Υπογραφές των αρχηγών ζητά ο Γιούνκερ

Υπογραφές των αρχηγών ζητά ο Γιούνκερ

Προϋπόθεση για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας οι έγγραφες δεσμεύσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων

Νέες δεσμεύσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο καλούνται να δώσουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

“Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων πρέπει να υπογράψουν ξανά συμφωνία για μεταρρυθμίσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt που δημοσιεύεται την Παρασκευή.

Οι δεσμεύσεις, ανέφερε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι Βρυξέλλες να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα.

Χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο “ευτύχημα”, εύχεται να μην βάζουν επιπλέον εμπόδια στον δρόμο του τα κόμματα της κυβέρνησης.

Ανέφερε εκ νέου πως, “παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης”, η προσαρμογή γίνεται με μεγάλη βραδύτητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφοφορία στη Βουλή τη Δευτέρα.

“Μεμονωμένα λόμπι παραμένουν ισχυρότερα από τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει τη σκιά του στη χώρα”, υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αλλά εκτίμησε ότι η χώρα θα χρειαστεί να λαμβάνει στήριξη για περισσότερο χρόνο από όσο προβλεπόταν αρχικά.

“Η Ελλάδα είναι συνεχώς υπό τεράστια πίεση, όλοι εκφράζονται συνεχώς αρνητικά για την ελληνική περίπτωση και καμία χώρα δεν αντέχει να είναι συνεχώς στριμωγμένη και υπό αυστηρή κριτική”, σημείωσε, τονίζοντας ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ελεύθερη απόφαση της Ελλάδας, και διευκρινίζοντας ότι δεν έχει διακρίνει τέτοια βούληση.

Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση της Ελλάδας από την οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης προέβλεψε πως θα διαρκέσει ίσως και για περισσότερα από δέκα χρόνια επειδή διαρκεί πολύ η διαδικασία προσαρμογής.

Ζητά από όλους τους πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν στο “κούρεμα”, εν ανάγκη και με ρήτρες αναδιάρθρωσης του χρέους, με αναδρομική ισχύ, ενώ δεν αποκλείει συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

“Δεν μου αρέσει καθόλου να κάνω συστάσεις στην ΕΚΤ. Η ίδια πρέπει να γνωρίζει τι να κάνει και θα το κάνει”, λέει χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση εάν θα έπρεπε και οι χώρες της Ευρωζώνης να αφαιρέσουν χρέος από την Ελλάδα σημειώνει ότι “καμία από αυτές τις προτάσεις δεν την θεωρώ παράλογη. Θα ήταν όμως παράλογο να σχολιάσω τώρα δημοσίως”.

Παραδέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις διστακτική και σημειώνει ότι η Κομισιόν πρέπει να εργαστεί εντατικά και να καταθέσει προτάσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική των επόμενων πέντε ετών.

“Η σταθεροποίηση των προϋπολογισμών είναι εθνική υποχρέωση, αλλά η αναπτυξιακή πολιτική είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Η πίεση αυξάνεται, όχι μόνο για οικονομία, αλλά και για κίνητρα για ανάπτυξης. Η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει υποβάλει προτάσεις ήδη πριν από την Σύνοδο της Δευτέρας”, καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα