Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 02-06/10

Διαβάζεται σε 11'
vouli
Vouliwatch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορά αυτή την εβδομάδα αφορούν ζητήματα διαφάνειας, οικονομικών, εξωτερικής πολιτικής και υγείας. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 170 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 37, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 35, το Κ.Κ.Ε. με 26, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 22, η Νέα Δημοκρατία με 20, ύστερα ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 19, οι Σπαρτιάτες με 9 και τέλος η Νίκη με 2.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 98 Ερωτήσεις, 42 Αναφορές, 21 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 8 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 02.10.2023

ΚΚΕ: Τροφική δηλητηρίαση φαντάρων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Αυλώνα

Τέσσερις από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νικόλαο Δένδια, για το ζήτημα της τροφικής δηλητηρίασης σαράντα φαντάρων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Αυλώνα από χαλασμένο φαγητό που τους χορηγήθηκε, με την Διοίκηση σε μια προσπάθεια συγκάλυψης να το αναφέρει ως ιογενή γαστρεντερίτιδα. Επίσης, οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι αναφέρουν ότι δεν εξετάστηκαν από μόνιμους γιατρούς, αλλά από νεοσύλλεκτους οπλίτες. Τα όσα αναφέρονται παραπάνω δεν αφορούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα οι νεοσύλλεκτοι είχαν διαμαρτυρηθεί για τις άσχημες συνθήκες υγιεινής που αντιμετώπισαν από την αρχή της θητείας τους στο στρατόπεδο. Κατόπιν τούτων, ο Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για να τους χορηγείται φαγητό που να πληροί τις προϋποθέσεις, για απολύμανση από εξειδικευμένα συνεργεία και για την χορήγηση επαρκών ποσοτήτων ειδών καθαρισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η κυβέρνηση αρνείται να ρυθμίσει το τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Είκοσι πέντε από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που αφορά τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την φοροδιαφυγή που υπάρχει στο πεδίο αυτό. Ειδικότερα, Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή διευκολύνει τη συνεργασία των φορολογικών αρχών των κρατών της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή που προέρχεται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τις μεταφορές. Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίστηκε δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, καθώς δεν εισάγει διατάξεις που να οριοθετεί τη δραστηριότητα αυτή, ιδίως σε περιοχές που λόγω του φαινομένου αυτού παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ενοικίων και επίσης δεν τίθενται όρια σε φαινόμενα που οδηγούν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Οι βουλευτές τονίζουν ότι με βάση το άρθρο 111 του Ν4446/2016 θα μπορούσε να εκδοθεί ΚΥΑ που να ορίζει αριθμό επιτρεπόμενων διανυκτερεύσεων για βραχυχρόνια μίσθωση στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με έντονο πληθωρισμό στα ενοίκια. Ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις του να θέσει όριο στις επιτρεπόμενες διανυκτερεύσεις με ενεργοποίηση του άρθρου 111, για το σχέδιο αντιμετώπισης των αρνητικών κοινωνικών συνεπειών από τη βραχυχρόνια μίσθωση και εάν θα εντάξει στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο διατάξεις ώστε να φαίνεται ο διαχειριστής του κάθε ακινήτου. Τέλος, καλείται να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία το πρωτόκολλο συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις εταιρείες AirBnB, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, θέτει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, για το ζήτημα της αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης στο δημόσιο τομέα. Ο βουλευτής αναφέρει ότι το εν λόγω ζήτημα είναι συχνό και αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία μόνο όταν απασχολήσει την επικαιρότητα, αν και όπως είναι γνωστό οι περιπτώσεις που καταγγέλονται είναι λιγότερες από όσες πραγματικά συμβαίνουν και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει το άτομο που κάνει την καταγγελία. Προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», ο Δήμος Αθηναίων έχει υιοθετήσει ομόφωνα ψήφισμα το 2021 με δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου και εν συνεχεία το ψήφισμα υιοθετήθηκε και από άλλους δήμους και από την ΚΕΔΕ. Ωστόσο, εκκρεμούν μήνες οι ενέργειες που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί, η Υπουργός ερωτάται εάν η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το ψήφισμα αναλαμβάνοντας σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για το δημόσιο τομέα και εάν είναι στις προθέσεις της να δημιουργήσει δομές για την προστασία των εμπλεκομένων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 03.10.2023

Ελληνική Λύση: Εθνικό Μητρώο Υποδομών: Η λύση στην καταγραφή και συντήρηση δημοσίων υποδομών.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την ανάγκη άμεσης δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Υποδομών, ιδίως μετά από το πρόβλημα στατικότητας στο ΟΑΚΑ που είχε ως αποτέλεσμα και την αναστολή της λειτουργίας του. Με τη σύσταση του Μητρώου, η Πολιτεία θα γνωρίζει ποιός φορέας φέρει την ευθύνη για την συντήρηση και υποδομή και θα υπάρχει η δυνατότητα επίβλεψης ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το αρμόδιο Υπουργείο. Ενδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο Μητρώο είναι η τήρηση χρονοδιαγράμματος κατασκευής, ο φορέας συντήρησης και το κόστος που απαιτείται. Ο Υπουργός ερωτάται εάν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου άμεσα να δημιουργηθεί και να τεθεί σε ισχύ το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Σοβαρά ερωτηματικά για “γκρίζες” συμβάσεις της ΕΑΒ με δικηγορικές εταιρείες και υπόνοιες για παραβίαση του “ασυμβίβαστου” του Άρθρου 57 του Συντάγματος.

Είκοσι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Κωστή Χατζηδάκη, αντίστοιχα, σχετικά με συμβάσεις που συνάπτει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με δικηγορικές εταιρίες, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να παραβιάζεται το ασυμβίβαστο του άρθρου 57 του Συντάγματος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε συμβάσεις μεταξύ ΕΑΒ και ιδιώτη δικηγόρο, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης και οι συμβάσεις αυτές δεν αναρτήθηκαν εγκαίρως στο «Διαύγεια». Ωστόσο, νέο δημοσίευμα αναφέρει ότι προκύπτει ζήτημα νομιμότητας, καθώς ο ιδιώτης εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και τον Ιούνιο του 2023 έγινε λύση της σύμβασης. Μερικές μέρες, όμως, αργότερα εμφανίζεται μία άλλη εταιρία που φαίνεται να διαφέρει από την προηγούμενη μόνο στο όνομα και συνάπτει σύμβαση με την ΕΑΒ. Τα πρόσωπα της εταιρίας αυτής φέρεται να συνδέονται με την προηγούμενη με το συμπέρασμα αυτό να προκύπτει από τα στοιχεία που αναγράφονται στις συμβάσεις με τις δύο εταιρίες. Φαίνεται να είχαν για σημαντικό χρονικό διάστημα ίδιο ΑΦΜ, ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, ίδιο τηλέφωνο, ίδιο αριθμό μητρώου δικηγορικού συλλόγου και δήλωναν την ίδια διεύθυνση έδρας. Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν είναι στις προθέσεις τους ο τερματισμός της αδιαφανούς πρακτικής του Αναπτυξιακού Νόμου, όπου ενθαρρύνονται απευθείας αναθέσεις έργων αμφίβολης χρησιμότητας και εάν θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο εικονικής διαδοχής της εταιρίας. Τέλος, ζητείται η κατάθεση των συμβάσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 04.10.2023

Πλεύση Ελευθερίας: Αντιμετώπιση των χρόνιων πολύ σοβαρών και επειγόντων ζητημάτων των γιατρών του ΕΣΥ.

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχαήλ Χουρδάκης, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις συνθήκες εργασίας με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι γιατροί του ΕΣΥ. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά για ορισμένα από τα χρόνια ζητήματα που αντιμετωπίζουν όπως είναι οι χαμηλοί μισθοί, έλλειψη κινήτρων, διαρκείς μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, υποστελέχωση, υλικοτεχνικές ελλείψεις και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν θα καταργηθούν οι διατάξεις της «νομοθεσίας Γκάγκα», εάν θα γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, εάν θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς και εάν θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση ώστε να απαγορευτεί η υπέρβαση του 48ώρου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η κυβέρνηση αγνοεί συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιρατσιστική νομοθεσία.

