Υποκλοπές: Ο επίμονος δικαστής Ράμμος και οι επόμενες κινήσεις της ΑΔΑΕ

Υποκλοπές: Ο επίμονος δικαστής Ράμμος και οι επόμενες κινήσεις της ΑΔΑΕ
Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος INTIME NEWS

Νέα διάσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναμένεται να δώσει η –αναμενόμενη- πρωτοβουλία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενημερώνοντας για τα στοιχεία που συνέλεξε σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

Θέμα χρόνου είναι πλέον να λάβει νέες διαστάσεις το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών», με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να βρίσκεται με «το δάχτυλο στην σκανδάλη». Δηλαδή λίγο πριν εκδηλώσει την διαθεσιμότητά της να ενημερώσει το κοινοβούλιο και κάθε αρμόδια αρχή για τα ευρήματα της από τους ελέγχους που διενήργησε μεταξή 1ης και 10ης Ιανουαρίου στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Τεκμηρίωση

Όλες οι πληροφορίες και κυρίως το ρεπορτάζ του News 24/7 συγκλίνουν στο ότι η ανεξάρτητη αρχή έχει τεκμηριώσει τη πραγματοποίηση παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε 6 πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται ένας υπουργός και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα στοιχεία που έχει συλλέξει προέρχονται από τα αρχεία που υποχρεωτικά τηρούν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες Cosmote, Wind και Vodafone, για τις περιπτώσεις που ζητηθεί από την ΕΥΠ μια επισύνδεση. Μάλιστα η έρευνα ήταν εκτός των άλλων στοχευμένη αφού η ΑΔΑΕ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να υποδείξει πρόσωπα που πιθανολογείται η παρακολούθησή τους με βάση σειρά δημοσιευμάτων στον τύπο.

Πρωτοβουλίες

Πλέον το μόνον που μένει είναι να επιλέξει η ΑΔΑΕ την θεσμική οδό με την οποία θα εκπληρώσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως συνταγματικό της καθήκον: Δηλαδή την ενημέρωση των αρμόδιων εποπτικών αρχών με πρώτο το κοινοβούλιο. Έτσι είναι πιθανή η σχετική «όχληση» είτε του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, είτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δηλαδή της διαρκούς επιτροπής που έχει την ευθύνη των ακροάσεων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Αυτά παρά την – εμφανή έως τώρα- κυβερνητική απροθυμία να διενεργήσει η ΑΔΑΕ τις σχετικές έρευνες, που τεκμηριώνεται από τις προσπάθειες που έκανε να αλλάξει την σύνθεση της ολομέλειας της ανεξάρτητης αρχής. Όπως επίσης και την περίφημη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, που έκανε έμμεσα λόγο ακόμη και για ποινή «κάθειρξης» στα μέλη της ΑΔΑΕ.

Πιέσεις

Η ΑΔΑΕ, ενέτεινε χθες την πίεση προς την κυβέρνηση, δίνοντας σαφέστατα δείγμα του ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από την πρόθεσή της να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην οποία ζητά να διευκρινιστεί η διοικητική διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που ένας θιγόμενος πολίτης αιτηθεί στην ανεξάρτητη αρχή να πληροφορηθεί για τους λόγους και την διάρκεια της παρακολούθησής του. Ουσιαστικά ζήτησε εξηγήσεις για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνίων που ψήφισε στις 9 Δεκεμβρίου και προβλέπει το έλεγχο αυτών των αιτημάτων από 3μελή επιτροπή και όχι από την ΑΔΑΕ.

Πρόκειται για μία κίνηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως «υπαναχώρηση» της Ανεξάρτητης Αρχής όσον αφορά τις αρνητικές θέσεις που είχε εκφράσει για το εν λόγω νομοθέτημα. Αντιθέτως συνιστούν pressing προς την κυβέρνηση που καλείται να δώσει σαφείς εξηγήσεις για ένα νομοσχέδιο στο οποίο η ΑΔΑΕ είχε εντοπίσει εκτός από συνταγματικά κενά και προβλήματα πρακτικής εφαρμογής.

Δεν θα μείνει σιωπηλός παρατηρητής

Συνολικά ο Χρήστος Ράμμος φαίνεται ότι δεν έχει υπαναχωρήσει ούτε βήμα από την δήλωση που είχε κάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η οποία και – είναι ίσως σημαδιακό – δημοσιεύθηκε την 1 Ιανουαρίου του 2023. Εκεί επισήμαινε αναφορικά με το Σκάνδαλο των Υποκλοπών ότι «είναι, στοιχειώδες καθήκον της Α∆ΑΕ, η οποία είναι η µόνη που µπορεί µε βάση τον νόµο να επιβάλει τη συνταγματική ευταξία στον τοµέα της άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, να µην παραµένει σιωπηλός παρατηρητής καταστάσεων σαν αυτές που ζούµε τους τελευταίους µήνες».

Στην ίδια συνέντευξη είχε εκφράσει και την άποψη ότι «στο Κοινοβούλιο που είναι ο εκφραστής της υπέρτατης συνταγµατικής αρχής, που είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, δεν είναι αντιτάξιµο το απόρρητο από ένα µέλος Ανεξάρτητης Αρχής, εκτός αν συντρέχουν συγκεκριµένοι λόγοι υπέρτερου δηµοσίου συµφέροντος. Αυτό εξάλλου ορίζει και ο Κανονισµός της Βουλής». Ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση του απόρρητου όσον αφορά την ενημέρωση του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα