'Βράζουν' οι Βρυξέλλες για την ΕΛΣΤΑΤ

'Βράζουν' οι Βρυξέλλες για την ΕΛΣΤΑΤ

Νέους πονοκεφάλους για τις ελληνικές Αρχές προκαλεί η αναίρεση από τον Άρειο Πάγο του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Α. Γεωργίου, σχετικά με τις κατηγορίες για «παραποίηση» των στοιχείων για το έλλειμμα πριν από την ένταξη στα Μνημόνια

Έντονη δυσφορία επικρατεί στις Βρυξέλλες για την δεύτερη αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

.Ο  εκπρόσωπος της Κομμισσιόν Μαργαρίτης Σχινάς δεν θέλησε ννα πάρει θέση για το δικαστικό μέρος -  «είναι θέμα αρχής», απάντησε χαρακτηριστικά, «η Επιτροπή δεν σχολιάζει νομικές διαδικασίες χωρών - μελών». Ωστόσο, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ που ξεκίνησαν από το 2010, όταν ανέλαβε ο κ. Γεωργίου ,υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Υπηρεσία λειτουργεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα και ότι τα στοιχεία της περιόδου 2010-2014 είναι αξιόπιστα, καταρρίπτοντας ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς περί παραποίησης των στοιχείων για το έλλειμα.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι είχε λάβει θέση επί του θέματος με επιστολή πέρυσι τον Αύγουστο, λίγο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος - όπου η απαλλαγή Γεωργίου είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο. Η επιστολή - με παραλήπτη τον ευκλείδη Τσακαλώτο -  είχε ως εξής:

«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών».

SHARE:

24Media Network