Βρυξέλλες: Μπορεί να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τέλος του χρόνου

View of the round table meeting of Eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 20, 2017. The eurozone's 19 finance ministers will be looking to defuse the risk of another Greek crisis as they try to agree Monday on what reforms Greece must still take to qualify for more loans. (AP Photo/Thierry Monasse)
View of the round table meeting of Eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 20, 2017. The eurozone's 19 finance ministers will be looking to defuse the risk of another Greek crisis as they try to agree Monday on what reforms Greece must still take to qualify for more loans. (AP Photo/Thierry Monasse) AP

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του χρόνου, προειδοποιώντας: "Η υποδόση ισχύει ως το τέλος Οκτωβρίου, μετά δεν είναι πλέον διαθέσιμη"

Αισιόδοξος ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του χρόνου εμφανίστηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Ενημερώνοντας τον διεθνή Τύπο για το επερχόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο ίδιος τόνισε ότι «πρόκειται να είναι ένα από τα πιο σύντομα Eurogroup και αυτά είναι καλά νέα».

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ, η οποία θα είναι διαθέσιμη μόνο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Αν οι ελληνικές Αρχές δεν παράσχουν τα δεδομένα για την απορρόφηση της προηγούμενης δόσης στον τομέα της κάλυψης των οφειλών σε ιδιώτες, το ποσό θα επιστραφεί στον φάκελο του προγράμματος, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμα μετά την τρίτη αξιολόγηση. Ο αξιωματούχος εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι «όλα θα πάνε καλά» και οι ελληνικές Αρχές θα παράσχουν τα στοιχεία εγκαίρως.

Κατά τα άλλα, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το θέμα Γεωργίου θα απασχολήσει ξανά το Eurogroup της Παρασκευής, όπως και το θέμα της δικαστικής εκκρεμότητας των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Τόνισε επίσης ότι «είναι γελοίο» να αμφισβητούνται τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ από το 2009 και μετά. New entry στα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και θα συζητηθούν στο Eurogroup, όπως διαβεβαίωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η περίπτωση της επένδυσης της Ελντοράντο «ως παράδειγμα προς αποφυγή».

«Δεν θα ρισκάρω να προβλέψω αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για το 2018, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2017. Δεν έχω επαρκή στοιχεία. Ξέρω ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ασχολείται με αυτό», είπε ο Ευρωπαίος ειδικός. Όπως είπε, στα θέματα που θα συζητηθούν στο Ταλίν για την τρίτη αξιολόγηση συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- ο προϋπολογισμός του 2018, θέματα κοινωνικής πρόνοιας, μεταρρύθμιση του Δημοσίου, εργασιακοί νόμοι, κόκκινα δάνεια και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων που παραμένει αργή.

«Υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα, αλλά είναι… βατά, κάποια αφορούν την εφαρμογή εκείνων της δεύτερης αξιολόγησης», σχολίασε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που γενικά ήταν καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Επανεξέταση φόρων - εισφορών για επαγγελματίες, ίσως και μέτρα το 2018

Στόχος η διαπραγμάτευση εξπρές με στήριξη από ΕΕ

SHARE:

24Media Network