“Πέρασε” το Μεσοπρόθεσμο

“Πέρασε” το Μεσοπρόθεσμο
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Με 155 ναι και 138 όχι υπερψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο. Έκπληξη από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλή που καταψήφισε, ενώ διαγράφηκε από τη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. "Ναι" από την Ε. Παπαδημητρίου της ΝΔ (Vids)

Ενώ τα επεισόδια έξω από τη Βουλή μαίνονται μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών μέσα στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο “πέρασε”.

Ειδικότερα155 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 138 κατά και πέντε δήλωσαν παρόντες, ενώ είχαμε και δύο απουσίες.

“Ναι” ψήφισε η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε. Παράλληλα, απαντώντας σε όσους θα ερμήνευαν αυτή την απόφασή της ως κίνηση που δείχνει την πρόθεσή της να μετακινηθεί στη Δημοκρατική Συμμαχία, άσκησε κριτική στην απόφαση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη να ψηφίσει “παρων”, ενέργεια που η βουλευτής Αργολίδας χαρακτήρισε “κίνηση Ποντίου Πιλάτου”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Έλσα Παπαδημητρίου πήρε την απόφαση να κινηθεί εκτός κομματικής γραμμής χωρίς να έχει κάνει καμία συνεννόηση ή επαφή με την πρόεδρο ή κάποιο από τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Επρόκειτο για προσωπική της απόφαση και τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα εκτός εξαιρετικού απρόοπτου θα παραμείνει ανεξάρτητη βουλευτής.

Αντίθετα, “όχι” ακούστηκε από το στόμα του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο και διέγραψαν από τη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ανέφερε σε γραπτή του δήλωση: “Πατριωτισμός, κατά την αντίληψη μου, είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης”.

“Η απαξίωση των βουλευτών στην συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μιας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής”, προσέθεσε ο κ. Κουρουμπλής και κατέληξε “Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στο τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή”.

Κουρουμπλής: Δεν δίνω την έδρα μου

Μιλώντας μάλιστα  στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα 99,5”, δήλωσε ότι δεν  πρόκειται να παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα.

“Είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ. Όχι την έδρα δεν θα την παραδώσω, γιατί να την παραδώσω; Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, κανένας δεν μπορεί να με διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ. Είμαι της συνείδησης του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας. Ο Πρόεδρος αυτό έκρινε, τον ευχαριστώ, θα συνεχίσω την προσπάθεια μου να υπερασπιστώ ακριβώς αυτά που λέει η δήλωση μου” , είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, είπε ότι έκανε αυτό που ένιωθε καλά εκείνος.

“Αυτό που μου ζητούσαν τα παιδιά μου, αυτό που μου ζητούσαν οι άνθρωποι που περπατάω στο δρόμο και δεν φοβάμαι, αυτό που το πατριωτικό μου καθήκον μου υπαγόρευσε”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σχετική επιστολή έστειλε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, κατά την οποία ο κ. Κουρουμπλής διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του.

Παράλληλα, “Ναι” ψήφισε η Χ. Αράπογλου και ο Θ. Ρομπόπουλο, που θεωρούνταν “ύποπτοι” για διαρροές ενώ στροφή 180 μοιρών έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Αθανασιάδη. Είχε πει ότι θα ψηφίσει “όχι”, αλλά τελικά ψηφίζει “ναι”.

Αίροντας – όπως ο ίδιος δήλωσε στην Βουλή – τις ενστάσεις του μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και αναγνωρίζοντας το κρίσιμο της ψηφοφορίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κοζάνης, Αλ. Αθανασιάδης, ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Ανάλογη δήλωση έκανε, όταν κλήθηκε να ψηφίσει, και ο βουλευτής Βασίλης Γιουματζίδης.

Βενιζέλος: “Έγινε ένα σημαντικό βήμα”

Ως το “πρώτο δείγμα αξιοπιστίας” ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Εurogroup την Κυριακή, εκτίμησε την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ που τον “πολιόρκησαν” την ώρα που αποχωρούσε από τη Βουλή, μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, τόνισε: “Έγινε ένα σημαντικό βήμα. Αύριο θα γίνει και το δεύτερο βήμα (σ.σ.: με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου), για να πάω την Κυριακή στο Εurogroup, με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα