Βουλή: Ψηφίζεται η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική Επιτροπή

Βουλή: Ψηφίζεται η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική Επιτροπή
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Για "κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Προανακριτική Επιτροπή σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και 73 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1608/1950 “περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων δια τους καταχραστάς του Δημοσίου” κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή, πρώην υπουργού Υγείας, του Ανδρέα Ξανθού, υπουργού Υγείας και του Παύλου Πολάκη αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η ψηφοφορία είναι αυτοτελής, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, και διεξάγεται σε τρεις ψηφοδόχους. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν “ναι” ή “όχι” ή “παρών” στη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν θα παραμείνει στην ψηφοφορία.

Τσίπρας: Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού

“Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού” από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για “άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού” την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis.

“Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν “τολμά” να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.

Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το “γήπεδο της αντιπαράθεσης”.

Μητσοτάκης: Οι πολιτικές ευθύνες χρεώνονται με εκλογές

«Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Και επειδή χθες ήμουν στη Ρόδο, σας προκαλώ: Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές και για το θέμα της Novartis. Κατηγόρησε, όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαθέτει ηθικό πλεονέκτημα ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης με αναφορές τόσο σε ζητήματα ασφάλειας όσο και διορισμών.

Άσκησε, μάλιστα, κριτική στην κυβέρνηση και για την επιλογή του Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά και στην τροπολογία για τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία που χαρακτήρισε απαράδεκτη. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση διορίζει στα νοσοκομεία ως διοικητές ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ με μόνο κριτήριο ότι είναι φίλοι του κ. Πολάκη.

Λάππας: Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγείτε από τη σωρεία των σκανδάλων που σας βαρύνουν

Νωρίτερα, κίνηση αντιπερισπασμού υπό το βάρος των σκανδάλων που βαρύνουν τη ΝΔ χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, την πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με ενδεχόμενες ευθύνες τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του φαρμάκου.

«Κάνετε μια κίνηση αντιπερισπασμού για να βγείτε από τη σωρεία των σκανδάλων που σας βαρύνουν» καταλόγισε στη ΝΔ ο κ. Λάππας και επικαλέστηκε τις νέες αποκαλύψεις που βασίζονται σε γερμανικά στοιχεία για μίζες της περιόδου 2003-2007 σε κρατικούς αξιωματούχους σχετικά την υλοποίηση έργων του Μετρό. «Και αυτό σκευωρία είναι με σκευωρό την κυρία Μέρκελ;» διερωτήθηκε ο κ. Λάππας επικαλούμενος τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι η υπόθεση Novartisαποτελεί σκευωρία. «Έχετε ηθικό μειονέκτημα» πρόσθεσε σε ανάλογο τόνο απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε ισχυριστεί ότι δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λάππας κάλεσε επίσης τη ΝΔ να αποφανθεί εάν τελικά θεωρεί σκάνδαλο ή όχι την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα θύμισε ότι αρχικά η ΝΔ μιλούσε για σκευωρία αλλά τώρα καταθέτει πρόταση προκειμένου να διερευνηθεί η ίδια υπόθεση. «Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε μήνυση κατά του πρωθυπουργού γιατί μίλησε για σκάνδαλο και τώρα εσείς ζητάτε προανακριτική;» διερωτήθηκε ο κ. Λάππας απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και σημείωσε ότι δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την στάση της ΝΔ η οποία απείχε από την ψηφοφορία για την Προανακριτική του σκανδάλου της Novartis. Ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε ακόμη ότι στην περίπτωση του κ. Κουρουμπλή έχει επέλθει παραγραφή για ενδεχόμενα αδικήματα.

Ο εισηγητής της ΝΔ  Κ. Τασούλας ζήτησε να ερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με διατάξεις περί «καταχραστών του Δημοσίου» για Κουρουμπλή, Ξανθο, Πολάκη

Την παραπομπή τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, παρουσιάζοντας στη Βουλή την πρόταση του κόμματός του για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατά τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της ΝΔ καταλόγισε στους υπουργούς του ΣΥΡΖΑ ότι προκάλεσαν αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2015 γιατί «δεν φρόντισαν να υπογραφούν αποφάσεις για καθορισμό τιμών φαρμάκων». «Η παράλειψη αυτή στοίχισε σε κόστος για το Δημόσιο» είπε ο κ. Τασούλας. Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία που συσχετίστηκε με τη δικογραφία, οι κ. Ξανθός και Πολάκης κατηγορούνται για καταστρατήγηση νόμου που επέφερε ζημία 40 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τασούλας μιλώντας, παρουσία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ για να αποδείξουν ότι έχουν «φιλότιμο» και «ευθιξία». «Έχετε την ευκαιρία να αποδείξετε εάν έχετε στοιχειώδη ευθιξία» είπε ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών στη μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αργά το βράδυ στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Κουρουμπλής: Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού η πρόταση της ΝΔ

Ο κ. Κουρουμπλής καταλόγισε ευθέως στη ΝΔ ότι επέλεξε να τον στοχοποιήσει στο πλαίσιο αντιπερισπασμού για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis όπου φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του μάλιστα ανέφερε ότι η ΝΔ τον κατηγορεί ξαφνικά τώρα για υπόθεση που αφορά το 2015. «Αν υποθέσουμε ότι η καταγγελία φέρει φορτίο αλήθειας το έγκλημα συντελέστηκε το 2015. Τότε που ήσασταν; Δεν το καταλάβατε ούτε το 2016 ή το 2017; Έπρεπε να έρθει μία ανώνυμη καταγγελία το 2017 για να παραπέμψετε πολιτικούς σας αντιπάλους;» είπε. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ασυνάρτητη την ανώνυμη καταγγελία εναντίον του. «Είναι το ίδιο ένας προστατευόμενος μάρτυρας και μία ασυνάρτητη καταγγελία που δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ούτε ο χειρότερος δικολάβος;» διερωτήθηκε.

Ο πρώην uπουργός Υγείας πέρασε όμως και στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας όσους καταφέρθηκαν εναντίον του. Ειδικότερα, απάντησε, στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος αναφέρθηκε στο όνομά του. «Εγώ δεν είμαι σε καμία λίστα» είπε φωτογραφίζοντας τον κ. Βενιζέλο και πρόσθεσε: «Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου. Κάποια στιγμή θα μιλήσω, όχι τώρα…». Στράφηκε όμως και κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον έχει κατηγορήσει επανειλημμένως. «Εμάς τους τρεις που μας εγκαλείτε δεν θα μας βρείτε σε καμία λίστα, ούτε στη λίστα της Siemens που παίρνατε βραστήρες για αβγά» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ και τόνισε: «κύριε Μητσοτάκη εγώ δεν είμαι γιος πρωθυπουργού, ούτε υπήρξα υιοθετημένος κανενός οικονομικού κύκλου». «Στα Γλυκά Νερά έμεινα και μένω και είμαι κράμα Ποντίου και Ακαρνάνα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν φοβάται τις επιθέσεις. «Αν θέλετε αντάρτικο να το κάνουμε. Να προσέχετε πως χρησιμοποιείτε το όνομά μου. Το πρόσωπό μου είναι κρυστάλλινο» είπε. Κατήγγειλε δε ότι η ΝΔ επιχειρεί να τον σπιλώσει με μια ανυπόστατη ανώνυμη καταγγελία. Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του ζητήσει συγγνώμη αλλιώς θα είναι συκοφάντες.

Ξανθός: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο» διεμήνυσε ο κ. Ξανθός στους βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης: «ματαιοπονείτε αν νομίζετε μπορεί να πιάσει τόπο η προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών και να πείσετε ότι είμαστε όλοι το ίδιο». Χαρακτήρισε δε την πρόταση της ΝΔ μια πρόχειρη επικοινωνιακή προσπάθεια «να πετάξουμε λίγο λάσπη να θολώσουμε τα νερά να μειωθεί το πολιτικό κόστος».

Σημείωσε, δε, ότι η ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφέρουν τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και σε προσωπική αξιοπιστία. «Έχουμε και το ηθικό και το προγραμματικό και το αξιακό πλεονέκτημα να προχωρήσουμε, να αναμορφώσουμε, να εξυγιάνουμε το χώρο φαρμάκου διασφαλίζοντας ότι οι φόροι πιάνουν τόπο και δεν πάνε σε τσέπες ημετέρων» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Καταλόγισε, μάλιστα στη ΝΔ και τη ΔΗ.ΣΥ ότι συγκάλυψαν το πάρτι στο χώρο του φαρμάκου και της Υγείας.  «Εσείς συγκαλύπτατε το πάρτι. Εμείς θα το διερευνήσουμε και θα βρούμε τις άκρες. Βάλαμε μπροστά διαδικασίες ελέγχου και απόδοσης ποινών» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας του οποίου την παραπομπή σε προανακριτική ζητεί η ΝΔ.

Θεοδωράκης – Λοβέρδος υπερασπίστηκαν Σημίτη

Τον Κώστα Σημίτη υπερασπίστηκαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μίλησε επί της ουσίας αλλά με εθνικιστικές κορώνες και ότι προσπάθησε να καλύψει το κενό που άφησε ο κύριος Καμμένος με την απουσία του. Και αναρωτήθηκε «είναι χειρότερο το «ευχαριστώ» του Σημίτη ή είναι χειρότερο το «ευχαριστώ» του Ντόναλντ Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό για την απλοχεριά στις αμυντικές δαπάνες; 2,4δισ δολάρια σας θυμίζω» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε πως «οι αποσπασματικές κινήσεις στη σκακιέρα των εθνικών θεμάτων μπορεί να φτιάχνουν καριέρες και να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά δεν βοηθούν τον τόπο». Είπε λίγο μετά ότι οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα εθνικά θέματα, στα πατριωτικά θέματα, λέμε εμείς, αντιπαρατίθενται, αλλά τελικά συνεννοούνται. Ενώ πρόσθεσε ότι, οι αντίπαλοι στην πολιτική, όπως και στα αθλήματα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αντιπαράθεσης. Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής τρελαίνει τους πολίτες και τους οδηγεί στους ψεκασμένους και τους ακροδεξιούς.

Ο κ.Λοβέρδος ζήτησε στη συνέχεια να παρέμβει για να υπερασπιστεί τον κ.Σημίτη και να κατηγορήσει τον κ.Τσίπρα ότι με υπουργό τον Πάνο Καμμένο μετέτρεψε τα ανυπόστατα αιτήματα της Αγκυρας περί γκρίζων ζωνών σε εξίσου ανυπόστατα αλλά πιο σοβαρά αιτήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για δημαγωγία και λάσπη. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα