Ξεχωριστή η ψηφοφορία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Ξεχωριστή η ψηφοφορία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στη βουλή στα Σκόπια AP

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει μέσα στις γιορτές, με τη ΝΔ να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει-σε συνεννόηση προφανώς με τον Πάνο Καμμένο- για το χρόνο που θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Αισιόδοξος ο Ζάεφ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια. Κυρίαρχος του παιχνιδιού, εκλέγει και "δικό του" Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, αλλά να αφήσει την ψηφοφορία για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ εν ευθέτω χρόνω, ακόμα και για μετά τις εκλογές, εφόσον αυτές διεξαχθούν την άνοιξη.

«Με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της FYROM η Ελλάδα θα κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Η κυρωτική αυτή διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσης Συμφωνίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλα ωστόσο δείχνουν ότι η διαδικασία για την οριστικοποίηση ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί και τα κοινοβούλια των άλλων χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα ψηφίσουν από το προσεχές φθινόπωρο.

Η δε κυβέρνηση στην Αθήνα εκτιμά ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει σε διαφορετικό χρόνο. Ακόμα και μετά τις εθνικές εκλογές, ιδίως στην περίπτωση που αυτές διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο εφόσον το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έρθει στη Βουλή έως τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστεί είτε να το ψηφίσει, διακινδυνεύοντας την ενότητά της και ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά της, είτε να καταψηφίσει, προκαλώντας την οργή του ΝΑΤΟ και ευρωπαίων εταίρων. Εάν το Πρωτόκολλο έρθει προς κύρωση μετά τις εκλογές η ΝΔ, εφόσον είναι κυβέρνηση, θα πάρει την ευθύνη για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα προκαλέσει και τις αντίστοιχες πολιτικές αναταράξεις.

Τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα θα λάβει εντός των ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία προφανώς με τον κυβερνητικό του εταίρο Π. Καμμένο, όπως θα λάβει και την απόφαση για το χρόνο που η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν το βράδυ χθες ότι δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός του Μαξίμου για τις αρχές Μαρτίου. Οι πληροφορίες, ωστόσο, του news24/7 επιμένουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενδέχεται να έρθει στη Βουλή από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται απολύτως βέβαιος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας και μάλιστα με μεγαλύτερη πλειοψηφία των 80 εδρών που απαιτεί το Σύνταγμα της FYROM για την αναθεώρησή του. «Μέχρι αυτή τη στιγμή 76 βουλευτές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές στην τελική τους μορφή. Οι βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE (σ.σ. η ομάδα των «οχτώ») είπαν ότι ψήφισαν (σ.σ. στις 19 Οκτωβρίου) για το άνοιγμα της διαδικασίας προκειμένου να δώσουν μία ευκαιρία στην διαδικασία και ότι στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών. Αυτό το είπαν ανοιχτά. Το αν θα έχουμε 80 ψήφους για τις αλλαγές στο Σύνταγμα θα το γνωρίζουμε την ημέρα της ψηφοφορίας», είπε ο Ζ. Ζάεφ στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ταυτόχρονα με νόημα: «Πιστεύω ότι πραγματικά είναι εφικτό να αποσπάσουμε την υποστήριξη από 85-90 βουλευτές και ακόμα περισσότερους. Αυτός είναι ο στόχος και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυτή τη συμμετοχική διαδικασία».

Ταυτόχρονα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για την τελική φάση της τροποποίησης του Συντάγματος έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου και εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του μήνα. «Αν κρίνουμε από την εμπειρία, η διαδικασία δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερες από 5-6 ημέρες. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει πως δεν θα συμμετάσχει, είναι πιθανό η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί ακόμα πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα θα έχει κλείσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου», τόνισε ο Τ. Τζαφέρι.

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ προχώρησε μάλιστα σε δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: 

– στην αντικατάσταση του Υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου αρμόδιου για την βελτίωση της θέσης των Ρομά, Άξελ Αχμέντοφσκι, από τον Μουζαφέρ Μπαϊράμ. Και οι δύο ανήκουν στο Κόμμα για την Πλήρη Χειραφέτηση των Ρομά.

– και στην αντικατάσταση του Υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου αρμόδιου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, Αντνάν Καχίλ, από τον Ελβίν Χασάν. Και οι δύο προέρχονται από το Κόμμα για Κίνημα των Τούρκων. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων επισημαίνουν ότι οι αντικαταστάσεις αυτές δεν αλλάζουν τις κομματικές ισορροπίες στην κυβέρνηση και ζητήθηκαν από τις ηγεσίες των ενδιαφερόμενων πολιτικών κομμάτων.

Όλα άλλωστε δείχνουν ότι ο Ζάεφ είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος στην πΓΔΜ και μάλιστα την άνοιξη θα εκλέξει «δικό του» Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την προγραμματισμένη σχετική ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα