Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης για το πάρκο των Οινοφύτων

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης για το πάρκο των Οινοφύτων
Γραφεία Κουμουνδούρου EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Απαραίτητη η υλοποίηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων που είχε εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν βουλευτές του, καλώντας να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης για το πάρκο των Οινοφύτων.

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και την βουλευτή Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων και στη διαδικασία εξυγίανσης στο πάρκο Οινοφύτων.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων το οποίο εκπονήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούσε στην ποσοτικοποίηση και ιεράρχηση των αναγκών ανάπτυξης νέων Επιχειρηματικών Πάρκων(ΕΠ) σε ολόκληρη την επικράτεια, στην καταγραφή των υφιστάμενων Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων (ΑΒΣ) και στηνκαταγραφή των θεσμοθετημένων Χρήσεων Γης(ΧΓ) που είναι σχετικές με τη βιομηχανία και το χονδρεμπόριο. Το σχέδιο αποτέλεσε τη βάση για στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων και τον μετασχηματισμό τους σε επιχειρηματικά πάρκα. Εμβληματική προσπάθεια αποτέλεσε η περιοχή των Οινοφύτων.

Με νομοθετική ρύθμιση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης στην περιοχή των Οινοφύτων (άρθρο 11, Ν 4605/2019). Με αυτό επετεύχθη η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της άναρχης βιομηχανικής δόμησης στην περιοχή των Οινοφύτων, της περιοχής με την μεγαλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ερώτησή τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει κατόπιν ευρείας διαβούλευσης σε ένα συγκροτημένο σχέδιο για την εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και για την προστασία του Ασωπού, διασφαλίζοντας και την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Δυστυχώς όμως από τον Ιούλιο 2019, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση η ΝΔ, το έργο χαρακτηρίζεται από στασιμότητα. Η προθεσμία για την υποβολή φακέλου για την αίτηση έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, έχει παραταθεί μέχρι το Μάιο 2022, καθυστερώντας περισσότερο από έναν χρόνο.

Παράλληλα η Κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει τη μελέτη για την λειτουργική και περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, η οποία εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκε προς υλοποίηση στη ΝΔ. Η Κυβέρνηση όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καθόλου και αυτό το project.

Η βιομηχανία αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου και η εξυγίανση της περιοχής των Οινοφύτων με την δημιουργία ενός σύγχρονου οργανωμένου υποδοχέα μεταποιητικών δραστηριοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Η εξυγίανση της συγκεκριμένης περιοχής θα λειτουργήσει μάλιστα πιλοτικά και για άλλες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις της χώρας, όπως το Καλοχώρι.

Κατόπιν όλων αυτών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

1. Για ποιο λόγο δεν προχωράει η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων; Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης στα Οινόφυτα; Πότε πρόκειται να παραδοθεί για την αίτηση έγκρισης ανάπτυξής του;

3. Πόσες ακόμη μελέτες θα ανατεθούν από διάφορους φορείς, ώστε να αρχίσει επιτέλους η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Καλοχωρίου;

4. Προτίθεστε να προβείτε σε τροποποιήσεις του σχεδίου Ελλάδα 2.0 προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι για τα επιχειρηματικά πάρκα;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα