ΥΠΕΞ: Ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών EUROKINISSI

Η κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Κατόπιν οδηγιών της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και για τις αποζημιώσεις από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διπλωματική αυτή ενέργεια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Εξωτερικών, έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα– έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό.

"Να κλιμακώσουμε την πίεση"

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε τη ρηματική διακοίνωση ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.

Όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6 είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι.

"Πρέπει να την αφήσουμε έξω από όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις και να την δούμε ώς μόνη διέξοδο να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ιστορία".

Κάλεσε τα θερμικά όργανα να ετοιμάσουν τα επόμενα βήματα και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε μια αρνητική αντίδραση της Γερμανίας με την αδιάλλακτη στάση που διατηρεί.

"Αν απαντήσει θετικά, ελπίζουμε να μπει το ζήτημα σε διαδικασία επίλυσης", είπε και πρόσθεσε οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να κλιμακώσουμε την πίεση και σε καμία περίπτωση να μην κάνουμε πίσω και να μην κλονιστούμε σε μια αρνητική απάντηση της Γερμανικής κυβέρνησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές αποζημιώσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έως αρχές Ιουνίου η ρηματική διακοίνωση της Αθήνας στο Βερολίνο

Die Welt: Γιατί η Αθήνα απαιτεί τώρα πολεμικές αποζημιώσεις

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τις αποζημιώσεις προς την Ελλάδα

Γερμανοί πολιτικοί: Δικαιολογημένες οι ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις

SHARE:

24Media Network