Ξυδάκης: Οι λαθρέμποροι του πατριωτισμού κρύβονται πίσω από κορώνες

Ξυδάκης: Οι λαθρέμποροι του πατριωτισμού κρύβονται πίσω από κορώνες
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

"Η κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει ότι θέλει να συζητήσει τη λύση. Πρέπει να είμαστε εκεί", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6

“Η κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει ότι θέλει να συζητήσει τη λύση. Πρέπει να είμαστε εκεί”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, όλα είναι υπέρ της Ελλάδας, ενώ έκανε λόγο για λαθρέμπορους του πατριωτισμού που κρύβονται πίσω από κορώνες και δεν εισπράττουν ποτέ τις ήττες. Χαρακτήρισε την ακροδεξιά πολιτικό εργαλείο που λειτουργεί σαν μπαμπούλας και είπε πως υπάρχει μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά μετά τον Γκλιγκόροφ δέχεται να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει για την εύρεση μιας μέσης οδού και όχι να προβάλλει το δικό της αλυτρωτισμό αποκλείοντας έτσι τη συζήτηση.

Επίσης, έκανε λόγο για ένα περιβάλλον στα Βαλκάνια που αποζητά μια σταθερότητα και δεν θα μπορούσε να υπάρχει αυτή η κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει μια βάση από την κοινωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι είναι πλειοψηφία το αλβανόφωνο στοιχείο και δεν ευσταθεί ότι οι Αλβανόφωνοι διαφωνούν με μια ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό. “Δεν είναι ούτε πλειοψηφικό το αλβανόφωνο στοιχείο, ούτε αντιτίθεται σε μια ρύθμιση της ονομασίας” είπε.

Για το θέμα της αλλαγής των προϋποθέσεων για απόφαση απεργίας, είπε ότι το κεφάλαιο πιέζει προς πάσα κατεύθυνση -άρα και τους δανειστές- να βάζουν ζητήματα. Ωστόσο, επισήμανε ότι η κρίση έδειξε ότι χρειάζεται ανανέωση στην πολιτική και στον συνδικαλισμό.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα για την κατάσχεση ελληνικών αρχαιοτήτων από τις αρμόδιες αρχές στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι η αρχαιοκαπηλία αναζωπυρώθηκε από τους πολέμους στο Ιράκ και τη Συρία. Όπως είπε οι εικόνες που έδειχναν καταστροφή αρχαιοτήτων ήταν παραπλανητικές.

Εν συνεχεία ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε να εφαρμόσει μέτρα τα οποία περιόρισαν τις δαπάνες. Χαρακτηριστικά είπε: “Από το Δεκέμβρη του 15 που εφαρμόζεται το τρίτο πρόγραμμα, το πρόγραμμα αυτό κάθεται πάνω στα προηγούμενα. Δηλαδή και στον πόνο και στις περικοπές που έχουν γίνει. Από την άλλη, το τρίτο πρόγραμμα σε πολύ μεγάλο βαθμό συμπεριλαμβάνει όλες τις ουρές και τα προαπαιτούμενα που υπήρχαν στα δύο προηγούμενα προγράμματα και δεν είχαν εκπληρωθεί. (…) Υπήρχε ένας δισταγμός εκ μέρους των κυβερνήσεων από το 2010 έως το 2015, στο ποια μέτρα θα ληφθούν. Ελήφθησαν σχεδόν όλα τα μέτρα οικονομικών περικοπών, τα μέτρα της εσωτερικής υποτίμησης, πήγαν πίσω όλα τα διαρθρωτικά και η οικονομία δέχθηκε αυτό το σοκ της παράλογης εσωτερικής υποτίμησης χωρίς να έχουν διεκδικηθεί μέτρα ή καταστάσεις που θα αποσοβούσαν το υφεσιακό σοκ. (…) Νομίζω ότι αυτή η νεοφώτιστη διακυβέρνηση φέρθηκε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον περιορισμό των δαπανών ενός χαλαρού σοκαρισμένου κράτους”.

Για το θέμα της αλλαγής των προϋποθέσεων για απόφαση απεργίας, είπε ότι το κεφάλαιο πιέζει προς πάσα κατεύθυνση -άρα και τους δανειστές- να βάζουν ζητήματα. Ωστόσο, επισήμανε ότι η κρίση έδειξε ότι χρειάζεται ανανέωση στην πολιτική και στον συνδικαλισμό. Όπως είπε υπάρχουν σωματεία «σφραγίδες» και συνδικαλιστές που συνδιαλέγονται με πολιτικές ηγεσίες.

Εν κατακλείδι, επεσήμανε ότι “υπάρχει μια ενόχληση επειδή μίλησε πολιτικά. Υπάρχει και ένας ορισμένος επαρχιωτισμός, δηλαδή δεχόμαστε να μιλάει πολιτικά η Μισέλ Ομπάμα, αλλά δεν δεχόμαστε να μιλήσει έτσι η σύζυγος του πρωθυπουργού. Θα πρέπει να το αποδεχτούμε και αυτό, ότι υπάρχουν και νέα πρόσωπα στον ελληνικό ανθρωπολογικό χάρτη, με κάποιες διαφορετικές απόψεις από αυτές που συνηθίζαμε παλιά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα