“Βροχή” τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης – Οι αντιδράσεις και η παρέμβαση Βούτση

“Βροχή” τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης – Οι αντιδράσεις και η παρέμβαση Βούτση
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής", στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρενέβη στη συζήτηση και πρότεινε την συνέχιση της συζήτησης κι αύριο παρατηρώντας ότι η συσσώρευση τροπολογιών στο τέλος της χρονιάς είναι συνήθης, αλλά παραμένει προβληματική. Παρατείνεται κι αύριο η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Παρατείνεται κι αύριο η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την «βροχή» τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρενέβη στην συζήτηση και πρότεινε η συζήτηση να συνεχιστεί κι αύριο κι ενδεχομένως το Σάββατο και στις 26 κι 27 Δεκέμβρη παρατηρώντας ότι η ίδια η Βουλή είχε αποφασίσει να ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο.

Ο Ν. Βούτσης θύμισε ότι το φαινόμενο συσσώρευσης τροπολογιών, η πλειοψηφία των οποίων αφορούν παρατάσεις που σχετίζονται με το τέλος της χρονιάς, είναι σύνηθες, αν και παραμένει πρόβλημα. Ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε ότι στις 24 Δεκέμβρη 2014 είχε ψηφιστεί νομοσχέδιο με 43 τροπολογίες από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι η Βουλή ήταν αναγκασμένη να σταματήσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκέμβρη λόγω του προϋπολογισμού σημειώνοντας ότι ήταν εν γνώσει των κομμάτων ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συγκεντρωθούν όλες οι τροπολογίες χωρίς να σηκωθούν οι τόνοι.

«Πλυντήριο» καταγγέλλει η ΝΔ

Ο Νότης Μηταράκης από τη ΝΔ τόνισε ότι δεν έχει επαναληφθεί τέτοια κατάσταση, χαρακτήρισε όμως θετική την πρόταση του Ν. Βούτση. Ο Ν. Μηταράκης επέκρινε τους υπουργούς που έφεραν τροπολογίες την τελευταία στιγμή αναρωτώμενος «σήμερα το πρωί ανακαλύψανε ότι είχανε προθεσμίες;», ενώ κατήγγειλε ότι από πολλά υπουργεία «ζητείται από την Ολομέλεια της Βουλής η νομιμοποίηση δαπανών εκ των υστέρων». Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για «πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ» και ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες που δεν είναι επείγουσες.

Πηγές παράλληλα της Πειραιώς σημείωναν: “Στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες καταθέτοντας 27(!) άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε το λόγο στην ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, ο πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε για αύριο τη συζήτηση του κατά τα άλλα… κατεπείγοντος νομοσχεδίου. Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Βούτση που αντελήφθη προφανώς ότι ακόμη και ο συριζαϊκός ευτελισμός της βουλής έχει τα όριά του”.

ΔΗΣΥ: Δόλια πρακτική – Αποχώρησαν από την συζήτηση ΚΚΕ και Ποτάμι

Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ επισήμανε ότι «δεν είναι κακή πρακτική, αλλά δόλια πρακτική, για να μην γίνει συζήτηση για τις τροπολογίες». Το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν από την διαδικασία καταγγέλλοντας την «βροχή» των τροπολογιών. «Παρέλασε το μισό υπουργικό συμβούλιο με μία τροπολογία, είναι εκφυλιστική η διαδικασία» τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ. «Αυτός ο όγκος τακτοποιήσεων δεν μπορεί να συζητηθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά» σχολίασε ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι κάνοντας λόγο για διευθετήσεις για «πελατάκια» και για «Μαυρογιαλούρους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα