Χάρης Δούκας στο NEWS 24/7: “Η φωνή κάθε πολίτη μπορεί να ακουστεί”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Χάρης Δούκας
Ο Χάρης Δούκας ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/Intime News

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, γράφει στο NEWS 24/7 για την ανάγκη οικοδόμησης πόλεων που να είναι ανθρώπινες, προσβάσιμες, πράσινες, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Τι κοινό έχουν η κλιματική, ενεργειακή και στεγαστική κρίση, η ασφάλεια και προστασία των πολιτών, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η διαχείριση απορριμμάτων και η βελτίωση της καθημερινότητας στις πόλεις μας;

Όλα τα παραπάνω, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που απαιτούν ενδυνάμωση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της πρώτης γραμμής άμυνας της κοινωνίας: της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλα αυτά απαιτούν επίσης, άμεση αλλαγή του παραδείγματος, τόλμη και αποφασιστικότητα από τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα επόμενα 5 χρόνια θα καθορίσουν αποφασιστικά το μέλλον της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Η εποχή του δισταγμού και της επαιτείας της τοπικής αυτοδιοίκησης προς την κεντρική εξουσία, πρέπει να παρέλθει οριστικά.

Θέλουμε και μπορούμε να οικοδομήσουμε πόλεις που να είναι ανθρώπινες, προσβάσιμες, πράσινες, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Θέλουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που, επιτέλους, θα εξυπηρετεί πολίτες και όχι γραφειοκράτες.

Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας

Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις αυξάνονται τόσο σε πολυπλοκότητα όσο και σε επείγοντα χαρακτηριστικά, η ανάγκη για ισχυρές, αποτελεσματικές και ευέλικτες μορφές τοπικής διακυβέρνησης, γίνεται περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Την ίδια ώρα, όμως, ο διαχρονικός αγώνας της αυτοδιοίκησης, για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, παραμένει ανεκπλήρωτος. Η ώρα για ανανέωση και ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, είναι τώρα.

Η απάντηση σε όλα αυτά, δεν μπορεί παρά να είναι ότι ακριβώς συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη: δηλαδή, η συνεχής και ουσιαστική ενδυνάμωση του αυτοδιοικητικού κινήματος.

Η υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), βασίζεται στη βαθιά μου πεποίθηση πως ζούμε σε μια εποχή όπου οι αποστάσεις δεν μετριούνται μόνο σε χιλιόμετρα, αλλά και σε αποφάσεις.

Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα της καθημερινότητας, το αίσθημα της εγκατάλειψης διογκώνεται.
Αυτό το αίσθημα δεν είναι μόνο ένα θέμα απόστασης. Είναι μια βαθιά αίσθηση απογοήτευσης που δημιουργείται όταν οι πολίτες νιώθουν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν τις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή τους.

Αυτό ακριβώς το αίσθημα είναι και το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο, η ακροδεξιά καλλιεργεί μεθοδικά τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό οι επικείμενες ευρωεκλογές αποτελούν σταθμό για τη διατήρηση των δημοκρατικών κεκτημένων της Ευρώπης.

Όμως η μάχη ενάντια στις ιδέες της ακροδεξιάς είναι ταυτόχρονα και μια μάχη για την ανάκτηση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από την ενεργή συμμετοχή, διασφαλίζοντας ότι η φωνή κάθε πολίτη μπορεί να ακουστεί και να έχει επίδραση στη διαμόρφωση ενός δικαιότερου κόσμου, μιας καλύτερης καθημερινότητας.

Η δημοκρατία δεν πρέπει να περιορίζεται στην κάλπη, κάθε 4 ή 5 χρόνια. Πρέπει να ανθίζει σε κάθε δρόμο και γειτονιά, από τις μεγάλες πόλεις έως τις μικρότερες κοινότητες.
Αυτή η άμεση εμπλοκή ενισχύει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και προσφέρει αντίδοτο στην απογοήτευση και την αποξένωση.

Η ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης δεν αποτελεί μόνο μια στρατηγική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και ένα ισχυρό πολιτικό ανάχωμα ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς. Αποδεικνύει ότι μέσα από την κοινή προσπάθεια και τον διάλογο, οι κοινωνίες μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στην πολιτική τοξικότητα που, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η ενισχυμένη με αρμοδιότητες και πόρους τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πρακτική εφαρμογή της ιδέας ότι η δημοκρατία ευδοκιμεί όταν οι πολίτες είναι ενεργά εμπλεκόμενοι και οι ανάγκες τους καλύπτονται με τις πολιτικές που εφαρμόζονται άμεσα και στοχευμένα.

Η μάχη για τη δημοκρατία είναι μια μάχη που κερδίζεται καθημερινά, με κάθε μικρή δράση, με κάθε πρωτοβουλία στη γειτονιά, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, που μετατρέπει τον φόβο σε εμπιστοσύνη και την απογοήτευση σε ελπίδα.

Δεν κοιτάζουμε τους δρόμους από τα παράθυρα των γραφείων μας, τους περπατάμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα