Υποκλοπές: Επιμένει ο Ράμμος, για εκτροπή μιλάει η αντιπολίτευση – Ακόμα 20 άτομα στο στόχαστρο του Predator

Υποκλοπές: Επιμένει ο Ράμμος, για εκτροπή μιλάει η αντιπολίτευση – Ακόμα 20 άτομα στο στόχαστρο του Predator
Ο Χρήστος Ράμμος Eurokinissi

Νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απέστειλε ο Χρήστος Ράμμος, την ώρα που οξύνεται η πίεση προς την κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Συνεχίζεται η σκληρή πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σχετικά με το ζήτημα της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, και τα θεσμικά κωλύμματα που επικαλείται η κυβερνητική πλευρά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ζητώντας του να ανταποκριθεί άμεσα η Βουλή στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ , καθώς “αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας”.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Τασούλας είπε ακολούθως πως: “Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία”. Απαντώντας, από τη δική της μεριά η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως “επειδή οι θεσμοί είναι ισχυροί και η δημοκρατία είναι ισχυρή σε αυτόν τον τόπο δεν θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση”. “Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι και δεν πρόκειται να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια έως το τέλος του άλλου μηνός για να κληθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στην Επιτροπή”, σημείωσε.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, με διευκρινιστική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ανέφερε πως σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ίδια την κυβέρνηση, του δίνεται η αρμοδιότητα να ενημερώνει τη Βουλή. Πρακτικά, ο κ. Ράμμος αναδεικνύει με την επιστολή του πως μέλη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά δεν γνωρίζουν τον νόμο που ψήφισαν οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα στη νέα επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ αναφέρεται: “Το αίτημα για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παράγραφος 6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη, με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ, ορίζεται ότι “6. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης”.

Παράλληλα ο Χρήστος Ράμμος στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί της ΑΔΑΕ “ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού”.

Συμπληρώνει δε, πως σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αν δεν ζητούσε να ενημερώσει τη Βουλή, θα είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του υπ. Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, ο οποίος ανέφερε με νόημα το μεσημέρι της Παρασκευής πως “υπάρχουν κάποια θέματα και ζητήματα τα οποία προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τα οποία δεν μπορεί κανείς ούτε να μην τα σεβαστεί ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να τα ξεπεράσε”, αναφέροντας πως “χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ζήτημα λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών”.

Σε ανακοίνωσή του για τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζει “αντισυνταγματική” την άρνηση της ΝΔ για ενημέρωση από τον Χρήστο Ράμμο, ενώ καταλήγοντας, τονίζει ότι “η αλήθεια του καθεστώτος του κ. Μητσοτάκη θα αποκαλυφθεί”. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται μάλιστα το νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του insidestory.gr για παρακολούθηση τουλάχιστον 20 προσώπων μέσω του Predator.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Inside Story, που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατά την έρευνά της εντόπισε, περίπου, 40 γραπτά μηνύματα που περιέχουν μολυσμένα με Predator links, τα οποία έχουν αποσταλεί σε “λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς” κινητών τηλεφώνων.

Το inside story απηύθυνε ερωτήματα στην ΑΠΔΠΧ την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023, μετά το πρόστιμο 50.000 ευρώ που επέβαλε στην εταιρεία Intellexa η οποία εμπορεύεται το Predator, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Αρχή και δεν παρέδωσε τα στοιχεία που τις ζητήθηκαν όπως εκ του νόμου έχει υποχρέωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Μία μέρα μετά το αντισυνταγματικό μπλόκο της ΝΔ στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο για να μην ενημερώσει για τα ευρήματα των ερευνών του γύρω από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε πολιτικά πρόσωπα, αξιωματικούς και δημοσιογράφους, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει το σκοτεινό και βαθιά αντιδημοκρατικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα από το insidestory.gr η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει επισήμως επιβεβαιώσει πως ταυτοποίησε τουλάχιστον 20 πρόσωπα που «μολύνθηκαν» με το κακόβουλο λογισμικό Predator και παρακολουθούνταν από το παρακρατικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πουλόβερ της εκτροπής του κ. Μητσοτάκη ξηλώνεται κάθε μέρα. Όσες χυδαίες απόπειρες συγκάλυψης και αν επιχειρήσει, όσο και αν κάνει κουρέλι ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα, δεν πρόκειται να διασωθεί. Θέλει δε θέλει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα καταφέρει να φιμώσει την ΑΔΑΕ. Η αλήθεια του καθεστώτος του θα αποκαλυφθεί”.

Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

“Είναι συνταγματικό χρέος της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχετικά με το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όπως συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του που ακολούθησε την διευκρινιστική ανακοίνωση του κ. Ράμμου:

“Ο χαρακτηρισμός από τον Πρόεδρο της Βουλής ως «αυτόκλητου καλεσμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» του Προέδρου της ΑΔΑΕ, όπως και η όλη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι της Ανεξάρτητης Αρχής, συνιστούν μέγιστη θεσμική απρέπεια.

Το αίτημα του κ. Ράμμου αποτελεί άσκηση αρμοδιότητας με βάση το Σύνταγμα και κατά το άρθρο 8 παρ. 6 του νόμου 5002/2022.

Είναι, δε, άκρως εντυπωσιακό ότι την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής αρνούνται όσοι με πάθος υποστήριζαν μια παράνομη κυβερνητική ενημέρωση «στο αυτί» του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, τον περασμένο Αύγουστο.

Την ώρα μάλιστα που σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας insidestory.gr η ΑΠΔΠΧ φέρεται να έχει πιστοποιήσει την παγίδευση 20 προσώπων με το λογισμικό Predator, είναι συνταγματικό χρέος της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής.

Διαφορετικά θα φέρει βαριά ευθύνη απέναντι στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα