία και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών και ίδρυσης πολιτιστικών κέντρων στις δύο χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος, έθεσε το θέμα της διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να επιφυλάξει ισότιμη μεταχείριση στις ρωσικές εταιρίες που μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα, χαρακτηρίζοντας μικρό το ποσοστό της Ρωσίας στην ελληνική εξοπλιστική αγορά.

ÁÈÇÍÁ - ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÑÙÓÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ ÓÔÇÍ ÁÊÑÏÐÏËÇ/ ÓÔÇÍ ÖÙÔÏ ÁÐÏ ÁÑÉÓÔÅÑÁ Ï ÅËËÇÍÁÓ ÕÐÏÕÑÃÏÓ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÅÕÁÃÃÅËÏÓ ÂÅÍÉÆÅËÏÓ ÊÁÉ Ï ÑÙÓÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ. ÊÅÍÔÑÏ  .  (AP Photo/Aris Messinis, Pool)  
Greek Culture Minister Evangelos Venizelos, left,  and Russian President Vladimir Putin, center, walk past the Parthenon on the ancient Acropolis in Athens on Friday, Dec. 7, 2001, accompanied by security guards. Putin is in Greece on a three-day visit. (AP Photo/Aris Messinis, Pool)
ÁÈÇÍÁ - ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÑÙÓÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ ÓÔÇÍ ÁÊÑÏÐÏËÇ/ ÓÔÇÍ ÖÙÔÏ ÁÐÏ ÁÑÉÓÔÅÑÁ Ï ÅËËÇÍÁÓ ÕÐÏÕÑÃÏÓ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÅÕÁÃÃÅËÏÓ ÂÅÍÉÆÅËÏÓ ÊÁÉ Ï ÑÙÓÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ. ÊÅÍÔÑÏ . (AP Photo/Aris Messinis, Pool) Greek Culture Minister Evangelos Venizelos, left, and Russian President Vladimir Putin, center, walk past the Parthenon on the ancient Acropolis in Athens on Friday, Dec. 7, 2001, accompanied by security guards. Putin is in Greece on a three-day visit. (AP Photo/Aris Messinis, Pool) AP

Τη δεύτερη φορά, το Σεπτέμβριο του 2005, ο Πούτιν επισκέπτεται και πάλι τη χώρα μας αλλά αυτή τη φορά όχι την Αθήνα, αλλά το Άγιον Όρος, γεγονός που τον έκανε τον πρώτο Ρώσο ηγέτη που επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία.  Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε στη Χαλκιδική, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ο  Πούτιν, χαρακτήρισε την Ελλάδα σοβαρό εταίρο της χώρας του, εξέφρασε τη βούληση για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των Ελλάδας-Ρωσίας, τη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και τις ευχαριστίες του για την εποικοδομητική στάση της Αθήνας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.

ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÑÙÓÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ ÓÔÏ ÁÃÉÏÍ ÏÑÏÓ. ÓÔÇ ÖÙÔÏ ÊÅÍÔÑÏ Ï ÑÙÓÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ ÓÔÉÓ ÊÁÑÕÅÓ.
Russian President Vladimir Putin walks with Greek Orthodox abbots in Karyes, administrative center of the Mount Athos monastic community in northernn Greece, during a visit on Friday, Sept. 9 2005. Putin arrived in Greece for a two-day visit on Thursday, Sept. 8, 2005. (AP Photo/Nikolas Giakoumidis)
ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÑÙÓÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ ÓÔÏ ÁÃÉÏÍ ÏÑÏÓ. ÓÔÇ ÖÙÔÏ ÊÅÍÔÑÏ Ï ÑÙÓÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ ÓÔÉÓ ÊÁÑÕÅÓ. Russian President Vladimir Putin walks with Greek Orthodox abbots in Karyes, administrative center of the Mount Athos monastic community in northernn Greece, during a visit on Friday, Sept. 9 2005. Putin arrived in Greece for a two-day visit on Thursday, Sept. 8, 2005. (AP Photo/Nikolas Giakoumidis) AP
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ EUROKINISSI

Ο Πούτιν επισκέπτεται ξανά την Αθήνα ένα χρόνο αργότερα το Σεπτέμβριο του 2006, αυτή τη φορά για να υπογράψει κοινή διακήρυξη για την ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) με τον Κώστα Καραμανλή και τον Βούλγαρο Πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ. Και οι τρεις δεσμεύθηκαν να έχουν υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πριν από το τέλος του 2006. Ο κ. Πούτιν έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ως "αγωγό φιλίας και συνεργασίας".

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Δ) ΜΕ  ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ (Α) ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΡΩΣΙΑΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Δ) ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ (Α) ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΡΩΣΙΑΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Μάλιστα, το Μάρτιο του 2007 ο Πούτιν είχε παραστεί στην υπογραφή του τελικού κειμένου της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στην Αθήνα από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία και ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει επισκεφτεί ξανά την Αθήνα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως Ελλάδα και Ρωσία δεν είχαν στενές διπλωματικές και πολιτικές επαφές. Συγκεκριμένα, αυτό το διάστημα επισκέφτηκαν την Ελλάδα πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι ανάμεσά τους ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το 2009 και το 2013, ο υπουργός μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ το 2014, και η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο το 2013.

ΑΘΗΝΑ 30/10/2013-- Ημερίδα με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες Ελληνορωσικές σχέσεις», με έλληνες και ρώσους ομιλητές, στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων στη μνήμη του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια
(EUROKINISSI/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΥΕΘΑ)
ΑΘΗΝΑ 30/10/2013-- Ημερίδα με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες Ελληνορωσικές σχέσεις», με έλληνες και ρώσους ομιλητές, στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων στη μνήμη του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια (EUROKINISSI/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΥΕΘΑ) EUROKINISSI

Τελευταία φορά που Ρώσος Πρόεδρος επισκέφτηκε τη χώρα μας ήταν το Μάρτιο του 2016. Τότε, βρέθηκε στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Σεργκέι Πριχόντκο, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική ευκαιρία για για την εγκαινίαση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος λίγες μέρες αργότερα εγκαινίασε στο Μουσείο της Ακρόπολης με τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, έκθεση τριών εκθεμάτων μεταλλοτεχνίας του 4ου π. Χ. αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του μουσείου Ερμιτάζ, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας».

Ο Έλληνας υπουργός και ο Ρώσος αντιπρόεδρος υπέγραψαν Πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή κοινών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας των δύο χωρών.

Εγκαίνια των πρόδρομων εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης την Παρασκευή 11 μαρτίου 2016, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον Αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του
Εγκαίνια των πρόδρομων εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης την Παρασκευή 11 μαρτίου 2016, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον Αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του "Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα". Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του Έτους 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Πούτιν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κρεμλίνο: Στην Ελλάδα ο Πούτιν στις 27 και 28 Μαΐου

Οι 'Λύκοι της Νύχτας' του Πούτιν 'μαρσάρουν' για το Άγιο Όρος

SHARE:

24Media Network