Είκοσι οκτώ από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γεώργιο Φλωρίδη, για το ζήτημα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, όπου κατόπιν επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται σε ανεπαρκή μεταφορά των ενωσιακών κανόνων στο εθνικό δίκαιο για το εν λόγω ζήτημα. Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει συστάσεις και από αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου γίνεται αναφορά στην έλλειψη τόσο της καταγραφής όσο και της δικαστικής δίωξης ρατσιστικών εγκλημάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιανουάριο του 2023, για το εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που έχουν εντοπιστεί και έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις με την Ελλάδα να έχει προθεσμία δύο μηνών να απαντήσει και σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απάντησης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εάν αυτή κρίθηκε ικανοποιητική, πόσες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τη θέσπιση του αντιρατσιστικού νόμου (4285/2014) έως και σήμερα και ποιά η δικαστική εξέλιξη αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 05.10.2023

Νέα Δημοκρατία: Οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων εντός των σταθμών ΟΣΕ.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευστράτιος Σιμόπουλος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης και οι οποίες έχουν πληγεί καίρια λόγω της μείωσης των δρομολογίων αλλά και της μειωμένης προσέλευσης των πολιτών εξαιτίας της ανασφάλειας. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, η διακοπή μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων λόγω της κακοκαιρίας έχουν εντείνει το πρόβλημα των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδα που έχουν. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα στήριξης που προτίθενται να λάβουν ώστε να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις αυτές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη”: Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για σχεδίαση και εκτέλεση της αποστολής στη Λιβύη.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος “Νίκη”, Γεώργιος Ρούντας, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών, Νικόλαο Δένδια και Γεώργιο Γεραπετρίτη, αντίστοιχα, σχετικά με την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή που είχε σταλεί στη Λιβύη και είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 5 ατόμων από την αποστολή και τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Ο βουλευτής κάνει αναφορά ότι αποστολές στο εξωτερικό σχετίζονται όχι μόνο με την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και με την εξωτερική πολιτική που έχει η χώρα. Η συγκεκριμένη αποστολή πήγε σε μία χώρα που έχει εμφύλιο και στην οποία δραστηριοποιούνται παραστρατιωτικές ομάδες φίλα προσκείμενες στην Τουρκία και ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρχει ορθή οργάνωση και σωστός εξοπλισμός, καθώς και στήριξη για την ασφάλειά τους, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Καθώς το περιστατικό αυτό αποτέλεσε πλήγμα τόσο για την εξωτερική μας πολιτική όσο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, για τον φορέα που ανέλαβε το σχεδιασμό της επιχείρησης, εάν τα στελέχη που συμμετείχαν στην αποστολή πήγαν εθελοντικά και εάν εξετάστηκε από Ελληνική επιτροπή το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή τρομοκρατικής ενέργειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 06.10.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Με ποια στοιχεία και υπολογισμούς των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προκύπτει ο αριθμός των 300.000 παράτυπων μεταναστών στη Χώρα μας, τον οποίο δηλώνετε δημόσια;

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτριο Καιρίδη, σχετικά με το ζήτημα της εκτίμησης από το αρμόδιο Υπουργείο ότι οι παράτυποι μετανάστες μπορεί να φτάνουν τους 300.000. Πρόκειται για δήλωση την οποία έκανε ο Υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Καθώς, όπως αναφέρει ο βουλευτής, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως γίνεται να υπάρχει σαφή εικόνα, επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν καταγράφονται και λόγω της κρισιμότητας των στοιχείων αυτών ο Υπουργός ερωτάται βάση ποιού υπολογισμού προκύπτει ο αριθμός αυτός. Επίσης, ερωτάται για το σε τι ποσοστό πρόκειται για απορριφθέντες από τη διαδικασία του ασύλου ή για άτομα που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής και ποιές οι εκτιμήσεις για τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού αυτού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πλεύση Ελευθερίας: Προστασία μονογονεϊκών και διαζευγμένων οικογενειών στελεχών των Ε.Δ.

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχαήλ Χουρδάκης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νικόλαο Δένδια, για το ζήτημα μονογονεϊκών και διαζευγμένων οικογενειών στελεχών των Ε.Δ., καθώς έως και σήμερα δεν υπάρχει κάποια σχετική μέριμνα παρά τα αιτήματα τους. Ειδικότερα, στελέχη των Ε.Δ. έχουν αιτηθεί να μην δίνεται μετάθεση σε διαζευγμένα ζευγάρια άνω των 150 χλμ, ώστε να μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους. Επίσης, υφίστανται διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να αιτηθούν τη γονική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους. Με βάση τα παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν θα μεριμνήσει υπέρ των διαζευγμένων στελεχών με ανήλικα τέκνα και εάν θα προβεί σε άμεση εναρμόνιση της ΚΥΑ για το χρονικό διάστημα που μπορούν να αιτηθούν γονική άδεια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα