Υποκλοπές: Δεν έχει τέλος η προσπάθεια συσκότισης

Υποκλοπές: Δεν έχει τέλος η προσπάθεια συσκότισης
SOOC

Μετά το νομοσχέδιο που προβλέπει 3 χρόνια σιωπής έρχεται Προεδρικό Διάταγμα με Κώδικα Δεοντολογίας για τα ΜΜΕ που απαγορεύει την μετάδοση "απόρρητων" πληροφοριών.

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών “απόλυτου σκότους” για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Έτσι μετά το περίφημο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που προβλέπει την παρέλευση 3ετίας προκειμένου να ενημερωθεί ένα θύμα παρακολούθησης, προωθείται για να αποκτήσει ισχύ νόμου ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που δημιουργεί προσκόμματα στην δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετιζόμενων με το θέμα αυτό. Αυτά ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για την διαλεύκανση του σκανδάλου.

Ο Νέος Κώδικας έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση στον ιστότοπο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα αποκτήσει ισχύ νόμου εφόσον εγκριθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να ισχύσει ο εν λόγω κώδικας απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή νομοθετική ρύθμιση με την υπογραφή του αρμόδιου ή των αρμόδιων υπουργών.

Τα επίμαχα σημεία του νέου κώδικα αφορούν το άρθρο 28 που σχετίζεται με την μετάδοση πληροφορίων. Εκεί αναφέρεται πως “απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την Εθνική Άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και την δημόσια ασφάλεια”. Επίσης στο άρθρο 22 του ίδιου κώδικα σημειώνεται πως “η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές”. Είναι σαφές ότι διατάξεις όπως οι παραπάνω, από μόνες τους ή σε συνδυασμό μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την δημοσιοποίηση θεμάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ένα ζήτημα που η κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο έχει χαρακτηρίσει “απόρρητο” και σχετιζόμενο με ασφάλεια της χώρας μέσω της δράσης της ΕΥΠ.

Το άρθρο 28 του Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΣΡ

Αξιοσημείωτο είναι πως ο σχεδιασμός της έγκρισης του εν λόγω κώδικα έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριου. Δηλαδή σε μία περίοδο πολύ κοντά στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Τότε δηλαδή που ο έλεγχος του ΕΣΡ στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης γίνεται περισσότερο εμφατικός. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως αν και το πεδίο εφαρμογής του νόμου είναι τα εποπτευόμενα από ΕΣΡ ΜΜΕ (Τηλεοράσεις -Ραδιόφωνα) στον παρελθόν έχουν καταγραφεί προσπάθειες επέκτασής του και στις ιστοσελίδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για διατάξεις που εγείρουν ερωτηματικά για την εφαρμογή τους σε μία ευαίσθητη πολιτικά περίοδο μέσα στο 2023.

Πίεση της αντιπολίτευσης

Αυτά ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης συνεχίζονται οι πολιτικές πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις από την κυβέρνηση στα ζητήματα των υποκλοπών. Ιδίως μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων που φαίνεται να τεκμηριώνουν την παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, από την ΕΥΠ.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που έκανε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε πως “από τον Αύγουστο και μετά, όταν υπήρξε το πρώτο σοκ με την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και Κουκάκη, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει ότι εν πάση περιπτώσει εδώ υπάρχει όντως μια πολύ σοβαρή υπόθεση σε βάθος, δεν τη γνώριζα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και όχι να προσπαθεί να κρύβει και να συγκαλύπτει, να επικαλείται το απόρρητο και να ψεύδεται τέσσερις μήνες. Και είχε τη δυνατότητα και το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, είχε έστω την τελευταία στιγμή τη δυνατότητα να βγει και να πει ότι πράγματι εδώ υπάρχουν παρακολουθήσεις οι οποίες έγιναν, αυτή η γραμμή άμυνας που ακολουθεί από χθες το Μαξίμου. Δεν ήξερα εγώ, αλλά υπάρχουν παρακολουθήσεις”.

Αν το Σκάνδαλο των Υποκλοπών είχε ξεσπάσει στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί, σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και μία έμμεση σύγκριση με τα όσα συνέβησαν στην περίπτωση της Εύας Καϊλή. Σημειώνοντας πως όπως φάνηκε “στο Βέλγιο, στην καρδιά της Ευρώπης, αν είχε ξεσπάσει αυτή η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, θα είχε η ίδια η Δικαιοσύνη -και όχι να πετάμε το μπαλάκι στην τέταρτη εξουσία, στους δημοσιογράφους και στις εφημερίδες- θα είχε απευθυνθεί και στους παρόχους και να βρει τα στοιχεία. Και φαντάζομαι ότι αν είχε αποκαλυφθεί ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι υπό παρακολούθηση, κάποιος από τους υπουργούς θα είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί σε μια ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη δημοκρατία”.

Στα ζητήματα των υποκλοπών όμως επιμένει και το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ απαίτησε για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επίκληση του απορρήτου και δημοσιοποίηση τους λόγους που προκάλεσαν την παρακολούθησή του.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. Εντόπισε την αντιφατική συμπεριφορά του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος φέρεται να είναι θύμα παρακολούθησης παρόλα αυτά ψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις υποκλοπές. Όπως σχολίασε “την Παρασκευή ψήφισε με τα ίδια του τα χέρια να πάει να ενημερωθεί σε τρία χρόνια και να μη μάθει ποτέ το λόγο της παρακολούθησης. Την ώρα που ο ίδιος μας λέει ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας να χυθεί άπλετο φως”. Επισήμανε αναφορικά με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή πως «συγκαλύπτει, συσκοτίζει και δεν βοηθά για το μέλλον. Κάθε άλλο, έχει δομικά προβλήματα. Και στο θέμα της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου και στη διεύρυνση του όρου της εθνικής ασφάλειας και στο ζήτημα των κακόβουλων λογισμικών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα