Ξεκινούν οι έλεγχοι για τις υποκλοπές μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ

Ξεκινούν οι έλεγχοι για τις υποκλοπές μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ
The 20th Congress of the Communist Party of Greece in Athens on Mar. 30, 2017 / 20 30 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Ξεκινά άμεσα τους ελέγχους η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, μετά τις νέες καταγγελίες του ΚΚΕ περί συνακροάσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο. Εξηγήσεις για το θέμα ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

Ξεκινά άμεσα τους ελέγχους η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μετά τις νέες καταγγελίες του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος σχετικά με συνακροάσεις με τρίτους στο τηλεφωνικό του κέντρο. Η ΑΔΑΕ με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι ζήτησε και έλαβε συγκεκριμένα στοιχεία για τα συμβάντα, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα τον έλεγχο και να ασκήσει τις κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητές της.

Η ΑΔΑΕ υπενθυμίζει επίσης, ότι μετά το προηγούμενο περιστατικό συνακρόασης τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε διενεργήσει ελέγχους και είχε συντάξει πόρισμα το οποίο και κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αναμένει το αποτέλεσμα της άρσης του απορρήτου την οποία ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές. Στο πλαίσιο του ελέγχου η ΑΔΑΕ ζήτησε εγγράφως πληροφορίες και από τα άλλα πολιτικά κόμματα (ΝΔ, Ποτάμι) τα οποία όμως δεν απέστειλαν στοιχεία.

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη νέα υπόθεση συνακροάσεων που προέκυψε μετά την καταγγελία του ΚΚΕ, ζητά με δήλωσή του στα «Παραπολιτικά» ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το νέο κρούσμα συνακροάσεων που κατήγγειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Είτε πρόκειται για πολίτες, είτε για πολιτικούς ή κοινωνικούς φορείς, είναι απαράδεκτο να επιχειρούνται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί αρνητική παράσταση σε σχέση με το επίπεδο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στη χώρα μας και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας την κυβέρνηση «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και – επιτέλους – να αναλάβει τις ευθύνες της δίνοντας σύντομα ξεκάθαρες και σαφείς εξηγήσεις για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα»

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «από την πλευρά μας, ως Νέα Δημοκρατία, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το μείζον αυτό θέμα. Ήδη στείλαμε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) από τον οποίο ζητάμε να λάβει αμέσως και πλήρως κάθε αναγκαίο μέτρο για την εκπλήρωση της συνταγματικής της αποστολής απέναντι στους πολίτες και στο πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας».

Νέες καταγγελίες του ΚΚΕ

Να θυμίσουμε πως από τον Περισσό έγιναν νέες καταγγελίες για τηλεφωνικές υποκλοπές την περασμένη Τετάρτη, οι οποίες όπως ανακοίνωσε παρατηρήθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ και αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Το ΚΚΕ και όπως ανακοίνωσε ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, τον αρμόδιο υπουργό κ. Παππά, τους υπεύθυνους των υπόλοιπων κομμάτων, που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, καθώς επίσης και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών και τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Οι πρώτες αναφορές για την υπόθεση

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το κομμουνιστικό κόμμα είχε αναφερθεί και πάλι σε υπόθεση υποκλοπών. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνήτρια στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, όποτε απαντούσε στο τηλέφωνο, άκουγε το τηλεφωνικό κέντρο είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ, είτε του Ποταμιού, που σημαίνει ότι η κλήση “χτυπούσε” ταυτόχρονα στο ΚΚΕ και σε άλλα κόμματα.

Για την υπόθεση είχε διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα